- Casa Miclescu, în care s-a filmat “Felix si Otilia” în 1971, e părăsită din 1994, când ultimul proprietar a murit. Acum, clădirea nu mai are tavan, ușile sunt rupte, geamurile sunt sparte, iar mobilierul a fost pus pe foc de cei care se refugiază aici.
- În 2006, ministrul culturii i-a dat în judecată pe cei care au cumpărat drepturile de proprietate pentru infracțiunea de distrugere, dar Judecătoria Sectorului 1 a decis neînceperea urmării penale.
- În 2018, ministerul a mai făcut o încercare și a transmis Direcției de Investigații Criminale din cadrul IGPR o constatare cu privire la situația monumentului istoric. După doi ani, dosarul a fost clasat.
Clădirea-monument a fost construită la începutul secolului al XX-lea, în stil neoromânesc, după planurile realizate de arhitectul Ion Mincu. O adevărată bijuterie, unde s-au organizat baluri la care au participat ani buni membri ai familiilor Cantacuzino, Brâncoveanu și Sturdza.
Acum, pe acolo mișună șerpii și șobolanii. Bălăriile sunt la ele acasă. Are acoperișul degradat în totalite, obiectele de decor au început să cedeze, ușile sunt rupe, ferestrele sunt sparte, iar mobilierul a fost pus pe foc de cei care au pătruns ilegal în casă.
Planul noului proprietar era s-o demoleze, ca să ridice un hotel
Ultimul proprietar al casei, Radu, fiul avocatului Jean Miclescu, a murit în 1990, după 40 de ani petrecuți în subsolul vilei care îi aparținea. De atunci a început haosul. În 1994, descendenții familiei au vândut drepturile de proprietate, pe care le-a preluat impresarul Ilarian Pușcoci, cunoscut în lumea fotbalului drept Sică Pușcoci.
Din acel moment, s-a pus lacătul pe ușile de fier și s-a așteptat degradarea intenționată a clădirii. Oameni din domeniul imobiliar au dezvăluit pentru Libertatea că Pușcoci dorea să ridice acolo un hotel de 8 etaje, doar că legea nu-i permitea demolarea clădirii istorice. Planul e abandonat, iar casa, uitată și părăsită la propriu.
Ministrul culturii s-a sesizat abia în 2001 și după alți 5 ani i-a dat în judecată pe proprietari pentru infracțiunea de distrugere a unui monument istoric. Judecătoria Sectorului 1 a decis însă neînceperea urmăririi penale.
Din 2006 și până pe finalul lui 2018 nu s-a mai întâmplat nimic. Acum doi ani, ministerul a mai făcut o încercare: a transmis Direcției de Investigații Criminale din cadrul IGPR o constatare tehnico-științifică cu privire la situația monumentului istoric.
Dosar clasat, clădirea se prăbușește
La solicitarea Libertatea, cei de la Parchetul de pe lângă Curtea de Apel București au răspuns referitor la stadiul dosarului.
“Vă comunicăm că dosarul penal 417/P/2019 a fost soluționat la data de 29 ianuarie 2020, fiind dispusă o soluție de clasare cu privire la infracțiunile de distrugere (…), întrucât fapta nu a fost săvârșită cu forma de vinovăție prevăzută de lege, persoana indicată nu este autor al faptei, respectiv fapta nu este prevăzută de legea penală”, se arată în răspunsul Parchetului pentru ziar.
De asemenea, în raport de alte aspecte și persoane, cauza a fost disjunsă și declinată pentru continuarea cercetărilor în favoarea Parchetului de pe lângă Judecătoria Sectorului 1.
Parchetul de pe lângă Curtea de Apel București:
Procese, contestații și alte termene de judecată
Ministerul Culturii a primit informarea de clasare. Iar cea mai recentă acțiune a Ministerului a fost emiterea unui aviz privind inițierea procedurii de expropriere. Totul, la solicitarea Primăriei București.
“Am primit cereri de la terțe persoane care susțin că sunt proprietari, pentru anularea avizului necesar exproprierii și pentru declasarea imobilului din Lista Monumentelor Istorice”, se arată într-un răspuns semnat de ministrul culturii, Bogdan Gheorghiu, pentru Libertatea.
“Direcția pentru Cultură nu a demarat procedura de declasare, arătând că, potrivit extrasului de carte funciară, reiese că solicitantul nu avea calitatea de proprietar și nici titular a unui alt drept real asupra imobilului, drept urmare nu putea solicita declanșarea procedurii”, spune ministrul culturii.
Cineva vrea ca vila să nu mai fie monument istoric
Mai mult, conform informațiilor puse la dispoziție de Direcția de Cultură a Municipiului București (DCMB), “pe rolul instanței de judecată se află o acțiune prin care o persoană, care nu are calitatea de proprietar, a solicitat declasarea monumentului istoric și radierea acestuia. Deoarece DCMB nu a inițiat această procedură, reclamantul a făcut o contestație care a fost analizată în Comisia Națională a Monumentelor în data de 28 august 2019 și 30 noiembrie 2019”, mai spun oficialii ministerului.
În acest moment, procedural, nu mai există niciun termen de judecată pe marginea Casei Miclescu de pe Bulevardul Kiseleff, însă această continuă să cadă câte un pic, pe zi ce trece.
Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro