- În cadrul conferinței, ministrul a confirmat că rezidentul a folosit un alcool alb, practic spirt, pentru trupul pacientei, într-o cantitate de cel puțin patru ori mai mare decât era normal.
- Ministrul a arătat că pacienta nu a fost operată de echipa de gardă deși hemoragia începuse în timpul nopții, iar în spital se aflau și medici primari.
- Operația a fost începută de medici rezidenți, cărora ulterior li s-a alătura medicul specialist.
Ministrul a prezentat un lanț de erori comise la acea intervenție chirurgicală. Principala greșeală este folosirea biocidului cu alcool împreună cu bisturiul electric.
”Biocidul este avizat și conceput doar pentru dezinfecția mâinilor echipelor operatorii. S-a ignorat o procedură adoptată la scară largă la nivel național, aceea de dezinfecție a tegumentelor în care se folosește în primă instanță betadina, iar la cei cu alergie la iod, gluconatul de clorhexidină. S-a diagnosticat greșit alergia la iod, nu există niciun element care să indice alergia la iod a pacientei”, a spus ministrul.
Protocolul atipic de dezinfecție, cu alcool pentru aseptizarea mâinilor, a fost folosit la zeci de pacienți ai chirurgului Mircea Beuran.
Biocidul conținea 89% etanol, cu risc combustional major. ”În acest context se folosește bisturiu electric și astfel ajungem la acest eveniment deosebit de grav”, a precizat ministrul. Un medic rezident a folosit cel puțin 200 ml de biocid cu alcool, deși cantitatea maximă recomandată era de 50 ml. ”S-a făcut un fel de efect de spirtieră care a dus la combustie”, a spus ministrul.
Nu s-a găsit un referat prin care Mircea Beuran să fi semnalat lipsa dezinfectaților pentru cei cu alergie la iod.
”Echipa a intervenit prompt în condițiile situației create, dar deznodământul a fost cel pe care îl cunoașteți”, a spus Costache despre momentul incidentului.
La operație au participat trei medici rezidenți, un medic specialist și două asistente. În protocolul operator, incidentul a fost trecut doar la secțiunea anexe.
Ministrul Sănătății a cerut celor care au cunoștință de incidente similare să le semnaleze public.
”Am fost și eu rezident și greu aș fi putut trece peste cuvântul profesorilor mei. Din fericire, există posibilitatea ca personalul medical și paramedical să semnaleze anonim aceste incidente. Vor ajunge la conducerea spitalului și ANMCS, care au datoria să le investigheze imediat. Este foarte important ca instituțiile statului să funcționeze”, a spus ministrul.
Membrii echipei operatorii au fost amendați pentru nerespectarea procedurilor operaționale cu 2.000 de lei, iar o amendă de 20.000 de lei va fi aplicată Spitalului Floreasca. Medicul anestezist se pare că a respectat toate procedurile medicale.
De asemenea, Mircea Beuran a fost demis din funcția de președinte al Comisiei de chirurgie generală a Ministerului Sănătății.
”Nu trebuie să aruncăm un vot de blam asupra întregii echipe medicale a Spitalului Floreasca”, a spus Costache.
Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro