În urmă cu circa trei săptămâni, Ministerul Culturii a preluat printr-o Hotărâre de Guvern o clădire de patrimoniu din orașul Liteni, la 30 km de Suceava: un conac ridicat de boierul Vârnav Liteanu la 1790, aflat în proprietatea moștenitorilor fostului domnitor al Moldovei, Ioniță Sandu Sturdza (1822-1828).
E vorba de o donație făcută de soții Johannes și Rodica Sturdza, care au reintrat în posesia domeniului după retrocedarea făcută la începutul anilor 2000.
Stabiliți în Germania dinainte de Revoluție, cei doi au încercat în repetate rânduri să vândă clădirea cu un etaj, de 1.600 mp, însă nu au reușit să ajungă la o înțelegere cu cumpărătorii potențiali.
„Ultima tentativă fusese pe la începutul lui 2019, când un tip din Austria, căsătorit chiar cu o fată din Liteni, oferise 150.000 de euro și voia să atragă fonduri europene pentru a restaura clădirea și să o transforme într-un cămin de bătrâni”, spune Constantin Titianu, care a deținut o lungă perioadă împuternicire din partea proprietarilor pentru a găsi eventuali cumpărători.
este suprafața terenului aferent clădirii, donat la pachet cu conacul către Ministerul Culturii.
Conacul e azi într-o stare avansată de degradare, iar refacerea lui vizează organizarea aici a unui centru de formare pentru restauratorii culturali. Istoricul lui impresionant e legat de patru familii importante: boierul Vârnav-Liteanu (întemeietorul localității), Kogălniceanu, Krupenschi (fost primar la Iași) și Sturdza. La sfârșitul secolului XIX, în vilă a locuit o perioadă chiar fiica lui Mihail Kogălniceanu, Lucia, care se măritase cu un descendent al neamului Liteanu.
Comuniștii au preluat proprietatea în 1948, au transformat-o în sediu IAS, din anii ‘60 până în 2002 a devenit casă pentru copii orfani, iar din 2003 a revenit în portofoliul familiei Sturdza.
„Va fi un proiect de restaurare complex”
De gestionarea noului proiect se va ocupa Institutul Național al Patrimoniului. „E mult de lucru acolo. Va fi un proiect de restaurare complex, după care vom putea discuta de intrarea clădirii în circuit public ca școală de meserii. Avem în derulare operațiuni similare ca anvergură, iar estimările sunt că la Liteni va fi nevoie de investiții de peste două milioane de euro”, spune Ștefan Bâlici, șeful INP.
Localnicii care au avut în administrare conacul n-au făcut decât să-l devasteze. Au furat caloriferele, țevile, conductoarele de electricitate, parchetul. Nimic n-a mai rămas. E o tristețe ce-i acolo!
Constantin Titianu, fost împuternicit al familiei Sturdza, mai 2019:
El subliniază că „sunt necesare inclusiv rețele noi de instalații, pentru că, în prezent, clădirea e doar o carcasă. Nu mai are nimic pe interior. Plus că acolo vor trebui făcute dotări specifice pentru laboratoare”.
În prezent, peisajul e unul dramatic: pereți jupuiți sau sparți, tavane prăbușite, podele semidecopertate, sobe din teracotă distruse, stive de gunoaie, terasă invadată de vegetație, scări interioare șubrezite.
Conacul va redeveni un simbol al localității și va fi ca o carte de vizită pentru comunitate. Are în spate o bogată istorie, care ar fi fost păcat să se piardă. În ultimii ani, timpul și oamenii și-au pus, din păcate, amprenta negativă asupra clădirii, care acum însă va renaște grație și gestului special făcut de proprietari prin actul de donație.
Tomiță Onisii, primar Liteni (Suceava):
Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro