Condamnat în România la sfârșitul anului trecut la 5 ani de închisoare în dosarul retrocedării ilegale a Fermei Regale de la Băneasa, magnatul franco-israelian Benyamin Steinmetz figurează pe site-ul Poliției Române pe lista persoanelor date în urmărire prin Interpol.
Asta nu-l va împiedica pe omul de afaceri, care locuiește astăzi în Israel, să se prezinte personal în fața Tribunalului din Geneva, Elveția, unde luni începe un proces cu ramificații internaționale.
Licențe miniere în Guineea
Benyamin Steinmetz, 64 de ani, este acuzat de corupție pentru obținerea unor licențe miniere în Guineea, notează portalul american bloomberg.com.
Dosarul vizează o presupusă mită de circa 10 milioane de dolari, care ar fi ajuns din conturi elvețiene la înalți oficiali guvernamentali din țara africană, astfel încât grupul BSGR al lui Steinmetz să obțină exploatarea unui zăcământ de fier din Simandou, în detrimentul companiei anglo-australiene Rio Tinto.
Simandou e una dintre cele mai bogate rezerve din lume de minereu de fier de înaltă calitate, deținând circa două miliarde de tone de ingredient pentru fabricarea oțelului.
„Este un proces foarte așteptat în Elveția, dar și în Guineea, Israel, Marea Britanie și SUA, fiind vorba despre o afacere care mobilizează de șapte ani polițiști, detectivi particulari și avocați”, declară Geraldine Viret, purtătoare de cuvânt a ONG elvețian „Public Eye”.
Structuri financiare pentru a ascunde mita
Steinmetz și doi asociați ar fi dat banii soției fostului președinte guinean Lansana Conte, care a murit în 2008.
Cei trei sunt acuzați, de asemenea, de fals, pentru că ar fi creat structuri financiare care să ascundă mita.
Mamadie Toure, văduva lui Conte, stabilită în SUA cu statut de martor protejat, e programată să depună mărturie pe 13 ianuarie, dar nu este clar dacă va participa. Fără ea, susțin avocații lui Steinmetz, un proces nu poate fi considerat corect.
Aceștia mizează pe faptul că Mamadie Toure nu a fost, de fapt, niciodată soția cu acte a lui Conte, ci doar amantă, astfel încât nu poate fi identificată ca un oficial al statului.
Pentru a retrage acuzațiile de corupție formulate la adresa sa în mandatul actualului președinte guinean Alpha Conde, Steinmetz a încheiat anul trecut un acord guvernamental cu autoritățile naționale în schimbul renunțării la drepturile asupra exploatării de la Simandou, înțelegere care ar fi fost intermediată de fostul președinte francez Nicolas Sarkozy, potrivit Bloomberg News, citat de site-ul mining.com.
Riscă 10 ani de închisoare
Cu toate acestea, ancheta de la Geneva, lansată la cererea guvernului Guineei, a continuat, iar justiția elvețiană urmează să se pronunțe asupra faptelor.
Apărătorii miliardarului născut în Israel vor să arate că, atâta vreme cât Guineea și-a retras pretențiile în cadrul arbitrajului internațional, acuzațiile asupra lui Steinmetz devin nefondate.
2,5 miliarde de dolari a obținut Steinmetz în 2010, când a vândut către grupul brazilian Vale 51% din drepturile de exploatare a zăcământului de la Simandou.
Dacă va fi găsit vinovat, Steinmetz riscă o pedeapsă de până la 10 ani de închisoare.
Verdictul ar urma fie dat în jurul datei de 22 ianuarie, notează publicația elvețiană Le Temps.
Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro