După 12 luni de război continuu în Ucraina, profesorul de relații internaționale la Universitatea Harvard Stephen Walt trage câteva concluzii despre ce a anticipat corect și greșit președintele rus Vladimir Putin când a hotărât să atace țara vecină.
Putin a exagerat puterea armatei sale, a subestimat forța naționalismului ucrainean și abilitatea armatei ucrainene de a se apăra și a judecat greșit unitatea occidentală și viteza cu care aliații NATO vor veni în ajutorul Ucrainei, scrie Walt în articolul „What Putin Got Right” din Foreign Policy. Probabil că a supraapreciat și dorința Chinei de a-l sprijini: Beijingul cumpără mult gaz și petrol rusești, însă nu sprijină Rusia nici pe cale diplomatică, nici prin echipamente militare.
Toate aceste erori de strategie au consecințe negative pentru Rusia, care își vor face efectul mult timp după dispariția lui Putin de pe scena politică, consideră profesorul.
Unde a intuit corect
Însă președintele rus a identificat corect anumite aspecte, iar ignorarea acestor realități ar însemna ca Occidentul să comită aceeași greșeală ca Putin: subestimarea oponentului și interpretarea eronată a unor elemente-cheie. Stephen Walt arată în continuare punctele pe care le-a identificat:
1. Putin a intrat în război convins că Rusia va depăși obstacolele sancțiunilor occidentale și a avut dreptate.
Administrația Biden a sperat că amenințarea cu „sancțiuni fără precedent” îl va opri pe liderul rus să invadeze Ucraina. De asemenea, a sperat că odată impuse aceste sancțiuni, mașina de război rusească va fi strangulată și, în plus, va fi generat un val de nemulțumire în rândul populației, care îl vor determina pe Putin să revină asupra deciziilor.
Însă apetitul unor țări pentru materiile prime rusești – inclusiv cele energetice – încă este alimentat, iar PIB-ul Rusiei a scăzut ușor. Consecințele pe termen lung pot fi mai grave, dar sancțiunile singure nu vor influența finalul conflictului pe o perioadă destul de lungă, se arată în articolul din Foreign Policy.
2. Putin a anticipat corect că poporul rus va accepta costurile mari ale războiului și că eșecurile militare nu vor conduce la înlăturarea lui de la putere.
La începutul invaziei, Rusia a sperat că va fi o operațiune rapidă și puțin costisitoare, dar decizia lui Putin de a continua războiul după primele luni de eșecuri reflectă convingerea sa că majoritatea rușilor vor accepta situația și că va putea suprima orice formă de opoziție.
Poate că mobilizarea de trupe suplimentare a fost dezorganizată, după standarde occidentale, însă Rusia a reușit să mențină contingente mari pe teren, în ciuda pierderilor enorme. Și, în tot acest context, nu s-a ivit nicio amenințare la puterea lui Vladimir Putin. Situația s-ar putea schimba, în mod cert, dar până acum nu a existat niciun fel de semnal.
3. Putin a înțeles că unele state își vor urma propriile interese și că acțiunile lui nu vor fi condamnate universal.
Europa, America și alte câteva state de pe glob au reacționat puternic și decisiv în fața Rusiei, însă state-cheie din sudul global și din Asia – precum Arabia Saudită și Israel – nu au adoptat aceeași atitudine.
Războiul nu a ajutat la imaginea pe care Rusia a proiectat-o în lume – după cum s-a văzut în Adunarea Generală ONU, când s-a votat condamnarea invaziei – însă opoziția mai fermă și concretă a rămas limitată la câteva națiuni.
4. Cel mai important lucru: Putin a înțeles că soarta Ucrainei era mai importantă pentru Rusia decât pentru Occident.
În niciun caz, soarta Ucrainei nu e mai importantă pentru Rusia decât este pentru ucraineni, care fac sacrificii enorme pentru a-și apăra țara. Dar Putin are un avantaj față de principalii susținători ai Ucrainei când vine vorba de cât de dispuși sunt să suporte costurile și să riște.
Acest avantaj nu e dat de faptul că liderii occidentali sunt slabi, fricoși sau delăsători, ci pentru că poziționarea unei țări enorme chiar în vecinătatea Rusiei a însemnat dintotdeauna că Moscova va fi interesată de acest spațiu mai mult decât ar fi fost cei care locuiesc mai departe – cu atât mai mult într-o țară de peste Ocean, mult mai sigură și mai bogată.
Acest interes asimetric este motivul pentru care SUA, Germania și alte țări din NATO și-au calibrat răspunsurile cu grijă și pentru care Joe Biden nu a dorit de la bun început să trimită trupe în Ucraina, crede acesta.
Pentru Putin, Ucraina e o miză suficient de mare cât să trimită la moarte câteva sute de mii de soldați, dar americanii nu ar sprijini o măsură similară. În viziunea Washingtonului, Ucraina merită să primească miliarde de dolari, care să o ajute să se apere, dar nu să fie cimitirul propriilor soldați și un pretext pentru un război nuclear. Având în vedere această motivație disproporționată, SUA încearcă să oprească Rusia fără să se implice în mod direct și încă nu se știe dacă această strategie va funcționa.
De ce e soarta Ucrainei legată de cum va arăta secolul XXI
În tot acest context, găsim explicația pentru care susținătorii aprigi ai Ucrainei argumentează că soarta țării e legată de principii fundamentale, consideră Stephen Walt.
Se vehiculează idei precum: controlul rusesc asupra Crimeei sau Donbasului ar însemna o lovitură de grație dată „ordinii internaționale”, ar însemna un precedent în relația China-Taiwan, ar însemna impulsionarea autocraților de pretutindeni și un eșec catastrofal al democrației.
Prin aceste argumente, soarta Ucrainei pare la fel de importantă pentru vestici cum este pentru ruși. Însă istoria secolului XXI nu va fi determinată de faptul că aceste două teritorii vor fi controlate de Kiev sau de Moscova, ci de ce state controlează tehnologii avansate, de schimbările climatice și de evoluțiile politice de pe tot globul, mai scrie profesorul.
Cât de legat e Vestul de război
Stephen Walt consideră că șantajul nuclear nu va funcționa niciodată în favoarea Rusiei. În schimb, e de părere că balanța de putere ar putea fi influențată de un alt aspect. Cu cât SUA și NATO furnizează mai mult armament Ucrainei, cu atât mai mult rezultatul războiului va fi legat de reputația lor. Și acesta e unul dintre motivele pentru care Kievul cere forme de arme tot mai sofisticate: e interesul lor ca Vestul să fie legat cât mai strâns de soarta Ucrainei. Această atitudine nu e de blamat – ci dimpotrivă – și este una care ar fi fost adoptată de orice alt stat care s-ar fi aflat în situația Ucrainei, mai notează autorul în Foreign Policy.
Consecințele privind imaginea în ochii opiniei publice nu sunt atât de grave, însă sunt un motiv suficient de bun ca războaiele să se prelungească. Un exemplu e războiul din Vietnam. Nu avea o valoare strategică pentru SUA și nici nu se întrevedeau sorți de izbândă. Însă, odată ce 500.000 de americani au pășit pe pământ vietnamez, miza a devenit încrederea în promisiunile americane.
În același mod poate fi judecat și sprijinul oferit Ucrainei. Însă, din păcate, când ambele părți beligerante încep să considere că interesele lor vitale necesită obținerea unei înfrângeri finale a oponentului, sfârșitul războiului devine mai greu de întrevăzut, iar escaladarea e mai probabilă.
clona.mea • 19.02.2023, 17:13
... meschine în particular. Cu noi cetățenii simpli, pe post de sponsori a ambițiilor și intereselor unor politicieni și oameni de afaceri odioși.
vudejea • 19.02.2023, 22:36
clona.mea • 19.02.2023, 17:13
... meschine în particular. Cu noi cetățenii simpli, pe post de sponsori a ambițiilor și intereselor unor politicieni și oameni de afaceri odioși.
"clona.mea" stimata, vorbeste mai des caci o faci excelent... Nu te lasa oprit de teama unor critici or jigniri cu atat mai mult cu cat adevarul, ca si viata, are doar o fata vizibila, precum monedele...Adevar sau miniuna, marca sau banul...Despre ce spuneai, iti zic ca sa ne fereasca D.zeu de ingineria ruseasca. Au o scoala de inginerie, de chimie, de fizica, de medicina, naucitoare! Cum au fost si sunt lipsiti de bani, au investit doar in ce conteaza.Nu au jucarii sofisticate dar la ce conteaza cu adevarat, la nucleare si la modalitatile de livrare a nuclearelor, sunt campioni mondiali.Iar cu scoala lor pot sa faca orice-si propun. Occidentul nu are timpul Rusiei sa rezolve conventional problema Ucrainei caci se duce in nas economic (inflatia e ultrarelevanta-indicator esential al disperarii economiiilor) si urmeaza alegerile des, foarte des, nu pot sa sustina o politica coerenta coplesitoare si pentru proprii cetateni. Cel mai important, sanctiunile afecteaza Rusia dar si tot occidentul in favoarea competitorilor economici ai occidentului. Cu cat dureaza mai mult actuala situatie, cu atat pe termen lung occidentul o sa iasa mai terfelit si China, India, Indonezia, Africa de Sud, Brazilia, Mexic, etc-etc, o sa creasca, o sa contrabalanseze economia si puterea occidentala. Ca sa intelegi mai bine ce sanctiuni si-au tras occidentalii, uita-te de exemplu la traficul aerian, la cat de mult ocolesc Rusia , 1/8 din suprafata terestra. Mii de km, companiile aeriene occidentale
vudejea • 19.02.2023, 21:24
clona.mea • 19.02.2023, 17:13
... meschine în particular. Cu noi cetățenii simpli, pe post de sponsori a ambițiilor și intereselor unor politicieni și oameni de afaceri odioși.
Unde mai pui ca nici macar nu-s romani, adica ne batjocuresc strainii care ne si tin la distanta prin vize si altele, ca pe leprosi, suntem buni doar sa le slujim interesele prin mijlocirea liderilor nostri santajabili ce numai pentru tarisoara noastra nu lucreaza...Am ajuns sa sustinem noi romanii cu buzunarele noastre mici, bunastarea si siguranta americana. Asa prosti suntem , oameni buni?Chiar asta e tara noastra si oamenii ei? Probabil da in conditiile in care medicii, o elita sociala, nobila , sterpelesc de la morti ca sa puna viiilor sanatosi...Probabil da, ne fura alesii din toate pozitiile si cu toate schemele si noi ne ducem ca gastele aliniate sa-i votam iarasi...Despre articol, remarc cum se face ca uita analiza spalatoresei despre precedentul creat in Europa de catre bombardamentele NATO asupra Serbiei pentru libertatatea pe criterii etnice a Kosovo. In Donbass si Crimeea sunt 98% rusi ! Deci? Fatarnicie satanica, adica satanism...Ihh, pe care-l sustinem, nuh? Il sustineti, adica
clona.mea • 19.02.2023, 17:11
Plec de la două articole de pe libertatea și spun ce înțeleg eu... Firește că imediat se va opări unul din userii ”formatori de opinie pe bani! dar risc să îmi spun părerea deși știu că voi fi insultat. Războiul ăsta va deveni un ”nou Afganistan”, poligon de încercare pentru noi tehnologi militare. Asta e prima părere după ce citesc că yankeii bănuies că China îi vor ajuta pe ruși. A doua părere este că lumea va avea parte de un nou război rece foarte, foarte, mult timp de acum încolo. 2 noi puteri nucleare proruse, Iran și Nord Corea, o suită de țări ce vor juca la 2 capete (vezi India, Pachistan, Brazilia) și țări ce își vor schimba filozofia militara în funcție de cine câștigă. Deja este evident că ”drona” a devenit un element cheie în război. Ca și racheta balistică. Tot evident este că rușii își golesc arsenalul de toate armele vechi și inutile (vezi rachetele de clasă S) așteptând ca occidentul să obosească. Economie de piață contra economilor centralizate întrun efort gigantic de înarmare. China, Rusia, Iran, Corea contra Nato. În traducere liberă ”mult și prost” contra ”armament specializat”. Dar în timpului războiului rece ”mult și prost” a ajuns pe lună și a făcut Bomba cu hidrogen înaintea Nato respectiv SUA. Așa că întrebarea nu e cât va dura războiul ci: ce orori va scoate industria de armament în următorii ani în numele ”apărării libertății” și a altor sloganuri populiste în general sau în numele satisfacerii orgoliului de mari puteri, și a intereselor..
KarlMariavonWeber • 19.02.2023, 21:02
clona.mea • 19.02.2023, 17:11
Plec de la două articole de pe libertatea și spun ce înțeleg eu... Firește că imediat se va opări unul din userii ”formatori de opinie pe bani! dar risc să îmi spun părerea deși știu că voi fi insultat. Războiul ăsta va deveni un ”nou Afganistan”, poligon de încercare pentru noi tehnologi militare. Asta e prima părere după ce citesc că yankeii bănuies că China îi vor ajuta pe ruși. A doua părere este că lumea va avea parte de un nou război rece foarte, foarte, mult timp de acum încolo. 2 noi puteri nucleare proruse, Iran și Nord Corea, o suită de țări ce vor juca la 2 capete (vezi India, Pachistan, Brazilia) și țări ce își vor schimba filozofia militara în funcție de cine câștigă. Deja este evident că ”drona” a devenit un element cheie în război. Ca și racheta balistică. Tot evident este că rușii își golesc arsenalul de toate armele vechi și inutile (vezi rachetele de clasă S) așteptând ca occidentul să obosească. Economie de piață contra economilor centralizate întrun efort gigantic de înarmare. China, Rusia, Iran, Corea contra Nato. În traducere liberă ”mult și prost” contra ”armament specializat”. Dar în timpului războiului rece ”mult și prost” a ajuns pe lună și a făcut Bomba cu hidrogen înaintea Nato respectiv SUA. Așa că întrebarea nu e cât va dura războiul ci: ce orori va scoate industria de armament în următorii ani în numele ”apărării libertății” și a altor sloganuri populiste în general sau în numele satisfacerii orgoliului de mari puteri, și a intereselor..
Occidentul si-a atins totusi un obiectiv foarte important, poate cel mai important de la infrangerea nazismului, si anume destramarea URSS-ului. Niciodata sa nu uite asta rusii, chinezii si iranienii. (Nord Coreeni nu conteaza, sunt doar o anexa a Chinei.) O sa sucombe cand nu se asteapta. Cand Putin spune ca a fost cea mai mare catastrofa geopolitica a sec 20, are mare dreptate, din punctul lor de vedere al politrucilor stalinisti.
clona.mea • 19.02.2023, 23:56
KarlMariavonWeber • 19.02.2023, 21:02
Occidentul si-a atins totusi un obiectiv foarte important, poate cel mai important de la infrangerea nazismului, si anume destramarea URSS-ului. Niciodata sa nu uite asta rusii, chinezii si iranienii. (Nord Coreeni nu conteaza, sunt doar o anexa a Chinei.) O sa sucombe cand nu se asteapta. Cand Putin spune ca a fost cea mai mare catastrofa geopolitica a sec 20, are mare dreptate, din punctul lor de vedere al politrucilor stalinisti.
... și apropo când spui înfrângere nazism, spui Rusia. Statele europene au căzut prea repede în fața lui Hitler ca să le aloci vreun merit. Anglia se pregătea de invazie, iar SUA nu intra în conflict dacă nu atacau japonezii. Asta e istorie! ce dumnezeu...
clona.mea • 19.02.2023, 23:51
KarlMariavonWeber • 19.02.2023, 21:02
Occidentul si-a atins totusi un obiectiv foarte important, poate cel mai important de la infrangerea nazismului, si anume destramarea URSS-ului. Niciodata sa nu uite asta rusii, chinezii si iranienii. (Nord Coreeni nu conteaza, sunt doar o anexa a Chinei.) O sa sucombe cand nu se asteapta. Cand Putin spune ca a fost cea mai mare catastrofa geopolitica a sec 20, are mare dreptate, din punctul lor de vedere al politrucilor stalinisti.
... are argumentele necesare. Eu am fost educat să disprețuiesc URSS. Nu sunt dispus să ajut, prin taxele plătite, la refacerea acestui monstru. Dar alternativa pare al treilea război mondial. Prefer ca NATO să declare război rusiei, chiar dacă se va termina totul, unei ipotetice acțiuni de ajutor militar a Ucrainei ce să sfârșească prin apariția unui al doilea pact militar agresor ce să distrugă și mai mult ideia de PACE.
clona.mea • 19.02.2023, 23:44
KarlMariavonWeber • 19.02.2023, 21:02
Occidentul si-a atins totusi un obiectiv foarte important, poate cel mai important de la infrangerea nazismului, si anume destramarea URSS-ului. Niciodata sa nu uite asta rusii, chinezii si iranienii. (Nord Coreeni nu conteaza, sunt doar o anexa a Chinei.) O sa sucombe cand nu se asteapta. Cand Putin spune ca a fost cea mai mare catastrofa geopolitica a sec 20, are mare dreptate, din punctul lor de vedere al politrucilor stalinisti.
Păi despre asta vorbesc și eu. Destrămarea URSS a dus la un dezechilibru global. Și după Nicaragua, Panama, Irak, Argentina, Afganitan, Libia, Venezuela, Siria (ca să vorbesc de cele mai cunoscute conflicte sau războaie de cotropire, în funcție de viziunea fiecăruia, fiecare stat simte frica că va fi următorul. Cum China nu se comportă ca o mare putere, fiecare stat mic simte nevoia unui nou URSS. Sau a unui nou bloc militar. Războiul din Ucraina e atipic. Două lovituri nucleare tactice distrugerea infrastructurii și amenițarea Nato cu un nou război era, poate, suficient ca războiul să ia sfârșit. Dar ruși vor parcă să atragă NATO în conflict. Se victimizează dar nu ripostează. Atipic. Lasă loc de întrebări. Unii spun că se dorește ”conșientizarea” cetățeanului că ”maica Rusia” e în pericol. Și motivarea poporului rus spre un nou război global. Sinistru. Alții vorbesc de o încercare a Rusiei și Chinei de atragere a unor state în sfera lor de influență prin prezentarea NATO, ce oferă suport direct unui stat aflat în conflict cu Rusia ca un factor de destabilizare ce pune doctrina globalizări în fața intereselor locale. Ucraina e un stat suzeran la fel ca orice alt stat suzeran atacat în trecut de NATO(Libia sau Irak dau ca exemple). Alții vorbesc despre creerea unei viziuni a minorităților rusești din toate statele fostei URSS că NATO le vrea răul și că sunt necesare acțiuni, orice acțiuni, pentru reclădirea URSS. Alții... Și fiecare din aceste grupuri de conspiraționiști ...
.ZORRO. • 19.02.2023, 10:10
In nici unul din conflictele recente (Siria, Afganistan) SUA and friends nu au obtinut o victorie decisiva si s-au retras in final fara a-si atinge obiectivele; acolo s-au implicat direct contra unor state mult mai mici. Doar spalatii pe creier pot crede ca vor obtine o victorie decisiva contra unui stat mare fara a se implica direct.