Secretarul de stat al SUA, Antony Blinken, a susținut, luni, că Israelul a acceptat propunerea Statelor Unite pentru un armistițiu, după 10 luni de război, dar a cerut ca și Hamas să accepte acest plan.

Propunerea americană prevede un proces în trei etape, început în prima fază cu un armistițiu de șase săptămâni, în care Israel să se retragă din anumite zone din Gaza și să elibereze deținuții palestinieni, iar Hamas să elibereze ostaticii israelieni răpiţi pe 7 octombrie 2023, în urma atacului-surpriză.

Miercuri, în urma discuțiilor dintre Antony Blinken și Abdel Fattah el-Sisi, oficialul american a transmis președintelui și ministrului de externe egiptean un mesaj dur. Din punctul de vedere al SUA, această rundă actuală de discuții ar putea fi ultima pe care o mediază între Israel și Hamas.

Ajungerea la un acord concludent este primordială, iar mediatorii din Egipt și Qatar trebuie să convingă atât Hamas, cât și Israel să accepte propunerea americană, fără a adăuga complicații.

Doar că există o condiție „crucială” pe care o pune gruparea islamistă. Un oficial egiptean a subliniat că „Yahya Sinwar insistă asupra garanțiilor pentru siguranța și viața lui”. Israelul ar trebui să se angajeze că nu-l mai „vânează”, după un prezumtiv acord.

Conversațiile cu oficiali de informații și membri ai biroului lui El-Sisi sugerează că „s-a ajuns la înțelegeri care ar putea deschide calea pentru acorduri cu partea israeliană”.

„Ar putea fi o schimbare pozitivă, dar negocierea cu Sinwar este o provocare. Dorește un acord, dar rămâne neclintit în condițiile sale”, a insistat un înalt oficial egiptean.

Sursa egipteană a precizat că Sinwar transmite mesaje clare și fără echivoc, conștient că vor trece prin mai multe mâini – palestinieni, americani și egipteni -, ajungând în cele din urmă la înalți oficiali israelieni.

În ceea ce privește avansarea negocierilor, Cairo recunoaște dificultățile în relansarea discuțiilor, mai ales după asasinarea lui Haniyeh la Teheran și numirea ulterioară a lui Sinwar ca succesor al său.

În același timp, Cairo își menține ferm respingerea oricărei propuneri de prezență israeliană de-a lungul așa-numitului Coridor Philadephi, o dezbatere care rămâne nerezolvată.

Coridorul Philadelphi este numele de cod israelian pentru o fâșie îngustă de pământ, de 14 kilometri, situată de-a lungul întregii granițe dintre Fâșia Gaza și Egipt

În urma retragerii unilaterale a Israelului din Fâșia Gaza în 2005, a fost încheiat Acordul de la Philadelphi cu Egiptul, care a autorizat țara africană să trimită 750 de polițiști de frontieră de-a lungul rutei pentru a patrula granița din partea Egiptului.

Partea palestiniană a frontierei a fost controlată de Autoritatea Palestiniană, până la preluarea în 2007 de către Hamas.

În mai, Curtea Penală Internaţională (CPI) a solicitat mandate de arestare pentru Yahya Sinwar şi pentru premierul israelian, Benjamin Netanyahu, acuzaţi de crime de război şi crime împotriva umanităţii pentru atacurile din 7 octombrie asupra Israelului şi respectiv războiul care a urmat în Fâşia Gaza. La începutul acestui an, UE l-a inclus pe Sinwar pe lista sa cu „teroriști”,

Desemnarea lui Yahya Sinwar ca lider al Hamas consolidează calea radicală urmată de mişcare de la atacul din 7 octombrie. De atunci, Sinwar se ascunde în Gaza, sfidând deocamdată încercările israelienilor de a-l lichida.

În februarie, armata israeliană a prezentat imagini în care spune că apare liderul Hamas fugind printr-un tunel din Gaza. Atunci, trupele israeliene ar fi fost cât pe ce să-l captureze pe Sinwar.

Urmărește-ne pe Google News