• Ion Caramitru, directorul TNB: “Teatrul Național are în acest moment neacoperite 606.000 de lei în facturi neplătite”
• Din instituția fostului ministru al Culturii au fost dați afară 54 de oameni
• Marius Bodochi, directorul Teatrul Dramaturgilor Români: “Toți cei care erau colaboratori au fost disponibilizați, din toate sectoarele. Nu avem cu ce să îi plătim!”
de Florin Ghioca
Momente extrem de grele pentru cultura românească, aflată în pragul unui colaps, conform celor mai importanți reprezentanți din domeniu: tăierile bugetare ordonate de Ministerul Finanțelor au dus la concedieri masive, la blocarea și chiar anularea unor proiecte, dar și la incapacități de plată cu amenințarea unui faliment iminent.
Într-o asemenea situație se află atât instituțiile aflate în subordinea Ministerului Culturii și Identității Naționale, cât și cele finanțate din bugetele locale ale primăriilor.
Au fost anunțate deja zeci de concedieri: la ARCUB au fost disponibilizați 31 de angajați, în timp ce la Teatrul Național din București nu mai puțin de 54 de persoane vor fi în șomaj începând de luni.
Ion Caramitru: “E puțin absurd să spui că nu-ți mai dau bani, dar tu trebuie să vinzi mai multe bilete”
Contactat de Libertatea, managerul general al TNB, Ion Caramitru, a declarat: “Teatrul Național are în acest moment neacoperite 606.000 de lei în facturi neplătite. Și pentru că bugetul a venit aproape de sfârșitul primului semestru, iar plățile trebuiau făcute lunar, și din faptul că bugetul la bunuri și servicii, în cazul nostru, a scăzut cu 2 milioane de lei”.
Caramitru a spus că “vorbesc în numele Teatrului Național și în nume propriu, dar în aceeași măsură sunt angajat împreună cu toți colegii mei din sistemul instituțional cultural administrat de Ministerul Culturii. Anul acesta, bugetul pentru bunuri si servicii a scăzut cu 2 milioane de lei, în schimb a crescut la venituri proprii cu un milion. E puțin absurd să spui că nu-ți mai dau bani, dar tu trebuie să vinzi mai multe bilete. Pentru că ar trebui să fac mai multe premiere și să am mai mult public”.
Directorul TNB explică faptul că li s-a zis să renunțe la colaboratori, numai că aceștia sunt, de fapt, persoane esențiale în derularea activității.
El spune că sunt Opere care nu au orchestre complete, nu au baletul complet, care nu au corul complet, ca să își facă spectacolele. ”Și atunci, trebuie să își angajeze colaboratori. TNB a angajat printr-o agenție, conform legii, prin licitație, 54 de persoane, ca să își poată asigura activitatea zilnică. Din acestea, pentru tehnicul de scenă au fost angajate 39: mașiniști, tehnicieni, electricieni, sunetiști, proiecționiști video. Fără aceste persoane nu se pot ține spectacole”.
TNB este considerat cel mai mare teatru din Europa, cu șase săli indoor și una în aer liber
Mai multe proiecte importante ale celui mai mare teatru din Europa – cum este considerat la momentul actual TNB – au fost suspendate și chiar anulate. Mari regizori au fost nevoiți să renunțe la spectacolele pe care le-au pregătit luni în șir.
Dar partea cea mai dureroasă pentru managerul TNB a fost momentul în care a trebuit să le spună celor 54 de angajați că începând de săptămâna viitoare vor intra în șomaj. Printre ei, inclusiv o familie tânără, care se vede în situația unui dublu șomaj. “Am avut o ședință cu acești oameni, a fost unul dintre cele mai triste evenimente ale vieții mele, în care a trebuit să îi anunțăm de această imposibilitate, care nu este a noastră. Același lucru s-a întâmplat și la nivelul Primăriei, la ARCUB, unde am sunat în încercarea de a plasa o parte din aceste persoane. Ne-au spus că și ei, la rândul lor, au disponibilizat 31 de angajați în aceeași formulă”, declară Ion Caramitru.
Caramitru compară situația cu cea din timpul războiului
Împreună cu reprezentanții celorlalte instituții de cultură, managerul TNB și tototdată președintele UNITER a solicitat o audiență de urgență la Ministerul Finanțelor, dar și la premierul Viorica Dăncilă. El a mai precizat că problema instituțiilor culturale este una gravă, care necesită o rectificare bugetară de urgență.
Ne aflăm într-o situație imposibilă, fără precedent. Nu s-a întâmplat niciodată, poate în timpul războiului să fi fost ceva de genul ăsta, a concluzionat Ion Caramitru.
Probleme sunt la mai toate instituțiile de cultură din București și din țară. De exemplu, bugetul pentru organizarea evenimentelor la Centrul de Cultură “Palatele Brâncovenești” (Palatul Mogoșoaia) a fost egal cu zero, conform angajaților instituției, care au precizat că artiștii invitați până în prezent au participat pro bono în cadrul expozițiilor și concertelor organizate. Un alt exemplu este cel al Teatrului de Comedie din București, care a fost nevoit să anuleze un eveniment de tradiție, celebrul FestCo, festivalul comediei românești.
Marius Bodochi, directorul Teatrului Dramaturgilor Români: “Toți cei care erau colaboratori au fost disponibilizați. Nu avem cu ce să îi plătim”
Disponibilizări au fost anunțate și la Teatrul Dramaturgilor Români, acolo unde directorul Marius Bodochi și-a început mandatul într-un moment nefericit, în care a fost nevoit să reducă personalul.
“Toți cei care erau colaboratori au fost disponibilizați, din toate sectoarele. Nu avem cu ce să îi plătim, că nu sunt bani. Am redus activitatea. E un duș cu apă rece. Lucrurile sunt grave, dar se pot rezolva, dar cu onorarii mai normale. Situația e gri, încă nu e neagră. S-a tăiat, dar sperăm să se dea înapoi la rectificare. Ori închidem teatrele, ori nu le mai ținem. Nu trebuie căutați vinovați, ci trebuie căutate soluții. Lumea e învrăjbită, oamenii dau vina unii pe alții. Trebuie să căutăm punți de ieșire din impas”, a declarat Marius Bodochi pentru Libertatea.
Oana Pellea: “Vinovații nu sunt, în nici un caz, oamenii cinstiți, care rămân pe drumuri”
Într-o poziție publică, postată pe pagina sa de socializare, actrița Oana Pellea trage la rândul său un semnal de alarmă: „În toate teatrele situația este catastrofală! Se alege praful de atâtea proiecte și de atâtea vise… Suferă atât de mulți oameni ce și-au făcut datoria cinstit… DE CE? De ce trebuie să plătim noi… incompetența unei guvernări și proasta gestionare a unor fonduri de către foruri superioare „de partid” ? De ce? Pentru că e criză, o să răspundeți… Cine a provocat această criză? Unde se găsesc vinovații? CINE SUNT? În niciun caz oamenii cinstiți, care acum rămân pe drumuri sau sunt neplătiți… CE TRISTEȚE, CE RUȘINE!”, a scris Oana Pellea.