Peste 1.200 de copii sunt tratați anual în Secția de Pediatrie a Spitalului Municipal Toplița. Paturile sunt aceleași din 1970, iar saltelele nu au mai fost înlocuite din 2002, când cele aduse la acea vreme erau unele second-hand. Spitalul a fost construit în așa fel încât dintr-un salon poți vedea în alte 6 saloane, fiindcă în locul pereților despărțitori sunt geamuri din sticlă. Așa se face că atunci când se internează cu micuții lor aici, mămicile găsesc condiții jalnice.
“Am fost internată cu fetița mea de 1 an și 3 luni. Curățenie este pe secție, dar grupurile sanitare sunt dezastruoase. În plus, saloanele sunt despărțile de geamuri. Geamuri care trosnesc de se aud în toate saloanele, pe tot palierul. Ușile nu se închid bine, se aude orice zgomot din alt salon, deci nici o șansă să se odihnească micuții aici”, spune Claudia, o mămică din Toplița, care a fost internată cu fetița ei aici.Spitalul Municipal Toplița asigură asistența medicală pentru o populație de cca. 40.000 de locuitori. “Pe lângă copiii din orașul Toplița, la noi sunt aduși pacienți și din comunele din județul Mureș, din Borsec, din comunele din județul Neamț și vin și de la Gheorghieni”, ne-a declarat Lucica Onica, asistent- șef la Secția Pediatrie a Spitalului Municipal Toplița.
Managerul recunoaște: «Este nevoie de o reparație capitală la Pediatrie»
Mămicile se plâng asistentelor de condițiile jalnice de la Pediatrie, dar i-au spus și managerului spitalului. “La Pediatrie nu s-a făcut nici o renovare. S-au mai făcut de la etajul unu în sus, dar la patru (acolo unde este Pediatria- n.r.) nu au ajuns niciodată. Spitalul a fost construit astfel încât în saloane se vede dintr-un capăt în celălalt, iar mămicile nu sunt deloc mulțumite de această situație, fiindcă nu există pic de intimitate pentru ele și copiii lor. În plus, mămicile au baie pe hol. Noi ne dorim și sperăm să putem face ca la două saloane să existe o toaletă și o baie. Este nevoie de o reparație capitală la Pediatrie”, spune managerul spitalului, dr Gabriela Mare.
Și la Neonatologie sunt probleme, fiindcă aici nu există saloane mama și copilul, dar managerul speră ca primăria să-i ajute cu banii necesari pentru a putea construi 4 saloane mama și copilul la Neonatologie.
Cel mai mic pacient are o lună
La Pediatrie copiii stau internați în medie 5 zile. Cel mai mic pacient internat acum are vârsta de o lună, dar au avut pacienți care aveau doar 10 zile. Pe lângă pătuțuri pentru copii și pentru însoțitori, mămicile ne-au spus că pe secție este nevoie și de mese de înfășat. “Cât ține de noi, facem, dar spitalul arată ca atunci când a fost construit. În saloane este ciment peste tot, copiii mici nu pot fi lăsați pe jos și sunt multe probleme care trebuie urgent rezolvate”, ne-a mai spus asistenta-șefă Lucica Onică. La Secția de Pediatrie a Spitalului Municipal Toplița lucrează în prezent 5 medici, 9 asistenți medicali și 5 infirmiere.
CITEȘTE ȘI: EXCLUSIV / Dezvăluiri din interiorul RADET: “Sistemul o să mai facă victime. Acum vor ‘cădea doar oameni nevinovați”
Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro