„Eu, la 14 ani, nu știam ce se întâmplă cu corpul meu și uneori aveam episoade când mă gândeam la suicid. Eu mă pun în locul acestor adolescenți care nu știu ce se întâmplă cu corpul lor și văd că societatea te obligă să fii ce ai între picioare. Ei nu se conformează și ajung la gesturi extreme”, mărturisește Antonella Lerca-Duda.
Peste 300 de persoane trans au fost ucise în ultimul an
Antonella este femeie romă transgender. Asta înseamnă că identitatea ei de gen, cum se simte și cum vrea să fie perceptută de către cei din jur, nu corespunde cu sexul biologic. S-a născut băiat, dar a știut din copilărie că e fată.
Antonella este și un activ militant pentru drepturile persoanelor LGBT și e de părere că amendamentul adus de parlamentari la Legea Educației, prin care este interzisă orice referire la identitatea de gen, este un atac la adresa persoanelor transgender.
Femeile transgender sunt printre cele mai discriminate persoane din comunitatea LGBT.
Potrivit raportului Trans Murder Monitoring, 331 de persoane trans au fost ucise, din ură, în perioada 2018 – 2019 la nivel mondial. În intervalul 2008 – 2019, cifra ajunge la 3.314 în întreaga lume.
„Ne întoarcem în Evul Mediu”
Conform legii adoptate marți de Senat, sunt interzise în școli „activitățile în vederea răspândirii teoriei sau opiniei identității de gen, înțeleasă ca teoria sau opinia că genul este un concept diferit de sexul biologic și că cele două nu sunt întotdeauna aceleași”.
Parlamentul interzice, astfel, în școli și universități, discuțiile despre sex și gen. Discuții prezente în științe sociale de zeci de ani.
În timp ce sexul este biologic și face diferența dintre femei și bărbați, identitatea de gen se referă la modul în care oamenii se percep.
La baza legii inițiate de senatorul PMP Cristian Lungu stă ideea că „băieți cu organe sexuale masculine” ar fi declarat că se simt fete și ar fi putut folosi toaletele și dușurile fetelor la școală. El nu crede că există disforie de gen.
„Cred că este foarte important să ne aliniem la ce ne cere UE, în niciun caz să ne întoarcem în Evul Mediu”, spune Alina Dumitriu, de la asociația Sens Pozitiv. „Dacă nu educăm copiii și tinerii, cum ar înțelege ce trăiesc cei din comunitatea trans?”.
La protestul de la Cotroceni a adus o mapă cu peste 42.000 de semnături împotriva legii votate deja în Senat. Decizia e acum la președintele Klaus Iohannis, care o poate accepta, ca mai apoi să fie publicată în Monitorul Oficial, intrând în vigoare, sau o poate retrimite Parlamentului pentru reexaminare.
România, campioană la ostilitate
„Opriți cenzura”, „Nu interziceți fericirea prin lege”, „Opriți promovarea discriminării”, „Știința nu se schimbă în funcție de credințe”, „Nu putem trata victimele abuzului fără să vorbim despre gen” – sunt câteva dintre mesajele prezentate pe coli de hârtie și pancarte de participanții la flashmob.
Dacă această lege va trece și va fi promulgată, va fi un prim pas în a ataca comunitatea trans, în a invalida orice identitate de gen. Este eliminată toată comunitatea transgender.
Antonella Lerca-Duda, femeie trans romă:
Conform unui studiu al Agenției pentru Drepturi Fundamentale a Uniunii Europene, România este una dintre cele mai ostile țări pentru persoanele LGBT. În România, chestionarul a fost completat de puțin peste 3.200 de persoane LGBT. Una din cinci persoane trans care au luat parte la studiu raportează cel puțin un atac fizic sau sexual în ultimii cinci ani. 43 la sută au spus că au fost hărțuite în ultimul an.
„Existăm”
„Rata de discriminare, de violență, de bullying este foate mare împotriva persoanelor LGBT. Vorbind despre asta, putem să contribuim la o societate mai sigură și la școli mai sigure pentru ele”, crede Luca.
Are ochii albaștri și unghiile colorate și, mai important, este o persoană non-binară. Adică nu se identifică cu genurile masculin sau feminin.
Dacă interzicem un discurs nu înseamnă că persoanele astea vor dispărea din spațiul public. Ele există și vor exista în continuare.
Luca, persoană non-binară
„Existăm. Eu sunt aici și consider că genul meu nu este același cu sexul biologic, în sensul că îmi chestionez identitatea în momentul ăsta și mă consider o persoană non-binară”, subliniază Luca.
ONG: „Educația despre gen ar deveni ilegală”
Trei mari universități din țară au luat deja poziție împotriva legii adoptate de Senat și au critcat inițiativa, spunând că afectează autonomia universitară, libertatea de gândire și libertatea opiniilor. Ele atrag atenția că, astfel formulată, legea pune sub semnul întrebării multe cursuri și specializări deja existente.
„Este foarte important ca libertatea de gândire, libertatea de expresie, libertatea mediului academic să existe și în același timp, să încercăm prin educație să-i facem pe cetățenii noștri să înțeleagă de ce egalitatea de gen este importantă, de ce identitatea persoanelor transgender trebuie respectată”, spune Teodora Roseti, director executiv al asociației Accept.
Toată educația care se face acum despre gen, egalitate și identitate de gen ar trebui să dispară, devenind ilegală, prin această lege.
Teodora Roseti, asociația Accept
Un puști de 17 ani îi critică pe parlamentarii care au susținut această inițiativă. Nu doar că discriminează o comunitate, dar legea afectează și educația, reducând la zero ani întregi de cercetare.
„Nu putem să interzicem lucruri pe care noi nu le credem adevărate oamenilor de științe care se specializează ani întregi ca să studieze aceste lucruri. Poate că în România, studiul egalității de gen nu a ajuns la cote atât de înalte ca în alte țări, doar că oameni din vest și mari gânditori feminiști ai prezentului scriu nenumărate cărți despre cum percepția noastră despre gen a influențat istoria de-a lungul timpului și continuă să ne influențeze. Evident că parlamentarii nu știu aceste lucruri, pentru că este o știință, lucrurile astea trebuie învățate”, subliniază el.
Antidot pentru ignoranță
La finalul flashmobului, participanții au întins pe jos, ca pe un cearșaf, pancartele cu mesajele lor. Pe una dintre ele scrie „studiile de gen=antidot pentru ignoranță”, un mesaj care rezumă gândurile Alexandrei.
„Transfobia se hrănește din ignoranța oamenilor, iar ignoranța duce la ură și este alimentată de dezinformare”, spune tânăra.
Comunitatea LGBT este oricum extrem de vulnerabilă, este criticată și discriminată, crede ea, iar modificare Legii Educației în acest fel nu ar face decât să adâncească și mai mult aceste nedreptăți.
O lege ar trebui să protejeze toți cetățenii, nu să-i discrimineze.
Alexandra:
Iar prietena ei, Anais, îi dă dreptate. Promulgarea legii ar fi un alt băț în roată în acceptarea minorităților sexuale.
„Nu există creier de bărbat și creier de femeie”
„Sunt mult mai mulți copii și tineri genderfluid sau transgender decât ar crede lumea, iar ei trebuie să știe că nu sunt singuri și sunt reprezentați. Mi se pare că s-a șters foarte mult istoria trans, gay, feministă din România. Promulgarea acestei legi ar fi încă un băț în roată către acceptare”, spune Anais.
Ultimul cuvând în promulgarea modificarării Legii Educației îl are șeful statului, care nu ar fi de acord cu ea și pe care ar urma să o întoarcă în Parlament.
„Știința a arătat că adevăratele lucruri care influențează sănătatea unui om nu sunt între picioare, sunt procedeele din creier. Nu există creier de bărbat și creier de femeie. Lucrurile nu funcționează așa”, concluzionează Luca.