Dacă la București prim-ministrul Ciolacu a anunțat posibila intrare a țării într-un așa- numit spațiu Air-Schengen ca pe o victorie, în Bulgaria, prima reacție oficială a venit de la președintele țării: „Ceea ce spune ministrul de Interne al Austriei este un pas înainte, dar trebuie să fim foarte atenți. Este esențial pentru noi ca granițele terestre să fie deschise. Condițiile pe care le pune ministrul sunt inacceptabile pentru Bulgaria”, a subliniat Rumen Radev, într-un comentariu făcut la Niș, în Serbia, duminică dimineață.

Practic, așa cum relatează presa austriacă, Gerhard Karner este gata să slăbească dreptul de veto privind extinderea spațiului Schengen cu Bulgaria și România. Granițele pot fi îndepărtate, cel puțin pentru traficul aerian, dar sunt condiții pe care Bulgaria și România e obligatoriu să le îndeplinească.

Condițiile impuse de Austria

Kronen Zeitung scrie că a aflat pe surse că ministrul de Interne austriac Gerhard Karner a trimis Bulgariei și României o ofertă pentru Schengen: pe de o parte, nu ar trebui să existe nicio ridicare a controalelor la granițele terestre ale ambelor țări, pentru că migrația ilegală este prea puternică. Austria rămâne dură aici și continuă să susțină că „sistemul trebuie reparat”.

Dar, pentru includerea în Air-Schengen, Bulgaria și România ar trebui să accepte pachetul de acțiuni destinat solicitanților de azil, așa cum îl vede Karner: creșterea operațiunilor Frontex în Bulgaria, prin triplarea banilor UE pentru protecția frontierelor și ridicarea de garduri la frontierele externe ale Bulgariei și României; sporirea controalelor la frontieră; acceptarea solicitanților de azil din Austria, în special afgani și sirieni, de către Bulgaria și România.

Austria a formulat, așadar, trei condiții pentru a ridica toate controalele la frontierele aeriene pentru țara noastră, potrivit răspunsului primit de Digi24 la o solicitare adresată lui Gerhard Karner.

  • Consolidarea în continuare a protecției la frontierele externe ale Uniunii Europene. Prezența Frontex (n.red – Poliția de Frontieră a Uniunii Europene) la granița bulgaro-turcă ar trebui să fie cel puțin triplată. De asemenea, trebuie crescut „substanțial” sprijinul financiar pentru protecția frontierelor externe bulgare și române.
  • Controale consolidate la frontierele terestre dintre Bulgaria și România, precum și dintre România și Ungaria.
  • „Asumați-vă responsabilitatea pentru migranții care au sosit ilegal în Austria”, este a treia condiție formulată de Ministerul austriac de Interne, potrivit răspunsului pentru Digi24. „Dacă aceste condiții sunt îndeplinite, Austria poate fi de acord cu (primirea României în) Air Schengen”.

Ciolacu: „Am spart gheața!”

„Am spart gheața! Austria și-a flexibilizat poziția în ceea ce privește spațiul Schengen și este de acord cu ridicarea granițelor aeriene pentru România. Asta înseamnă că românii nu vor mai sta la cozi interminabile atunci când zboară în interiorul Uniunii Europene”, a scris Marcel Ciolacu pe Facebook, care a adăugat: „După ani de zile de așteptări, vom realiza împreună și acest vis! România merită în Schengen!”.

Dar premierul nu pomenește nimic despre condițiile cerute de Austria.

Pe de altă parte, preşedintele PNL, Nicolae Ciucă, afirmă că o decizie privind aderarea României la Schengen poate fi aşteptată la Consiliul extraordinar JAI, care va avea loc la finalul anului. „Până la posibila decizie în ceea ce priveşte Schengen apreciem deschiderea colegilor de la Viena (…) Există o dinamică cu un ton mai pozitiv, dar care deocamdată rămâne în chenarul prudenţei şi al negocierilor”, a spus el.

Ciucă a ținut să precizeze că eventuala reușită se datorează Președinției și Guvernului: „Pentru că au apărut şi în spaţiul public românesc primele declaraţii, consider că o eventuală reuşită este consecinţa conlucrării tuturor forţelor politice, a instituţiilor statului, în mod deosebit Preşedinţie şi Guvern, şi în special activitatea profesionistă a Ministerului de Interne şi a Ministerului de Externe”.

Tomac: „Anunțul trebuie privit cu multă rezervă”

Fostul premier Dacian Cioloş, actual europarlamentar, afirmă că premierul Marcel Ciolacu „se bate cu pumnii-n piept pentru negocierea «flexibilizării» poziţiei Austriei pe Schengen” şi „se laudă cu eforturile care s-au făcut ca românii să primească jumătate din dreptul pe care îl au”. „Da, este un început bun această veste, dar nu avem de ce să fim fericiţi că acceptăm mila”, consideră Cioloş, într-o postare pe Facebook.

Europarlamentarul Eugen Tomac a criticat, la rândul lui, anunțul făcut de Marcel Ciolacu: „Anunțul festivist al premierului Ciolacu trebuie privit cu multă rezervă. Premierul este în campanie de comunicare, să nu zic electorală, și a vrut să anunțe ceva în plus față de președintele Iohannis, care tace și nu are curaj să bată cu pumnul în masa Consiliului European, unde trebuie dus subiectul Schengen. Subiectul extinderii spațiului Schengen nu mai este o problemă între România și Austria, este o problemă europeană, acolo trebuie tranșat acest blocaj în spiritul tratatelor Uniunii Europene și al acordului Schengen.”

„Nicio țară din Europa nu a fost pusă într-o situație atât de umilitoare precum suntem noi și vecinii bulgari tratați. Noi așteptăm de 16 ani și negociem doar când există presiune publică, pe care o exercită românii uimiți de obrăznicia cu care unele state disprețuiesc regulile Uniunii Europene. Austria nu face nicio favoare României dacă își schimbă poziția și renunță la aceste condiții absurde. Este dreptul nostru să fim în Schengen și trebuie să fim tratați ca și cetățeni europeni, nu discriminați și umiliți în mod absurd. Prin urmare, orice anunț exagerat, care nu este confirmat de o agendă clară, nu face decât să întărească în mod gratuit euroscepticismul românesc, iar de așa ceva nu avem nevoie”, a continuat Tomac.

Foto: Hepta

La ce secție de votare votezi duminică și cum poți vota dacă nu ești în localitatea de domiciliu pe 24 noiembrie la alegerile prezidențiale!
 

Urmărește-ne pe Google News