Vechimea necesara e de cel putin 6 luni in ultimele 12 anterioare primei zile de concediu de maternitate. Indemnizatia e de 85% din media veniturilor din ultimele 6 luni (anterioare primei zile de concediu).
* Pentru cresterea si ingrijirea copilului pana la 2 ani (3 ani in cazul copilului cu handicap). Vechimea necesara -10 luni in ultimele 12 anterioare nasterii. Cuantumul e de 85% din salariul mediu pe economie (pentru anul 2004 cuantumul e de 6.529.700 lei). De aceasta indemnizatie poate beneficia mama sau tatal.
* Pentru ingrijirea copilului bolnav de pana la 7 ani (18 ani in cazul copiilor cu handicap). Se acorda mamelor care nu au intrerupt activitatea pentru cresterea copilului sau dupa depasirea de copil a varstei de 2, respectiv 3 ani. Durata maxima de acordare e de 14 zile calendaristice pe an sau pe durata indicata de medic in cazul in care copilul sufera de boli contagioase, e operat sau imobilizat in ghips. Vechimea – 6 luni in ultimele 12 luni anterioare primei zile de concediu medical. Indemnizatia – 85% din media veniturilor din ultimele 6 luni anterioare primei zile de concediu. „Drepturile acordate mamelor se suporta in totalitate din bugetul asigurarilor sociale de stat si se platesc de angajatori. Drepturile se solicita direct Casei de Pensii numai de cei cu contract de asigurare sau cu declaratie de asigurare”, ne-a spus Mihaela Kanovits, director executiv CPMB.
Daca sumele platite de angajatori sunt mai mari decat cele datorate in conditiile legii, acestia vor solicita Casei de Pensii diferenta. Aceste indemnizatii sunt preluate de Casa de Pensii si in cazul angajatorilor aflati in lichidare.