James Comey a aflat că a fost concediat de la conducerea FBI la fel ca toată lumea: de la televizor. Vorbea cu oamenii aflați în subordinea lui, atunci când televiziunile americane au început să difuzeze știrea. Inițial, a crezut că este vorba despre o farsă, însă nu era cazul. Donald Trump a semnat în timpul nopții scrisoarea de demitere, decizie care a provocat o undă de șoc pe plan politic.
Mai precis, demiterea lui Comey este considerată “cea mai imprevizibilă și periculoasă” decizie a lui Donald Trump, deși primele 100 de zile de mandat ale acestuia nu au fost lipsite de controverse.
În plus, decizia atrage numeroase critici asupra liderului american. James Comey era însărcinat de ancheta privind eventualele legături între echipa de campanie a lui Trump și Rusia, precum și de ingerința rusă în campania electorală.
Explicația privind demiterea lui Comey nu a fost una lămuritoare. Mai precis, directorul FBI a fost demis pentru cum a gestionat ancheta în cazul serverului de mail privat utilizat de Hillary Clinton în calitatea de secretar de Stat american. De altfel, în urmă cu câteva zile, Donald Trump l-a acuzat public pe James Comey că i-a permis lui Hillary Clinton, „multe lucruri rele” atunci când a stabilit că nu trebuia inculpată.
În această problemă, James Comey și-a motivat, în cadrul unei audieri în Senat, decizia de anul trecut de a anunța public, înaintea scrutinului prezidențial de pe 8 noiembrie, că agenția sa a deschis o nouă anchetă cu privire la folosirea unui server privat de către candidata democrată Hillary Clinton.
Cu toate acestea, au trecut luni de zile de atunci, iar dacă acesta a fost într-adevăr motivul care l-a nemulțumit pe Trump, de ce nu l-a demis pe Comey imediat după ce a fost învestit în funcția de președinte, pe 20 ianuarie, se întrebă jurnaliștii CNN.
Totodată, scrisoarea pe care Trump i-a trimis-o directorului FBI nu răspunde acestei întrebări, ci ridică altele noi. „Deși am apreciat că m-ați informat, în trei ocazii distincte, că nu făceam obiectul vreunei anchete, sunt totuși de acord cu analiza Departamentului Justiției conform căreia dumneavoastră nu sunteți capabil să conduceți de o manieră eficace Biroul”, arată Trump.
Astfel, prin acest mesaj, liderul american ar încerca să se asigure că toată lumea știe că nu face obiectul unei anchete privind legăturile între echipa sa de campanie și Rusia. – “M-ați informat, în trei ocazii distincte”, subliniază liderul american. “Ceea ce face Trump nu este doar imprevizibil, ci ar putea fi foarte periculos”, notează CNN.
Demiterea persoanei care se ocupă de ancheta privind implicarea unei alte țări în campania electorală din SUA trimite un mesaj îngrijorător populației, nu doar agențiilor de spionaj. Chiar dacă decizia lui Trump nu are nicio legătură cu ancheta privind ingerința rusă, tot aceasta ar putea să fie părerea generală, mai ales că James Comey se afla la jumătatea mandatului său de zece ani.
Cine este James Comey
Ex-procuror federal și fost vice-ministru al Justiției, James Comey (56 de ani) a fost numit la șefia FBI de Barack Obama, în 2013, pentru un mandat de 10 ani. În ultima perioadă, el s-a trezit în centrul turbulenţelor cu misiunea imposibilă de a nu deranja Casa Albă. Mai precis, el a anchetat mai întâi scandalul exploziv al e-mailurilor, apoi dosarul sensibil cu privire la Rusia şi, în fine, după acuzaţiile lui Donald Trump potrivit cărora fostul preşedinte Barack Obama l-ar fi pus sub ascultare,.
Cu toate acestea, Comey și-a permis de mai multe ori să-l contrazică în mod categoric pe Trump, mai ales în privința interceptărilor. El a căutat astfel să-și protejeze imaginea de servitor credincios al dreptului.
ANALIZĂ | Donald Trump și-a schimbat poziția în cele mai importante dosare de politică externă