Despre bacteriile letale din spitale, autorităţile au recunoscut că au habar la scurt timp după tragedia din Colectiv, în urma căreia au murit 64 de tineri. Şi asta pentru că mulţi dintre cei care au supravieţuit s-au stins la scurt timp pe paturile de spital din cauza unor infecţii cu microbi contractaţi din unităţile în care erau îngrijiţi. Un raport al Ministerului Sănătăţii a arătat această problemă, iar explicaţia a fost lipsa de personal.
Bombardat cu antibiotice
“Dintre cele 11 spitale, un număr de şapte au putut asigura personal medical şi auxiliar special dedicat pacienţilor arşi, fără a putea asigura personal separat pentru fiecare grup de pacienţi colonizaţi sau infectaţi cu un anumit microorganism cu risc epidemiologic. Insuficienţa personalului a fost principalul motiv invocat pentru această situaţie”, se arată în raport.
Faptele contrazic raportul. “Fiul meu a fost învelit în pături de campanie, deşi avea arsuri adânci. Din prima zi a fost băgat pe cinci antibiotice puternice, pentru că se ştia probabil de problema bacteriilor. Sunt printre puţinii părinţi care au avut acces la dosarul medical al fiului meu, iar acum, când i l-am pus în braţe unui medic specialist, şi-a făcut cruce când a văzut ce tratament i-a fost administrat băiatului de către medicii de la Spitalul Sfântul Ioan”, ne-a declarat Eugen Iancu, tatăl lui Alexandru Iancu, care a supravieţuit incendiului din club, dar s-a stins din viaţă după 21 de zile de la internare.
Tot în acel raport se evidenţiază: “Toate spitalele au beneficiat de cantităţile necesare şi suficiente de dezinfectanţi pentru a asigura dezinfecţia suprafeţelor”. Într-adevăr, cantitatea a fost, dar calitatea nu, pentru că Hexi Pharma este principalul distribuitor al dezinfectanţilor în spitale.
Trei bacterii într-o săptămână
“Pe data de 2 noiembrie, Alex a luat prima bacterie, pe data de 6 a luat-o pe a doua şi pe 9 noiembrie a contractat a treia bacterie, iar pe 21 a murit. Băiatul meu se afla în salon cu Bogdan Moleşag, care era într-o stare mai gravă decât Alex. Pe fiul meu au refuzat medicii să-l transfere în străinătate şi a murit, Bogdan a fost transferat în Belgia, iar acum trăieşte”, a mai declarat Eugen Iancu.
Bărbatul, care este şi preşedintele Asociaţiei Colectiv, susţine că în situaţia fiului său mai sunt peste 30 de tineri care au scăpat din infernul din club, dar au murit din cauza infecţiilor din spitale. “Bănicioiu şi managerii de spitale ştiau de existenţa infecţiilor nosocomiale, dar nu au vrut să dea drumul răniţilor de la Colectiv să se trateze în clinicile specializate de arşi din Europa. I-au condamnat la moarte pe copiii noştri”, a declarat Narcis Hogea ( foto) , tatăl lui Alexandru Hogea, un alt tânăr care a murit într-un spital din Belgia, din cauza complicaţiilor provocate de infestarea cu o bacterie. În tot acest timp, Hexi Pharma, care distribuia dezinfectanţii spitalelor, şi-a cerut falimentul, iar patronul şi conducerea companiei au fost chemaţi din nou la Parchetul General.
Scandalul dezinfectanților. Lista spitalelor în care au fost depistate nereguli în urma controalelor
Guvern: Dezinfectanţii Hexi au fost diluaţi
Produsele biocide Hexi Pharma prezintă diferenţe în concentraţii între valoarea declarată şi cea măsurată, arată primele teste oficiale anunţate ieri de secretarul de stat în Ministerul Sănătăţii, Victor Strâmbu. “Există diferenţe în concentraţii între valoarea declarată şi cea estimată prin analizele făcute la ICECHIM. La iod, procentul declarat pe etichetă e de 10%, procentul real e 7,41%, la Glutaraldehyde, 12% era pe etichetă, 1,23% măsurată”, a declarat oficialul. Victor Strâmbu a mai spus că s-a decis retragerea produselor. “Retragerea trebuie să se facă imediat, există documente care vor fi ridicate de la unitate”, a spus secretarul de stat.
Citește și:
- ESTE OFICIAL: Hexi Pharma a diluat dezinfectanții și de 10 ori. Substanțele vor fi retrase din toate spitalele
- Hexi Pharma și-a cerut intrarea în insolvență
- Patronul Hexi Pharma a fost în vizorul DNA, în 2012. Plângerea a fost clasată în 2014
- Noi dezvăluiri în ancheta dezinfectanților diluați din spitale: Patronul Hexi Pharma își vindea lui, printr-un off-shore, substanțele active de 7 ori mai scumpe!
Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro