UPDATE: După dezvăluirile Libertatea, ministrul Marcel Vela a anunțat că va trimite Corpul de Control la ISU Dolj.
Concluzia anchetei este: ”În cadrul Inspectoratului pentru Situaţii de Urgență ”Oltenia” al Județului Dolj sunt angajate 101 cadre militare care au diferite grade de rudenie între ele”.
Defalcat, situația arată astfel: 18 sunt ofiţeri (9 pe funcții de conducere), iar 83 sunt subofiţeri (4 pe funcții de conducere – şef GIS – Gardă Intervenție Stingere)”.
În capul listei ”piloșilor” se află chiar fiul inspectorului șef al ISU Dolj, colonel Constantin Florea, care este plutonier în cadrul Detașamentului 1 Pompieri Craiova.
Colonelul Florea mai are și patru fini pe statul de plată. ”Nașul și finul de cununie nu au o legătură de rudenie”, s-a apărat inițial inspectorul șef.
IGSU: „Nu există conflicte de interese”
La nivelul conducerii mai sunt vizați prim-adjunctul inspectorului şef, colonelul Cătălin Cotoc, și adjunctul inspectorului şef, colonelul Teodor Nistor.
Din raportul IGSU reiese că primul „a avut soția (subofițer) în subordonare directă, în intervalul 15.05.2014 – 01.09.2016 (perioadă în care îndeplinea funcţia de şef centru Operațional), iar aprecierile anuale de serviciu ale acesteia au fost întocmite de către altă persoană. Totodată, facem mențiunea că soția acestuia a fost încadrată din sursă externă în anul 2007, acesta ocupând, de la angajare și până în prezent, aceeași funcție”.
Cel de-al doilea șef, adjunctul Teodor Nistor, „are fratele (rudă de gradul II) în subordonare directă, iar acesta îndeplineşte funcţia de şef Serviciu Logistic. Persoana respectivă s-a mutat la cerere, în anul 2007, de la Inspectoratul General al Poliției de Frontieră la ISU Dolj, pe o funcție de execuție în cadrul aceluiași serviciu”. IGSU spune că situația nu indică o problemă.
Motivarea sună astfel: ”Potrivit punctului de vedere al Agenției Naționale de Integritate” cadrul militar nu este funcționar public și, ca atare, nu intră sub incidența legii care reglementează conflictul de interese și incompatibilități.
Examinatori cercetați penal, dar procurorii au dat NUP
Concursurile în urma cărora au pătruns în sistem soțiile/rudele unor ofițeri cu funcții de conducere au făcut obiectul unui dosar penal.
„Prin Rezoluția din 15.09.2010, formulată în dosarul nr. 65/P/2008, s-a dispus neînceperea urmăririi penale împotriva unor cadre asupra cărora s-au efectuat cercetări sub aspectul săvârşirii mai multor infracțiuni pe timpul organizării și desfăşurării concursurilor de ocupare a unor funcţii de subofițeri”, se mai arată în raportul IGSU.
Alte exemple de relații de rudenie
Cazuri de subordonare directă între rude:
- Şeful Centrului Operațional are soția (subofițer) în raport de subordonare, aceasta fiind încadrată la ISU Dolj din anul 2007;
- Șeful Serviciului Comunicații și Tehnologia Informației are o rudă de gradul IV (subofițer) în subordonare directă, aceasta fiind absolventă a Școlii de Subofiţeri de Pompieri și Protecție Civilă „Pavel Zăgănescu” Boldeşti în anul 2009 și s-a mutat în anul 2012, la cerere, la ISU Dolj;
- Unul dintre șefii GIS (Gardă Intervenție Stingere) din cadrul Secției de Pompieri Segarcea (subofițer) are fratele în subordonare, acesta îndeplinind funcția de comandant echipaj. Fratele este încadrat din sursă externă din anul 2006, iar, începând din anul 2017, aprecierea anuală de serviciu a acestuia este întocmită de către altă persoană.