Este posibilă autorizarea unor evenimente de mare amploare, precum concertele de muzică pop, în timpul pandemiei de COVID-19? Aceasta este întrebarae la care vor să răspundă cercetătorii de la Universitatea germană din Halle.

Iar pentru a răspunde la această întrebare au organizat un concert, cu mii de participanți într-o sală închisă, în contextul în care astfel de evenimente sunt interzise în Germania până cel puțin în noiembrie.

În total, vor fi organizate trei concerte, susținute de un cântăreț pop foarte îndrăgit în Germania, Tim Bendzko.

Oamenii au fost așezați în feluri diferite de la concert la concert | Foto: Profimedia

Astfel, sunt pregătite mai multe scenarii care le oferă cercetătorilor posibilitatea de a determina care e cea mai bună modalitate de a organiza astfel de evenimente și de a evita infectările cu COVID-19.

Ce date adună oamenii de știință

Participanții au fost aleși cu grijă: sunt tineri sănătoși, care nu aparțin niciunei grupe de risc.

Înainte de a participa, ei au fost nevoiți să prezinte un test COVID cu rezultat negativ, iar la sosire le-a fost luată temperatura. Oamenii au purtat măști de preotecție FFP2 în timpul evenimentului și au fost echipați cu dispozitive de urmărire a contactelor, iar alți senzori montați pe tavanul sălii au colectat date despre mișcările participanților la concert.

”Vrem să studiem cât de multe contacte au participanții unul cu celălalt în timpul concertului – ceea ce de fapt nu este încă clar”, a spus șeful echipei de cercetare Ștefan Moritz.

Cercetătorii au indicat inclusiv locurile unde oamenii trebuie să stea | Foto: Profimedia

De asemenea, s-a distribuit dezinfectant fluorescent. ”După eveniment, putem vedea cu lămpi ultraviolete ce suprafețe strălucesc mai mult, ceea ce înseamnă că au fost atinse în mod deosebit”, a adăugat Moritz.

Oamenii de știință Halle au urmărit și mișcarea aerosolilor expiraţi de spectatori, aceste mici particule, despre care experţii spun că joacă un rol în infectarea cu COVID-19.

Cu ajutorul datelor colectate, ei intenţionează să definească un model matematic pentru a evalua riscurile de propagare într-o sală mare de concerte. Rezultatele urmează să fie publicate în toamnă.

Totodată, în acest mod, cercetătorii de la Universitatea din Halle doresc să încerce să stabilească modul în care ar putea fi posibilă reautorizarea unor adunări mari precum concerte, prevenind totodată răspândirea virusului.

 
 

Urmărește-ne pe Google News