Ministrul spune că va avea loc un concurs pentru definitivarea pe post, pentru că mulţi dintre cei care lucrează în prezent în instituţie nu au intrat în baza unui concurs.
Ministrul Ion Ştefan vrea să dea afară 255 de angajaţi
Ministerul Dezvoltării are acum 1.020 de angajați, iar ministrul Ion Ştefan anunţă că vrea să reducă numărul acestora la 765.
Ministrul a declarat, pentru Libertatea, că va organiza un concurs vinerea aceasta pentru angajații care vor să se definitiveze pe post. Va fi public, cu accesul presei, în Aula Facultății de Drept a Universității București.
“Va fi totul corect și transparent, ca după aceea să nu mai zică nimeni că sunt puși oameni fără merit în posturi. Acum sunt și mai mulți pe un post. Sunt oameni care nu au intrat prin concurs. Organizăm practic un examen pentru cei care vor să se definitiveze pe un post”, a declarat Ion Ștefan.
Nu aducem oameni din afară, e un examen intern, pentru angajații existenți. Din 1.020 vor rămâne 765. Doar cei merituoși. Îmi dau seama că oamenii au emoții, de aceea vreau să fie totul corect.
Ministrul Ion Ştefan:
“Nu vreau să mai aud de rude și pile. Le știți dumneavoastră, că despre ministerul acesta a scris toată presa”, s-a ferit Ion Ștefan să dea exemple clare.
Ce spun funcţionarii din Ministerul Dezvoltării
Într-un e-mail trimis redacţiei Libertatea şi semnat de funcţionari din Ministerul Dezvoltării Regionale, ministrul Ion Ştefan este acuzat că doreşte politizarea funcţiilor de conducere din această instituţie.
Ce i se reproşează ministrului:
- s-a dorit diminuarea atribuțiilor Inspectoratului de Stat în Construcții, pentru a facilita anumite condiționalități pentru constructori și a le diminua din atribuții.
- s-a dorit distrugerea profesionalizării funcției publice prin desființarea Institutului Național de Administrație, instituție care a slăbit și chiar a rupt în anumite județe lanțul/bucla vacanțelor pe banii publici. În lipsa acestei instituții, profesionalizarea și educarea majorității funcționarilor publici și personal contractual va fi de cea mai slabă calitate, iar banii contribuabililor vor ajunge în majoritatea cazurilor în buzunarele firmelor de partid (indiferent de ideologie: Faxmedia, Centrul de Formare APSAP, Formenerg etc.) în hoteluri și restaurante ale acestora, formarea funcționarilor publici fiind numai un paravan.
- politizarea liniei de management pentru înalți funcționari publici, categorie care creează controverse de vreme ce nu a mai fost organizat un concurs pentru ocuparea unei funcții din anul 2013, din această categorie făcând parte prefecți, subprefecți, secretari generali și secretari generali adjuncți din autorități și instituții publice, numai în ultimele două luni au fost numiți peste 30 de astfel de oameni în poziții cheie
- se încearcă abuziv eliberarea funcționarilor publici, în special pentru a vacanta posturi, acestea urmând a fi scoase la concurs (practica ilegală era dată de presiunile politice ale Agenției Naționale a Funcționarilor Publici, din comisiile de concurs pentru funcții de execuție făcând parte întotdeauna un membru din această instituție, anumiți candidați primind anticipat varianta de subiecte pe care le propunea reprezentantul ANFP
- vacantarea funcțiilor publice de conducere (directori de direcții/direcții generale), pentru a restrânge ierarhia și controlul administrativ, coercitiv de astfel și ocuparea cu detașări/exercitări de către apropiați ai ministrului sau consilieri din cabinetele secretarilor de stat, care urmau să ocupe aceste poziții.
Suciu (PSD): “Ion Ștefan este cel mai nepriceput și cel mai slab ministru”
Intenţia ministrului Ion Ştefan de a face concedieri a fost taxată şi de cei de la PSD. Fostul ministru al dezvoltării din perioada guvernului Viorica Dăncilă, Daniel Suciu, spune că ministrul “și-a aranjat 26 de rude și pile la vârful statului român”.
Știrea că se dau funcționari afară din Ministerul Dezvoltării a produs un fior de bucurie tuturor ce au identificat oamenii din acel minister ca unelte politice, neamuri de-ale pesediștilor sau foștilor pediști, pilele lui x și y. Ținte numai bune de doborât… de către un ministru ce și-a aranjat 26 de rude și pile la vârful statului român. (…) Da, poate unii ar trebui să plece, se știu ei care, dar nu accept ca un ministru diletant, un ministru de care toată opinia publică râde copios, un ministru care este dovedit pentru imoralitatea angajărilor făcute prin toate instituțiile statului să dea lecții de cinste și profesionalism unor angajați ce pot oricând să-i predea noțiuni elementare de logică, exprimare, profesionalism și seriozitate. Chiar lecții de organizare de șantier pentru grinzi puse greșit. Cu siguranță Ion Ștefan este cel mai nepriceput și cel mai slab ministru ce a condus vreodată acest minister și sper doar să nu fie neamul domniei sale așa de numeros încât să încapă toți la minister.
Daniel Suciu, despre concedierile din Ministerul Dezvoltării Regionale:
Raluca Turcan, în decembrie: “La Ministerul Dezvoltării, 30% dintre șefi vor pleca”
Guvernul Orban anunţa încă din decembrie anul trecut că, prin Hotărârile de organizare şi funcţionare ale ministerelor, vor avea loc reduceri de personal la ministere şi instituţii publice.
Ea preciza că este vorba cu precădere de rude și de clienți politici, care au fost angajați fără a avea experiență în domeniu.
Dacă sunt oameni buni care stăteau degeaba, pentru că nu voia nimeni să îi folosească, vor fi mutați în altă parte, iar cei care sunt clienți politici, nepoți, iubite sau alte legături cu demnitarii, atunci trebuie să își vadă de drum. Românul are un simț al dreptății. Sunt oameni foarte buni de mult timp în ministere care nu au reușit să avanseze în carieră pentru că intra mereu cineva peste, nepoată, clientă sau iubită. Aceasta evaluare se face în interiorul ministerului. Acolo unde nu e o imagine clară, apelăm la mijloace externe.
Raluca Turcan în emisiunea “În fața ta” de la Digi24.