Doctorul Ligia Barbarii, „un reper al geneticii din România și din Europa de Est”, cum este caracterizată de colegi, a fost anunțată de conducerea institutului că i-a încetat contractul de muncă.
„A fost pur și simplu dată afară de directorul general Cristian Curcă pentru că nu i se supune acestuia”, a declarat pentru Libertatea unul dintre specialiștii INML, sub protecția anonimatului.
Sursa a adăugat că „nimeni nu poate să înțeleagă cum de s-a ajuns la o asemenea măsură extremă”.
„Ligia Barbarii este unul din vârfurile medicinei-legale din țara noastră. Este omul care a participat la cele mai grele cazuri de criminologie, este coautor al multor cărți de specialitate, a colaborat cu foștii șefi ai INML, doctorii Vladimir Beliș și Dan Dermengiu, este un specialist respectat în domeniu”, a descris-o un alt specialist, din afara institutului, pe șefa Laboratorului de Genetică.
Al treilea șef alungat de Curcă
Un alt medic legist din INML a mărturisit că Barbarii este a treia victimă a directorului Curcă. „Șeful Laboratorului de Psihiatrie medico-legală, doctorul Valentin Gheorghiu, a ieșit la pensie mai repede din cauză că se săturase să mai fie hărțuit de director. Iar Mihail Ceaușu, șeful Laboratorului de Anatomie Patologică, a fost determinat în iunie să-și dea demisia”, a adăugat cea de-a doua sursă din INML.
A criticat lipsa de implicare a INML în cazurile de decese COVID
Doctorul Ligia Barbarii a lucrat la „Cazul Caracal”, pentru extragerea și identificarea profilului ADN al Alexandrei Măceșanu și al Luizei Melencu, cele două victime violate și omorâte de Dincă.
Ultima intervenție publică a specialistului în genetică a avut loc în luna iulie a acestui an, când a criticat lipsa de implicare a INML în problema deceselor COVID. „Institutul Național de Medicină Legală ar fi trebuit să se implice mai mult în situația legată de COVID. Începând de la nivelul autopsiilor și până la testarea genetică propriu-zisă, care nu a fost inițiată. În cazul oricărei persoane care a fost testată pozitiv, printre cauzele decesului s-a comunicat și COVID-ul, fără a fi efectuate autopsii. Autopsiile nu s-au făcut pentru că acestea au fost dispozițiile de la Ministerul Sănătății, deși în toate aceste situații trebuia antrenată anatomia patologică”, a susținut Barbarii în cadrul unui interviu acordat pentru Jurnalul.
La fel cum dorești să afli gradul de imunizare al populației și declanșezi testarea a 10.000 de cetățeni pe Arena Națională, ar fi normal să ai o inițiativă prin care să vezi care au fost cauzele de deces? Câți, de fapt, au murit din cauza unor infecții respiratorii, câți din cauza hemoragiilor etc.? Ca să ai tu propria statistică națională cu care să te compari cu ceea ce raportează alții la OMS. E important să te poți raporta la ceva. Ca să știi ce ai de făcut în viitor, trebuie să știi ce s-a întâmplat în propria ta curte.
Ligia Barbarii:
„Momentan, nu am nimic ce să declar public. O să mă adresez în justiției”, a spus, miercuri, doctorul Ligia Barbarii pentru Libertatea.
Nu există, în acest moment, informații lămuritoare credibile despre motivul concedierii și nici probe că îndepărtarea ar avea legătură cu vreunul dintre cazurile de notorietate la care dr. Barbarii a participat sau cu declarațiile sale publice, de specialist, din perioada COVID.
Directorul INML, Cristian Curcă nu a răspuns apelurilor telefonice și nici mesajelor transmise de ziar.
Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro