Miron Panaitescu, administrator în grupul Hexi și considerat mâna dreaptă a patronului Dan Condrea, a fost condamnat la 5 ani și o lună de închisoare pentru complicitate la spălare de bani în formă continuată. Din aceasta vor fi scăzute mai multe perioade petrecute în detenție de acesta.
Judecătorii au luat decizia confiscării de la acesta a sumei de 148.000 lei și a celei de 34.135 euro.
Firma Hexi Pharma a primit o amendă penală de 400.000 lei pentru evaziune fiscală în formă continuată și are sub sechestru 3 terenuri, utilajele și 15 autoturisme pentru recuperarea prejudiciului.
În cazul celui de-al treilea inculpat, Attila Erdei, procesul a încetat prin prescrierea faptelor. Acesta ar urma să plătească doar despăgubiri în valoare de circa 95.000 lei.
Decizia nu este definitivă.
Ce e dosarul Hexi Pharma 2
Cazul Hexi Pharma a fost urmărit de procurori pe două piste:
- Partea de falsificare a dezinfectanților de către Hexi Pharma a fost preluată de Parchetul General și s-au născut capetele de acuzare de înșelăciune, dintre care șapte fapte având consecințe deosebit de grave, uz de fals, fals în înscrisuri și participație improprie la infracțiunea de zădărnicirea combaterii bolilor. În acest dosar, faptele inculpaților s-au prescris, iar sute de spitale trebuie să primească despăgubiri.
- Partea de evaziune fiscală a firmei Hexi Pharma a fost anchetată de DNA. Articolul de față se referă la acest dosar, numit de presă Hexi Pharma 2.
Dacă primul dosar a fost plimbat între instanțe timp de un an după trimiterea în judecată, al doilea s-a împotmolit la Tribunalul București (TMB) în 2021, după ce instanța a invocat „nulitatea absolută a tuturor actelor de urmărire penală şi a probelor administrate de Direcția Națională Anticorupție”.
Curtea de Apel București a desființat decizia în ianuarie 2022 și a retrimis dosarul la TMB.
Ce zic inculpații despre prescriere
La un termen din noiembrie 2022, avocatul inculpatului Attila Erdei a solicitat încetarea procesului în cazul clientului său pe motivul prescrierii faptelor, conform EvZ.
Celălalt inculpat, Miron Panaitescu, mâna dreaptă a patronului Hexi, Dan Condrea, le-a spus jurnaliștilor că faptele sale se prescriu „în 14 luni”.
Conform juriștilor consultați de Libertatea, faptele sale s-ar prescrie la începutul anului 2024.
Pe lângă cei doi, este inculpată și compania Hexi Pharma.
Prejudiciu de aproape 2 milioane de euro
În 2018, DNA îi trimitea în judecată pe Miron Panaitescu, fost administrator în grupul Hexi, și pe alt administrator de firmă, Attila Erdei, pentru evaziune fiscală în formă continuată.
Procurorii au menționat că Panaitescu și Dan Condrea, patronul Hexi Pharma, decedat în 2016, ar fi făcut contracte fictive prin off-shore-urile ultimului, toate din Cipru.
ANAF se constituise parte civilă pentru a recupera peste 9 milioane de lei, adică aproape 2 milioane de euro.
Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro