Potrivit raportului Comisiei de Etică, semnat de profesor doctor Dacian Dragoș, teza de doctorat a lui Lucian Bode, cu titlul „Securitatea energetică și managementul resurselor la începutul secolului XXI. România în context european actual”, conține „erori de citare și unele fragmente plagiate”.

Concret, Comisia a constatat următoarele abateri, potrivit comunicatului din 28 octombrie:

  • plagiatul înseamnă a prezenta ideile ca fiind personale, dar în cazul fragmentului analizat este vorba despre „o atribuire greșită a textului către un alt autor, nu o asumare a lui de către autorul tezei”
  • un alt articol din teza lui Bode conține un paragraf necitat care „pare scris de către autorul tezei, ceea ce este incorect”. „Lipsa citării corespunzătoare a fiecărui paragraf înseamnă că există fragmente plagiate”, dar „nu rezultă cu certitudine dacă plagiatul pe fragmentele identificate a fost intenționat sau a derivat din necunoașterea/neaplicarea tehnicilor de citare”
  • un alt paragraf reclamat nu a fost citat deloc, „așadar, se constată fragment plagiat prin lipsa citării sursei”, dar „nu rezultă cu certitudine dacă plagiatul a fost intenționat sau a derivat din necunoașterea/neaplicarea tehnicilor de citare”
  • Comisia de Etică a mai stabilit că citarea într-un alt paragraf nu s-a făcut unde trebuia, iar „raportul trebuia citat din nou dacă a fost folosit ca sursă”, în caz contrar „impresia cititorului este că este un text original al autorului tezei”.

Comisia a stabilit că există fragmente plagiate în 3 din cele 4 puncte ale sesizării, iar fragmentele plagiate reprezintă aproximativ 2,95% din teză.

În aceste condiții, potrivit Comisiei, „nu rezultă cu certitudine că plagiatul a fost unul intenționat sau mai degrabă a derivat din necunoașterea/neaplicarea tehnicilor de citare (ex. utilizarea de ghilimele/bloc de text; citare acoperitoare etc.)”, dar „acest lucru nu schimba concluzia că există fragmente plagiate”.

Comisia nu a analizat teza de doctorat a lui Bode din punctul de vedere al calității, „atribut care revine comisiei de susținere a tezei de doctorat și CNATDCU”, se mai precizează pe site-ul Universității.

Bode: „Teza mea de doctorat este în regulă”

Pe 6 octombrie, ministrul PNL de Interne Lucian Bode a anunțat că lucrarea lui de doctorat poate fi consultată la Biblioteca Centrală Universitară «Lucian Blaga» din Cluj şi la Biblioteca Națională a României şi a adăugat că îi va da în judecată pe cei care vor mai spune că şi-a secretizat-o şi care „şi-au bătut joc” de munca lui.

Jurnalista de investigații Emilia Șercan i-a răspuns în aceeași seară, afirmând că teza de doctorat este digitalizată la Biblioteca Națională, dar că acolo nu există internet la calculatoare, iar fotografierea ecranului este interzisă.

Pe 17 octombrie, Bode a spus în Parlament, la dezbaterea moțiunii simple împotriva sa, că lucrarea lui de doctorat a trecut toate etapele și că este un document original. USR susținuse că Bode a copiat de pe Wikipedia, după ce mai mulți membri ai partidului condus de Cătălin Drulă au transcris de mână toată teza, demers făcut la Biblioteca Națională din Bucureşti.

Azi, 1 noiembrie, după verdictul UBB, Lucian Bode a precizat că „teza mea de doctorat este în regulă, iar titlul de doctor este menţinut”, dar că, „din respect pentru comunitatea academică”, va revizui printr-o erată erorile de citare, deși nu este obligat din punct de vedere legal.

 
 

Urmărește-ne pe Google News