Complexul Multifuncțional Caraiman a achiziționat, fără licitație, un container mobil CT pentru depistarea COVID-19 la prețul de 4.833.000 de lei, fără TVA, echivalentul a aproximativ un milion de euro.
Potrivit informațiilor disponibile în anunțul SEAP, nu s-a organizat o licitație din cauza “extremei urgențe” determinate de pandemia de coronavirus.
Contractul a fost încheiat la 28 aprilie cu o asociere între două firme: Cortech Med SRL, liderul de asociere, și Medical Gazplus SRL.
Conform explicației autorității contractante, primăria condusă de Dan Tudorache, “starea de urgență instaurată pe teritoriul României cu privire la pandemia de COVID-19 a necesitat luarea unor măsuri de combatere, prevenire și stopare, provocând un număr mare de îmbolnăviri și decese, atât în rândul populației, cât și al medicilor”.
În aceeași explicație, autorii mai scriu că “nu poate fi pus la îndoială că nevoile imediate ale spitalelor și ale instituțiilor sanitare (bunuri, servicii și lucrări publice) trebuie să fie satisfăcute cât mai rapid posibil”.
Teliceanu, coleg de dosar cu Răzvan Alexe
Prima firmă este Cortech Med SRL, deținută de un anume Bogdan Teliceanu, fiul unei fost consilier PDL Dâmbovița și proaspăt condamnat la închisoare, cu suspendare, pentru evaziune fiscală într-un dosar în care apare și numele controversatului om de afaceri Răzvan Alexe, apropiat al familiei Cosma din Prahova.
Alexe are reputația unui interlop care rezolva afacerile de achiziții publice pentru familia Cosma.
Condamnat pentru evaziune fiscală
Liderul de asociere, firma Cortech Med SRL, este un jucător mai vechi pe piața achizițiilor medicale din România, dar puțin cunoscut publicului. Puținele articole apărute în presă cu privire la patronul firmei, Bogdan Teliceanu, au dezvăluit că el este fiul unei foste consiliere locale PDL din Dâmbovița.
Libertatea a aflat însă, de pe portalul instanțelor de judecată, că, la nici o săptămână de la obținerea contractului cu Complexul Caraiman, Teliceanu a fost condamnat pentru evaziune fiscală de către Tribunalul Prahova. El fusese acuzat și de spălare de bani, dar magistrații prahoveni l-au achitat de această acuzație.
Conform portalului instanțelor de judecată, Teliceanu a fost condamnat la un an și 4 luni de închisoare cu suspendare pentru evaziune fiscală, faptele datând din 2012.
Judecătorii i-au interzis, cuplat cu această pedeapsă, să mai ocupe funcția de administrator în cadrul vreunei societăți comerciale.
Odată cu el a fost condamnată, ca persoană juridică, și SC Cortech Med SRL, la plata unei amenzi de 20.000 de lei, tot pentru comiterea infracțiunii de evaziune fiscală. Magistrații au stabilit, ca pedeapsă complementară, și “interzicerea participării la procedurile de achiziții publice pe o perioadă de un an de la rămânerea definitivă a hotărârii de condamnare”.
Alexe a fost condamnat și el
În același dosar a fost condamnat și omul de afaceri Răzvan Alexe, cunoscut drept un apropiat al familiei Cosma și judecat în mai multe dosare care vizează afacerile făcute cu instituțiile publice din Prahova.
Alexe a fost condamnat la un an și 10 luni pentru complicitate la evaziune fiscală, iar el, Teliceanu și Cortech Med au fost obligați să achite integral un prejudiciu de 150.200 de lei. Sentința nu este definitivă și a fost atacată cu apel, atât de Alexe, cât și de Teliceanu.
Soția lui Sereș este proprietar în firma a doua
Cea de-a doua firmă care face parte din asociere este Medical Gazplus SRL, deținută în prezent de Ioana Lorina Sereș, soția fostului ministru PC al economiei Codruț Sereș.
Până la condamnarea fostului ministru, care a ispășit o pedeapsă de trei ani de închisoare în dosarul privatizărilor strategice, fiind eliberat condiționat în 2018, firma era pe numele ministrului și al vărului fostului șef SRI Florian Coldea, George Coldea.
În 2014, de exemplu, în Monitorul Oficial apar ca asociați ai Medical Gazplus SRL: Sereș Codruț, SC Ginza Invest SRL reprezentată de Lorina Ioana Sereș și George Tudor Coldea. Între timp, Coldea și Codruț Sereș au ieșit din firmă. Acum, asociați apar persoana juridică Ginza Invest SRL deținută de Ioana Lorina Sereș și de o anume Mădălina Păcuraru și persoana fizică Ioana Lorina Sereș.
CT-ul mobil cumpărat pentru Institutul Matei Balș din banii Primăriei Sector 1, prin Complexul Multifuncțional Caraiman, a fost inaugurat la începutul lunii mai, printr-o conferință de presă comună susținută de primarul Daniel Tudorache și de managerul institutului, Adrian Streinu-Cercel.
Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro