Șapte judecători CCR au stabilit că premierul Viorica Dăncilă nu s-a aflat în conflict cu președintele Klaus Iohannis, atunci când și-a delegat atribuțiile guvernamentale pentru a pleca în concediu.
La dezbaterea Curții Constituționale, consilierul prezidențial Mihaela Ciochină a susținut că legea actuală nu prevede procedura de delegare a atribuțiilor premierului.
Acest concediu nu are drept temei dreptul la odihnă. Ori de câte ori, premierul nu mai dorește sau nu mai poate atribuțiile de prim ministru, acesta nu poate recurge la delegarea, desemnarea unui alt membru al Guvernului. Ori de câte ori dorește să facă acest lucru, se plasează în afara cadrului constituțională.”, a spus Ciochină, la CCR.
Pe de altă parte, secretarul de stat din Ministerul Justiției a subliniat faptul că plecarea Vioricăi Dăncilă în concediu nu echivalează cu imposibilitatea exercitării atribuțiilor.
‘Nu ne aflăm în prezența unui conflict juridic de natură constituțională. Prim-ministrul nu s-a aflat în imposibilitatea exercitării atribuțiilor. În plus, nu au fost programate ședințe de Guvern, CSAT, întâlniri bilaterale. ‘, a explicat Mariana Moț, la dezbateri.
Președintele Klaus Iohannis a afirmat, la începutul lui august, că, prin desemnarea lui Paul Stănescu drept înlocuitorul ei pe perioada concediului, Dăncilă și-a arogat o atribuție care, potrivit Constituției, aparține șefului statului. Iohannis a relatat ulterior și discuția avută cu premierul pe această temă.
Dezbaterile CCR
UPDATE 12:58 S-a încheiat dezbaterea de la Curtea Constituțională. Judecătorii au rămas în pronunțare.
UPDATE 12:50 Judecătorul CCR Livia Stanciu a întrebat Ministerul de Justiției care este motivarea deciziei ca premierul Viorica Dăncilă să-și delege atribuțiile, din moment ce secretarul de stat a explicat că nu se pune problema imposibilității exercitării activității. Mariana Moț spune că legislația nu definește această sintagmă, iar acest lucru trebuie apreciat fie de prim-ministru, fie de o instituție care va emite un act care va proba imposibilitatea. ”Să zicem, poate, că premierul suferă de o afecțiune psihică. Atunci nu-și poate exercvita atribuțiile”.
UPDATE 12:40 Mariana Moț, secretar de stat în Ministerul Justiției: ”Nu ne aflăm în prezența unui conflict juridic de natură constituțională. Și Constituția, și legea CCR, utilizează sintagma de conflict fără a o defini. Nu orice situație juridică conflictuală. Nu sunt întrunite de jurisprudența CCR pentru existența unui conflict juridic. Prim-ministrul nu s-a aflat în imposibilitatea exercitării atribuțiilor. În plus, nu au fost programate ședințe de Guvern, CSAT, întâlniri bilaterale. ”
UPDATE 12:20 Consilierul prezidențial Mihaela Ciochină a expus punctul de vedere al lui Klaus Iohannis. „Acest concediu nu are drept temei dreptul la odihnă. Ori de câte ori, premierul nu mai dorește sau nu mai poate atribuțiile de prim ministru, acesta nu poate recurge la delegarea, desemnarea unui alt membru al Guvernului. Ori de câte ori dorește să facă acest lucru, se plasează în afara cadrului constituțională.”
CITEȘTE ȘI: