„Rusia a căutat garanții reale de la Kiev cu privire la respectarea strictă a acordului de la Istanbul, în special garantii legate de faptul că nu va folosi coridorul umanitar în scopuri militare”, a spus Putin, potrivit unui comunicat al Kremlinului.
„Este necesar să se efectueze o anchetă amănunțită asupra circumstanțelor incidentului împotriva flotei Mării Negre. Numai după aceea va fi posibil să se ia în considerare reluarea acordului”, a mai transmis Putin.
Rusia a acuzat sâmbătă Ucraina că a folosit coridorul de transport maritim sigur pentru un atac cu drone asupra navelor rusești din Crimeea și imediat după aceste acuzații și-a suspendat participarea la acord. Ucraina a reacționat, precizând că Rusia folosește un „pretext fals” pentru a se retrage din acord.
La rândul său, Recep Erdogan i-a spus lui Vladimir Putin că se simte „încrezător” că problema exporturilor de cereale din Ucraina ar putea fi rezolvată și a subliniat că o cale de ieșire din criza cerealelor ar putea fi găsită dacă se adoptă „o abordare constructivă”, sugerând chiar că problema ar putea face Rusia și Ucraina să revină la masa negocierilor.
Anterior, ministrul turc de externe, Mevlut Cavusoglu, anunțase planul lui Erdogan de a vorbi cu Putin. „Noi credem că vom depăși acest impas… Acordul este în beneficiul tuturor”, a precizat Cavusoglu.
Acordul privind exportul de cereale ucrainene, care urma să fie reînnoit pe 19 noiembrie, era menit să combată penuria globală de alimente generată de secetă și de invazia rusă a Ucrainei la sfârșitul lunii februarie.
Acordul a permis deja exportul a peste 9,7 milioane de tone de cereale ucrainene, de când a fost încheiat, în luna august.
Foto: EPA