De șase zile nu am primit o legumă, un fruct, un iaurt.
Pacientă la Spitalul de Pneumoftiziologie Brașov:
Pereții de la baie sunt scorojiți, chiuvetele abia se țin de perete, apa caldă vine doar din când în când. Pacienții cu COVID-19, întâmplător asistente medicale, internați la Spitalul de Pneumoftiziologie Brașov, susțin că igiena din spital lasă mult de dorit.
Acesta e cadrul în care se refac aici bolnavii de coronavirus, medici, asistente și ceilalți pacienți, fără legătură cu spitalul.
“Suntem doar niște numere într-o statistică”
Credeți-mă că mi-e frică să merg la duș. Acasă fac două dușuri pe zi, aici fac la două-trei zile. Într-o zi a fost toaleta stricată și au reparat-o pacienții. Am rămas ieri fără apă caldă la duș, după ce mi-am pus spuma pe mine.
O asistentă medicală care a dorit să nu-și dezvăluie identitatea:
Femeia este de 14 zile în spital, împreună cu soțul ei, ambii fără simptome, în așteptarea ca testele să le iasă negative.
Medicamente antivirale puternice care au ca efect secundar diaree
“Stau și degeaba aici, fără simptome, cu o toaletă și o baie pe tot palierul. Suntem în jur de 20 de persoane cu acces la o singură toaletă. Igiena este precară. Gândiți-vă că tratamentul este foarte dur. Un medicament care se administrează pacienților cu simptome are ca efect advers diareea și dacă prinzi un astfel de pacient la toaletă, stai pe lângă ușă mult și bine”, mai spune femeia.
Femeia crede că ar fi fost mult mai bine dacă puteau să rămână acasă în izolare, în această perioadă. “Ne simțim ca aduși cu forța într-un lagăr. De ce nu putem sta acasă? Ca să fie spitalele pline? Suntem doar niște numere într-o statistică”, mai spune aceasta cu revoltă împotriva regulii care cere să fie carantinați în spitale.
Margarină în loc de unt
Femeia stă în cameră cu alte două paciente, dar este în permanență în contact cu alte persoane nou diagnosticate, lucru ce o face să creadă că se poate infecta din nou.
În plus, mâncarea pe care o primesc nu le ajută cu nimic sistemul imunitar. “Dimineața ar fi bine să primim unt, dar primim margarină. Azi dimineață am primit un triunghi de brânză și un deget de margarină și pâine. Norocul meu este că suntem aici în salon trei colege de suferință și ne ajutăm una pe alta cu ce mai primim de acasă”, mai spune femeia.
Când deschid caserola, aproape îmi dau lacrimile când o văd mâzgălită cu margarină și gem.
Pacientă la Spitalul de Pneumoftiziologie Brașov:
De mesele sărăcăcioase se plânge și o altă asistentă medicală internată într-o altă cameră. “Mâncarea se face în bucătăria proprie a spitalului, spital cu ghilimele… Mic-dejunul e foarte sărac, arată de parcă deja ai terminat de mâncat. De șase zile nu am primit o legumă, un fruct, un iaurt”, zice asistenta.
“Noroc că ne permit să primim pachete de acasă. Dimineața și seara primim câte un pahar cu ceai, apa o avem de acasă. La prânz, nu pot să zic, poți să mai mănânci ceva, ciorba și câteodată felul doi! Nu cred că sunt pretențioasă, nu mă așteptam oricum să fiu tratată ca la all inclusive, dar mă îngrozesc când deschid de curiozitate caserola aceea albă și aproape îmi dau lacrimile când o văd mâzgălită cu margarină și gem…”, spune femeia.
Tânăra este în spital de doar șase zile și se îngrozește cum va rezista până la finalul perioadei. Are colege de salon care nu au însă de unde să primească mâncare, având și restul familiei în carantină și trebuie să se hrănească cu ce primesc de la spital.
“Să avertizezi pacienți că-ți poate exploda boilerul”
Femeile care au decis să dezvăluie condițiile din spital sunt înțelegătoare față de personalul pe care îl consideră legat la mâini în situația de față.
“Tot ce poți face într-un astfel de loc, ca personal, este să avertizezi pacienții că îți poate cădea chiuveta sau că poate exploda boilerul… Încălzirea clădirii se face cu sobe de teracotă, apa caldă este de la boiler și ai șanse să rămâi fără apă caldă, dacă fac duș înaintea ta alte două-trei persoane”, explică pacienta.
DSP Brașov deschide o anchetă
Contactată de Libertatea, conducerea Direcției de Sănătate Publică Brașov spune că va demara o anchetă în acest caz.
“Trebuie să facem o verificare a celor sesizate și să vedem care este situația acolo. Partea de curățenie curentă a suprafețelor evident că este obligatoriu să se facă și este responsabilitatea managerilor, a șefilor de secție și a personalului de întreținerea curățeniei”, a explicat inspectorul principal Anca Bațiu, purtătoare de cuvânt a DSP.
“Nu se poate zugrăvi acum. Fiecare spital din România are o autorizație sanitară de funcționare eliberată în baza unui plan de conformare la legislația în vigoare. Probabil că acest spital are o autorizație eliberată în acest fel”, a mai spus reprezentanta DSP.
Ei aveau plan de conformare să facă niște operațiuni de igienizare a suprafețelor, impermeabilizare a suprafețelor prin zugrăvire sau uleiere sau faianțare, pe care probabil nu au reușit să le facă, fiind din februarie această pandemie.
Anca Bațiu, DSP Brașov:
Conducerea Spitalului de Pneumoftiziologie a fost contactată și a cerut să revenim la începutul săptămânii, pentru a-l găsi pe purtătorul de cuvânt al instituției.
În carantină instituționalizată se află, în acest moment, la nivel național, 14.382 de persoane și alte 20.989 sunt în izolare la domiciliu și se află sub monitorizare medicală, potrivit Grupului de Comunicare Strategică.