Primul complet al Înalte Curți de Casație și Justiție (ICCJ) a confirmat, pentru moment până la apel, că judecătorii consideră că sunt probe pentru condamnarea Elenei Udrea, deși aceasta a susținut timp de doi ani că nu sunt. Reamintim că marți, 28 martie, fostul ministru a primit o sentință de șase ani de închisoare pentru luare de mită și abuz în funcție în Dosarul “Gala Bute”. Mai mult, conform deciziei, Udrea are de plătit despăgubiri de peste opt milioane de lei către Autoritatea pentru Turism. Instanța a decis și confiscarea a aproape 1 milion de lei de la aceasta. Preferata lui Traian Băsescu nu va fi încarcerată până când nu va fi judecat apelul cauzei, Udrea anunțând că va contesta decizia.
Hibele apărării lui Udrea
Doar vorbe. Fostul ministru de la Dezvoltare a spus că nu poate fi condamnată pentru simplu fapt că nu sunt probe fizice la dosar prin care să se ateste că ea a luat șpăgile din anchetă. Este vorba de trei mite cu o valoare totală de 900.000 de euro și aproape patru milioane de lei. “Nu există nicio probă, doar declarațiile lui Nastasia și Topoliceanu, fie declarații referitoare la mine ale domnului Adrian Gărdean (n.r. cel care controlează Termogaz Company)”, a declarat aceasta.
Cu toate acestea, inclusiv Dorin Cocoș a declarat la proces că Udrea și Topoliceanu erau apropiate, iar el îi plătea inclusiv vacanțele acesteia din urmă. În plus, tot parcursul șpăgilor a fost confirmat atât de mituitori, cât și de persoanele intermediare.
Nimeni nu a văzut mita de 900.000 de de euro. Pentru una dintre cele trei acuzații de mită, 900.000 de euro cash de la Adrian Gărdean, Elena Udrea a sugerat că nu se aflau bani în geanta lăsata de Gheorghe Nastasia în biroul său pentru că acesta nu a deschis-o. Secretarul de stat de la Dezvoltare era cărăușul mitei între Udrea și Gărdean. Mai mult, Udrea a sugerat că în cazul în care Gărdean a dat mita de 900.000 de euro, bani au fost opriți de Nastasia.
La dosar sunt probe, înscrisuri, care confirmă că geanta de 900.000 de euro a existat. Adrian Gărdean a adus prin Bulgaria 600.000 de euro, iar restul i-a adăugat cu fonduri din România, asta pentru a nu atrage atenția autorităților.