Avocații condamnaților la moarte se tem că un al doilea mandat al lui Donald Trump ar putea fi mai rău decât primul, în care s-au înregistrat 13 execuții. Printre cei care au fost uciși s-au numărat și persoane cu dizabilități intelectuale. În plus, inculpaţii au fost lipsiţi de oportunităţile de a prezenta noi probe.

Condamnații la moarte din SUA nu-l vor pe Trump președinte. „Sunt îngrozit că voi fi executat pentru ceva ce nu am făcut”

Recent, Trump a cerut execuții pentru „toți cei care sunt prinși vânzând droguri” și ar fi sugerat că inclusiv cei care divulgă informații guvernamentale ar trebui uciși pentru trădare. Dacă va ajunge, din nou, la conducerea Statelor Unite ar plănui să scape cât mai rapid de cei 40 de condamnați la moarte din prezent.

„Trump a spus că intenționează să termine ceea ce a început”, a spus Billie Allen, în vârstă de 47 de ani, la o audiere în Terre Haute, Indiana.

Allen, condamnat pentru un jaf și crimă din 1997, și-a menținut nevinovăția, dar și-a epuizat apelurile. „Sunt îngrozit că voi fi executat – nu doar pentru că voi muri, ci pentru că o să mor pentru ceva ce nu am făcut… Pot doar să sper că, fiind nevinovat, el ar face ceea ce trebuie”, a mai spus bărbatul.

Execuții pe bandă rulantă, în mandatul al lui Trump

Uciderile federale sub conducerea lui Trump au avut loc în ultimele luni ale mandatului său și au ridicat îngrijorări semnificative cu privire la drepturile acuzaților.

Prima execuție, în iulie 2020, a fost a lui Daniel Lee, condamnat la moarte pentru uciderea în 1995 a trei membri ai familiei. Complicele său, considerat „capul”, a primit închisoare pe viață. Procurorul principal, judecătorul și familia victimei s-au opus executării. Dar departamentul de justiție a insistat ca procedura să continue, chiar și atunci când a existat o ordonanță judecătorească care a oprit execuția. Lee a fost legat de o targă timp de patru ore, iar instanța supremă a dat verde procedurii la ora 2 dimineața. A fost ucis prin injecție letală.

Câteva zile mai târziu, SUA au executat un bărbat în vârstă de 68 de ani ai cărui avocați câștigaseră o ordonanță după ce au susținut că nu este apt din cauza bolii Alzheimer în stadiu avansat, demenței și schizofreniei.

„A existat o mare grabă de a ucide, călcând în picioare corectitudinea, procedura și doar decența de bază”, a spus Ruth Friedman, director al Proiectului Habeas Capital Federal, care reprezintă inculpații condamnați la moarte.

În 13 execuții, a spus ea, instanțele au emis peste 20 de ordine de suspendare prin care au oprit crimele. Dar instanța supremă și curțile de apel au respins în mod repetat hotărârile.

„A fost cel mai de jos punct din cei 34 de ani de a practica avocatura, nu numai din cauza vitezei uluitoare a acelor 13 execuții, ci și din cauza modului în care sistemul judiciar a eșuat total”, a spus Kelley Henry, un apărător public federal.

„Cele 13 execuții au fost ilegale”

Henry a reprezentat-o ​​pe Lisa Montgomery, care a fost executată în ultima săptămână a președinției lui Trump, prima femeie condamnată la moarte de guvernul SUA în aproape 70 de ani. Montgomery fusese condamnată pentru uciderea unei femei însărcinate. Avocații ei au spus că a suferit o boală mintală profundă care rezultă din abuzuri îngrozitoare și au susținut că ar trebui să i se interzică executarea din cauza problemelor psihice.

În ultimele săptămâni ale lui Montgomery, patru tribunale s-au alăturat avocaților ei și au emis suspendări. Dar biroul închisorilor din SUA a continuat procedura, iar femeia a fost ucisă prin injecție letală, pe 13 ianuarie 2021, înainte ca cererea ei de competență să fi fost soluționată.

„Cele 13 execuții ilegale. Nu am crezut niciodată că sistemul juridic poate fi atât de politizat. Pentru mine este de nesuportat că s-ar putea întâmpla din nou”, a spus Henry.

40 de bărbați condamnați la moarte

În prezent, în SUA, sunt 40 de bărbați condamnați la moarte, iar 38% sunt de culoare, a declarat Robin Maher, directorul executiv al Centrului de Informare privind pedeapsa cu moartea. În 58% din cazuri, cel puțin o victimă era albă. Și aproape unul din patru bărbați avea 21 de ani sau mai puțin în timpul crimei.

„Prin fiecare măsură obiectivă, pedeapsa federală cu moartea este încălcată iremediabil”, a spus Maher, menționând că unele pedepse au fost asigurate în timpul represiunii rasiste împotriva „superprădătorilor” din anii 1990, iar unele s-au bazat pe tehnici discreditate de „știință nedorită”.

Nu este clar câți bărbați ar putea fi imediat vulnerabili sub domnia lui Trump, deoarece procesele lor se află în stadii diferite, dar susținătorii lor se tem de o grabă haotică condusă de departamentul său de justiție. Fostul procuror general al lui Trump, Bill Barr, a fost vârful de lance a ultimei execuții și a aprobat utilizarea medicamentului pentobarbital. Avocații au puține speranțe că el își va folosi autoritatea prezidențială pentru a acorda subvenții de clemență sau pentru a întrerupe execuțiile federale.

Karoline Leavitt, purtătorul de cuvânt al campaniei Trump, nu a răspuns la întrebările despre execuțiile lui Trump și planurile sale privind condamnații la moarte, dar a spus într-un e-mail: „Președintele Trump a declarat în mod repetat că sprijină pedeapsa cu moartea pentru traficanții de droguri. El va îndeplini acea promisiune când va fi ales”.

„Avem de-a face cu un sistem care este defectuos”

Billie Allen, inculpatul care riscă să fie executat, a fost condamnat pentru un jaf de bancă în 1997, în care doi bărbați au ucis un gardian. Un suspect a fost arestat la fața locului, iar el câteva ore mai târziu.

Allen a spus că făcea cumpărături la un mall în timpul jafului, iar un gardian a spus poliției că l-a văzut la acel moment în bancă, au declarat avocații săi biroului federal de grațiere la începutul acestui an. Sângele de la fața locului despre care se crede că aparține unui suspect nu se potrivea cu cel al lui Allen, au arătat testele ADN.

„Sunt plin de speranță pentru că am dovezi ale nevinovăției mele. Cred că dacă cineva din administrația lui Biden examinează asta, voi fi acasă după 26 de ani condamnat pentru o crimă pe care nu am comis-o”, a spus Allen.

„Dar avem de-a face cu un sistem care este defectuos”, a continuat Allen, care s-a concentrat pe scris și artă în timp de când este închis: „Dacă sunt executat, vreau ca oamenii să se uite opera mea, să vadă uman, că meritam să trăiesc, fiind nevinovat”.

Allen a rămas marcat de execuțiile lui Trump. Povestește că aude bocancii gardienilor în timp ce trec pe lângă celula sa, fără să știe dacă va fi dus să fie ucis. Și-a pierdut prietenii apropiați, unul câte unul. „Am intrat la 19 ani. Sunt oameni cu care am crescut. Văd că sunt executați, nu se mai întorc niciodată, nu-i mai pot vedea zâmbind sau râzând”.

Allen a spus că și-ar dori ca oamenii să fie conștienți că și inculpații condamnați la moarte sunt capabili de schimbare: „Majoritatea oamenilor de aici devin bărbați mai buni pentru ei înșiși, pentru familia, prietenii și susținătorii lor”.

Yvette Allen, sora lui, a declarat că stresul alegerilor este copleșitor: „Nu există timp să respire. Fiecare zi este un sentiment de urgență. Lucrăm în fiecare zi pentru a ne asigura că lumea vede că este nevinovat înainte de a fi prea târziu”.

Urmărește-ne pe Google News