„În momentul de faţă, Ministerul Educaţiei pregăteşte un nou calendar şi în aprilie încep concursurile pentru ocuparea funcţiilor de inspector general şi general adjunct, după care urmează concursurile pentru funcţiile de inspector şi de director şi director adjunct pentru celelalte unităţi şcolare”, a precizat secretarul de stat în MEN Kiraly Andras Gyorgy, la şedinţa comisiei, la dezbaterea iniţiativei legislative a PNL şi PMP privind numirea directorilor de şcoli, potrivit Agerpres.
La rândul său, secretarul de stat în MEN Gabriel Ispas a arătat că Ministerul Educaţiei pregăteşte şi o nouă metodologie de organizare a concursurilor.
„Ieri am aprobat un grup de lucru care să actualizeze metodologia de concurs în conformitate cu Ordonanţa 96, intrată ulterior vechii metodologii în vigoare, iar ceea ce îmi doresc este să nu mai ajungem la situaţia în care sunt directori care nu sunt prin concurs”, a explicat Ispas.
El a adăugat că din acest grup de lucru fac parte numai persoane care lucrează în învăţământul preuniversitar. „Vrem să organizăm în partea a doua a lunii august concursuri şi ne-am dori ca în maxim 30 de zile oamenii să ştie să-şi pregătească dosarele, să nu facem nimic în pripă. Metodologia trebuie actualizată”, a mai spus Ispas.
Proiectul care prevede interdicţia numirii directorilor de şcoală fără să fi promovat un concurs, respins
Deputaţii din Comisia de învăţământ au respins propunerea legislativă iniţiată de parlamentari ai PNL şi PMP care prevede că în funcţiile vacante de director sau director adjunct din instituţiile de învăţământ preuniversitar nu pot fi numite persoane care au ocupat funcţia de director în unitatea respectivă şi care nu au fost admise la concurs sau nu au participat la concurs.
„În cazul prevăzut la alineatul 7, în funcţiile rămase vacante sau care se vacantează între perioadele de concurs nu pot fi numite persoane care până la organizarea concursului au ocupat funcţii de director sau de director adjunct în unitatea de învăţământ respectivă şi care nu au participat la concurs ori s-au prezentat la concurs, dar nu au fost admise”, se arată în proiectul care modifică Legea Educaţiei.
Cadrele didactice titulare care până la organizarea concursurilor au ocupat posturile de director şi director adjunct şi care nu s-au prezentat la concurs pot fi numite interimar prin detaşare în interesul învăţământului, prin decizia inspectorului general pe locurile rămase vacante până la organizare unui nou concurs, dar nu mai târziu de finalul anului şcolar, mai prevede proiectul.
Reprezentanţii Ministerului Educaţiei au anunţat că nu susţin iniţiativa legislativă. Proiectul urmează să intre în dezbaterea plenului Camerei, care este primul for sesizat. Senatul este Cameră decizională.
Ministrul Educaţiei a trimis, la începutul anului, o notă inspectoratelor şcolare, prin care dispunea că foştii directori pot fi numiţi prin detaşare, indiferent dacă au participat sau nu la concurs.