Libertatea a publicat mai multe articole în care a prezentat straniul caz al noii șefe a Biroului Asigurarea Calității din cadrul Agenției Naționale a Medicamentului care, în ciuda unei condamnări pronunțate în iunie 2017, are la dosarul de angajare un cazier curat.
Această discrepanță a fost descoperită și de Ministerul Sănătății, care în urma unui control efectuat la vechiul loc de muncă al Petruței Lazăr, la Institutul Parhon, a ridicat suspiciuni de fals în înscrisuri oficiale și uz de fals.
Angajata ANM a dorit să clarifice aceste aspecte prin intermediul unui interviu acordat pentru Libertatea, susținând că aceste acuzații sunt nefondate:
– Doamna Lazăr, este adevărat că atunci când ați sosit la Agenția Medicamentului, în această primăvară, la dosarul de angajare ați depus un cazier vechi, din 2017?
– Înainte de toate, aș dori să precizez că postul pe care-l ocup la ANMDM este cel de șef de serviciu la Asigurarea Calității și registratură și conform fișei postului, activitatea din cadrul acestui serviciu constă în gestionarea activității departamentelor din ANMDMR, nu de asigurarea calității medicamentelor din România. Această atribuție intră în sarcina departamentelor de specialitate din agenție.
– Mulțumim, acum să revenim la certificatul de cazier.
– În septembrie 2017, am solicitat la Secția de Poliție din raza domiciliului eliberarea unui cazier judiciar necesar pentru înscrierea la concursul organizat de Spitalul Parhon pentru ocuparea postului de șef serviciu Managementul Calității, post cu atribuții similare celor pe care le am în prezent la ANMDM. Cazierul eliberat în mod legal de secția de poliție are mențiunea “Solicitantul nu este înscris în cazierul judiciar”. Acest cazier a fost eliberat la aproximativ la 3 luni după emiterea deciziei definitive de condamnare cu suspendare în dosarul penal și a fost depus la dosarul profesional pentru angajare la Spitalul Parhon.
– Și același certificat de cazier, eliberat în septembrie 2017 și pe care Libertatea l-a publicat pe 27 iunie, l-ați prezentat și la angajarea dumneavoastră la Agenția Medicamentului?
– Da, deoarece am ajuns aici prin transfer. Practic, am prezentat dosarul de personal de la Spitalul Parhon, fiind vorba de transfer.
– Și credeți că este în regulă?
– Așa cred, din moment ce mi-a fost acceptat! Menționez că în ambele posturi, atât cel de la Institutul Parhon, cât și cel de la ANMDM, sunt personal contractual, nu sunt funcționar public. Ulterior angajării la Spitalul Parhon, copie de pe contract și dovada veniturilor au fost depuse la Serviciul de probațiune care supraveghează îndeplinirea măsurilor dispuse prin decizia penală definitivă, pe perioada suspendării.
– Deci condamnarea este activă, nu sunteți reabilitată, din moment ce sunteți obligată să vă prezentați la Serviciul de probațiune?
– Da. Trebuie să mă prezint acolo din 6 în 6 luni și să anunț orice schimbare de domiciliu sau a locului de muncă.
– Știți de controlul Ministerului Sănătății la Institutul Parhon și de concluzia conform căreia, conform legilor aflate în vigoare, nu aveți voie să ocupați niciun post în sistemul bugetar pe timpul condamnării pentru corupție?
– Față de sesizarea Ministerului Sănătății, Institutul Parhon a formulat un punct de vedere, având în vedere faptul că nu pot exista suspiciuni față de legalitatea cazierului depus. Obținerea legală a cazierului poate fi dovedită cu ușurință de la Serviciul de poliție emitent.
– Și totuși, în ciuda unei condamnări active, este normal să vă angajați cu un cazier curat aflat la dosar?!
– ANMDM nu a solicitat depunerea unui nou cazier, fapt pentru care nu am solicitat Poliției eliberarea unui nou cazier. Să știți că ulterior transferului, am prezentat documentele necesare Serviciului de Probațiune. În niciun moment serviciul de probațiune nu a pus în vedere posibilitatea încălcării vreunei obligații sau interdicții. Nu am încălcat niciuna din obligațiile prevăzute de lege sau de decizia penală definitivă cu suspendare. Decizia nu prevede interdicția de a lucra în sectorul public sau în domeniul sanitar.
– Sentința definitivă v-a suspendat pedeapsa accesorie prin care vi se interzicea să lucrați în sistemul medical, dar legislația actuală este cea care interzice persoanelor cu condamnări pentru fapte de corupție să ocupe posturi în sistemul bugetar.
– Așa cum se menționează și pe certificatul de cazier judiciar, acesta este un document cu caracter personal. Libertatea l-a publicat, deși nu a fost obținut consimțământul meu!
– Am publicat cazierul dumneavoastră judiciar, dar au fost anonimizate toate datele personale, precum adresele, locul și data nașterii, CNP.
– Da, așa este.
Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro