Taţii copiilor născuţi sau adoptaţi după această dată au de luni un concediu de aproape două luni şi ar urma să se bucure de primele două săptămâni în acelaşi timp cu mama, imediat sau după naştere sau adoptarea copilului. Restul de şase săptămâni de concediu paternal pot fi împărţite în primele 12 luni de la naştere sau adoptare, arată agenția EFE, citată de Agerpres.
Legea este promovată de guvernul socialist condus de Pedro Sanchez urmărind egalizarea progresivă a concediului paternal cu cel maternal, astfel încât în anul 2020 concediul paternal va fi de 12 săptămâni pentru ca în 2021 să ajungă la 16 săptămâni.
Acesta este punctul final urmărit de actul normativ, cele două concedii vor fi egale şi non-transferabile pentru ambii părinţi.
Legea trebuie să treacă însă și prin camera inferioară a parlamentului spaniol.
Astfel, Spania se plasează în fruntea Europei cu privire la egalitatea dintre concediul paternal şi cel maternal. Islanda este ţara europeană în care cele două concedii sunt cele mai apropiate, în timp ce în interiorul Uniunii Europene, Suedia este ţara cu cele mai apropiate concedii paternale şi maternale.
Cele mai puţin egalitare ţări din UE sunt Olanda şi Italia unde taţii beneficiază de un concediu parental de doar trei respectiv cinci zile.
Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro