Daca sunteti asigurati in sistemul public, puteti beneficia de concediu medical si de indemnizatie pentru incapacitate temporara de munca. Aceasta poate fi cauzata de boli sau de accidente.

Pentru acordarea concediului medical si a indemnizatiei pentru incapacitate temporara de munca este necesar ca stagiul de cotizare sa fie de cel putin 6 luni, realizat in ultimele 12 luni. In cazul accidentelor de munca, al bolilor profesionale, al urgentelor medico-chirurgicale, tuberculozei si bolilor infecto-contagioase din grupa A nu este necesar un stagiu de cotizare.

Se pot lua cel mult 180 de zile pe an

Durata concediului este de cel mult 180 de zile intr-un an. Incepand cu a 90-a zi, acesta se poate prelungi pana la 180 de zile, cu avizul medicului expert al asigurarilor sociale.

Indemnizatia pentru incapacitatea temporara de munca reprezinta: 75% din baza de calcul a indemnizatiei de asigurari sociale sau 100% din baza de calcul a celei de asigurari sociale, in cazul incapacitatii temporare de munca determinate de anumite boli. Daca incapacitatea a survenit in timpul concediului de odihna sau al celui fara plata, beneficiati de in-demnizatii, iar zilele neefectuate vor fi reprogramate. l Dana Purgaru

 
 

Urmărește-ne pe Google News