79 de ţări şi teritorii dintre cele 198 studiate la nivel global aveau, în 2019, legi şi politici care interziceau blasfemia – definită drept discurs sau acţiuni care arată dispreţ faţă de Dumnezeu sau oameni şi obiecte considerate sacre, reflectă o analiză recentă a Pew Research Center (PRC).
22 de ţări aveau legi împotriva apostaziei, adică renunţarea publică la o anumită credinţă religioasă.
Reglementările de acest tip se întâlnesc cel mai frecvent în Orientul Mijlociu şi Africa de Nord, unde 18 din 20 de ţări (90%) au legi care incriminează blasfemia, iar 13 dintre ele (65%) fac ilegală apostazia.
În Arabia Saudită, un cetăţean indian a fost acuzat de blasfemie în 2019, amendat şi condamnat la 10 ani de închisoare pentru că postase pe Twitter critici la adresa lui Mahomed şi Allah, precum şi împotriva guvernului saudit.
Acuzată de blasfemie pentru că a adus un câine în biserică
Legi împotriva blasfemiei erau în vigoare, la nivelul anului 2019, în toate cele 5 regiuni globale pe care le acoperă analiza, inclusiv 18 ţări din Africa Subsahariană, 17 din regiunea Asia-Pacific, 14 din Europa şi 12 din Americi.
Într-un caz din Indonezia, o femeie romano-catolică a fost reţinută sub acuzaţia de blasfemie pentru că a adus un câine într-o moschee.
În Sri Lanka, un dramaturg a fost interogat de autorităţi după ce un călugăr budist declarase că opera lui cuprindea blasfemii.
Potrivit celor de la PRC, în cele 79 de ţări care incriminează blasfemia, pedepsele variază semnificativ, de la amenzi la sentinţe cu închisoarea şi, în unele cazuri, lovituri cu biciul sau execuţii.
În unele ţări – precum Afganistan, Brunei, Iran, Mauritania, Nigeria, Pakistan şi Arabia Saudită – încălcarea legilor referitoare la blasfemie înseamnă posibilitatea pedepsei cu moartea, potrivit surselor utilizate în analiză.
În Pakistan, cel puţin 17 oameni au fost condamnaţi la moarte ca urmare a unor acuzaţii de blasfemie în anul 2019: printre ei, un lector universitar acuzat că l-ar fi insultat verbal şi pe Facebook pe profetul Mahomed. Totuşi, condamnărilor nu li s-au dat curs și guvernul pakistanez nu a executat pe nimeni pentru blasfemie până la urmă.
Legi abrogate recent în state ca Noua Zeelandă şi Grecia
Unele legi privind blasfemia au fost abandonate în 2019. În Noua Zeelandă, o lege care se referea la acest aspect a fost abrogată în 2019, după ce presa din această ţară raportase că nu mai fusese aplicată din anul 1922.
Şi Grecia şi-a abrogat legea împotriva blasfemiei în 2019, după o campanie purtată de activişti.
Între timp, în Pakistan au avut loc proteste violente și apeluri pentru achitarea lui Asia Bibi, o femeie creştină care fusese condamnată la moarte pentru blasfemie. În ciuda lor, Curtea Supremă a menţinut achitarea femeii, care fusese reclamată de un coleg de muncă, după o ceartă.
În Indonezia, guvernul a luat în calcul o nouă legislaţie care ar fi extins incriminarea blasfemiei, dar ulterior a decis să o amâne ca urmare a protestelor societăţii civile.
În anumite ţări, precum Pakistan, Trinidad-Tobago şi Barbados, legile contra blasfemiei datează din perioada Imperiului britanic.
Legile privind apostazia
Legile privind apostazia sunt mai puţin comune pe plan mondial. În 2019 existau astfel de legi în 22 de ţări şi în numai 3 din cele 5 regiuni studiate. Majoritatea ţărilor cu legi privind apostazia se aflau în regiunea Orientul Mijlociu – Africa de Nord (13). Şapte erau din regiunea Asia-Pacific şi două în Africa Subsahariană.
În Europa și America nu mai există legi în vigoare privind apostazia.
Foto: Profimedia