Mai întâi, “zânele frumosului” au defilat pe podium în acorduri de tango şi-n rochii de seară.
Proba de maillot-uri
Sala devenise neîncăpătoare pentru publicul spectator. “Toate culoarele, toate colţişoarele erau ocupate. Domnii îşi sacrificau pantofii de lac. Cuconiţele îşi şifonau toaletele superbe. Dar cine se mai gândia la asta?”
Apoi, a început “lupta mare. Proba de maillou-ri (n.r. – costume de baie formate dintr-o piesă). Fumoasele îmbracă maillot-uri Monica, model 1930, aduse special de la Viena. Publicul este evacuat din sală. Şi în faţa juriului, frumoasele defilează din nou. Curiozitatea în public este din ce în ce mai mare.”
“Din peste o sută de zâne ale frumosului, fiecare având ceva specific al ei, fiecare având o frumuseşe aparte, trebuia să fie aleasă una. Chinuitoare problemă pentru cei care aveau să decidă. Cum să alegi? Pe cine să alegi? Se va găsi oare perfecţiunea, care prin frumuseţea ei să învingă pe toate celelalte? Se va găsi fiinţa, care în trup, în ochi, în surâs, să poarte poezia şi frumuseţea femeii române, atât de slăvită de poeţi?”
“Fiinţa” a fost descoperită după ce candidatele au trecut prin mai multe probe ale concursului organizat în sala cea mare a Cazinoului din Sinaia.
Juriul nu s-a putut decide, deliberările au durat enorm!
În lupta finală rămân 17 frumoase. “Şaptesprezece speranţe, isbucnite mai puternic. Optzeci şi trei de deziluzii”, notează Realitatea ilustrată.
Juriul nu se poate decide, iar “deliberările se prelungesc enorm”. După miezul nopţii, la şapte ore de la începerea concursului, pe scenă rămân doar cinci candidate. “Publicul invadează sala. Domnul Liviu Rebreanu (n.r. – scriitorul) citeşte rar şi grav rezultatul”.
Sunt nominalizate câştigătoarele pentru titlurile de Miss Oltenia, Miss Basarabia, Miss Moldova, Miss Muntenia, Miss Maramureş, Miss Transilvania, Miss Banat, Miss Bucovina, Miss Dobrogea, Miss Capitala, dar şi… Miss Munca.
Premiul, un turneu prin țară
“Cele alese sunt încoronate. Frumuseţile regionale au fost proclamate. În sală, emoţia a ajuns la paroxism. Glasurile au dispărut. Sunt numai bătăi de inimi. Domnul Liviu Rebreanu anunţă: «Miss România 1930 a fost proclamată domnişoara Zizi Theodorescu, din Bucureşti!».”
După ce a câştigat concursul de Miss România, Zizi Theodorescu a plecat într-un tuneu prin ţară, la invitaţia “societăţilor culturale şi de binefacere din provincie”.