Inginera spaţială Justine Haupt a construit mobilul cu rotiţă, folosit strict pentru apeluri. Te scapă de Big Brother şi-ţi dă o scuză perfectă să nu răspunzi la SMS.
Justine Haupt proiectează instrumente pentru studiul cosmosului, la Brookhaven National Laboratory, din Upton, Long Island, laboratorul Departamentului pentru Energie al Statelor Unite. Haupt a înfiinţat, recent şi propria companie de robotică.
În timpul liber, inginera şi-a împlinit un vis mai vechi: un telefon mobil cu disc, ca al telefoanelor clasice. Un telefon care să poată fi folosit doar pentru convorbiri. Nu şi pentru sms-uri sau mms-uri, nu şi pentru accesul la internet. „Un anti-smartphone”, îl descrie, pe scurt, Haupt.
Mobilul făcut în casă
De ce? Inventatoarea explică pe site-ul ei, citat de revista germană Spiegel: „Este un manifest împotriva universului ecranelor tactile, împotriva hiperconectivităţii şi împotriva compromisului cu supravegherea lui Big Brother”.
Haupt şi-a fabricat telefonul acasă. A ataşat un disc cu numere, de la un telefon clasic, un microcontroler Arduino, un modem 3G şi o carcasă scoasă la o imprimantă 3D.
Inginera spaţială a publicat pe site-ul ei şi un mic tutorial cu poze, în care le explică doritorilor cum să-şi asambleze singuri un astfel de telefon. Haupt enumeră şi avantajele invenţiei sale: foloseşte o antenă reală, cu recepţie foarte bună, butonul de oprit-pornit e un buton adevărat, „nu trebuie să apeşi aiurea pe ecran”.
„Nu trebuie să cauţi în meniul telefonului aplicaţia pentru apeluri, asta e o porcărie”
Justine Haupt
Doar apeluri, „fără sclifoseli”
Telefonul cu rotiţă consumă puţină energie, are o baterie care rezistă 24 de ore şi poate fi îmbunătăţit după placul utilizatorului. Haupt, care avea un telefon cu clapetă, susţine că nu trebuie să formezi numărul pe disc, de câte ori vrei să suni pe cineva. Telefonul stochează numerele celor apropiaţi, e suficient să apeşi un buton, să-i apelezi.
„Într-o lume a sclifositelor, enervantelor touchscreen-uri, cu oameni hiperconectaţi, folosind telefoane pe care nu le înţeleg şi care le scapă de sub control, am vrut ceva care să fie în întregime al meu, personal, palpabil, ceva care să-mi ofere şi o scuză pentru a nu răspunde la sms-uri”, mărturiseşte inginera spaţială.