Pentru că și-au exploatat odraslele, Aurel Gândac, Gheorghe Drugu, Spania Sănătescu, zisă Anglia, Marius Roman, zis Casier sau Comitet, Somna Bobocel şi Norica Leonte (fostă Bobocel) zisă Nadia, Valentina Răileanu, zisă Bijuteria, şi Claudia Bobocel, zisă Catiţa, au primit pedepse între 4 şi 9,8 ani.
Cea mai aspră pedeapsă a fost primită de Spania Sănătescu, zisă Anglia: 9 ani şi 8 luni de detenţie efectivă.
Informația a ajuns și în presa din Franța. Conform sursei citate, Le Figaro a titrat: „Și-au forțat copiii să fure la Paris: sentințe grele pronunțate în România”.
Dosarul a fost trimis în judecată de DIICOT Iaşi în 2017, în urma colaborării cu autorităţile din Franţa, Spania şi Italia.
„Din investigaţiile penale efectuate de către autorităţile judiciare franceze a rezultat că încă din anul 2011 au fost înregistrate mai multe fapte de furt comise de către tineri majori şi minori, de naţionalitate română în zona de transport public metropolitan sau feroviar a Parisului.
Aceste fapte au cunoscut o creştere bruscă în anii 2015 şi 2016 în contextul organizării unor evenimente sportive de anvergură în Franţa, precum Euro 2016 şi COP21 (o conferință privind schimbările climatice – n.r)”, conform
procurorului de caz de la DIICOT Iaşi, Vasile Airinei.
Trăiau în imobile ocupate ilegal
„Din cercetări a rezultat faptul că autorii furturilor aparţineau mai multor clanuri familiale din oraşele Iaşi şi Roman, iar în Paris locuiau în diverse imobile ocupate ilegal din localitatea Saint Denis, fiind supravegheaţi de către adulţi, în numele şi la comanda cărora acţionau”, a mai arătat procurorul.
În fiecare dimineaţă, între orele 06:00 şi 10:00, minorii plecau din locaţie în grupuri mici, pentru ca ulterior să se regrupeze la metroul din Paris unde comiteau fapte de furt. Seara aceştia reveneau în localitatea Saint Denis cu bunurile furate care erau predate adulţilor.
Vasile Airinei, procuror de caz DIICOT Iași:
„Prejudiciul cauzat în Paris, ca urmare a furturilor comise în perioada 2011-2016, a fost estimat la peste 600.000 euro din care peste 148.000 au fost transferaţi din Franţa în Romania”, potrivit lui Vasile Airinei.
Hoții, care erau adolescenți cu vârste cuprinse între 11 și 18 ani, furau telefoanele și portofelele călătorilor, cel mai adesea pe scări.
Anul trecut, magistrații francezi au condamnat 20 de membri ai aceluiași clan la pedepse cuprinse între 4 şi 8 ani de închisoare, precum și la interdicția de a intra în Hexagon după eliberare, potrivit jurnaliștilor de la Le Figaro.
Rechizitoriul enumeră mai mult de 100 de cazuri de furturi. În interceptări, o mamă care și-a exploatat copiii îi spune unui interlocutor, în legătură cu arestarea celor două fiice ale sale, de 12 și 14 ani, că „le va lăsa acolo unde sunt”, ca să înveţe ce înseamnă „să fii prins”.
În timpul anchetei, 20 de minori au fost interogați, dar niciunul nu a vrut să depună mărturie împotriva familiilor.
Foto: Profimedia