Aflat la Soci, liderul de la Kremlin a declarat că Ucraina ar trebui să rămână neutră pentru a exista o șansă de împăcare, adăugând că granițele Ucrainei ar trebui să fie în conformitate cu dorințele oamenilor care trăiesc în Rusia.

„Dacă nu există neutralitate, este greu de imaginat existența unor relații de bună vecinătate între Rusia și Ucraina”, a spus Putin, la doar două zile după ce Donald Trump a câștigat alegerile din SUA.

Vladimir Putin e ferm: nu vrea Ucraina în NATO

Vladimir Putin a spus că Rusia a recunoscut granițele post-sovietice ale Ucrainei, pe baza înțelegerii că aceasta va rămâne neutră. În schimb, NATO a anunțat în repetate rânduri că Ucraina se va alătura într-o zi alianței conduse de SUA.

În opinia liderului de la Kremlin, Ucraina, dacă nu ar fi neutră, ar fi „folosită în mod constant ca un instrument în mâini rău intenționate și în detrimentul intereselor Federației Ruse”, a spus Putin.

Pe scurt, Ucraina trebuie să renunţe, printre altele, la inițiativa sa de a adera la NATO dacă vrea din nou pace cu Rusia.

Video: 25 de oameni au fost răniți în urma unui bombardament rusesc asupra unei zone rezidențiale din orașul Harkov, din nordul Ucrainei.
Sursa: Ministerul pentru Situații de Urgență ucrainean

Document cu propuneri pentru încheierea războiului

Nu este pentru prima dată când Vladimir Putin încearcă să ajungă la un acord de pace cu Ucraina. La scurt timp după lansarea invaziei, Moscova a trimis Kievului un document care conținea primele propuneri pentru încheierea războiului.

Reducerea armatei la 50.000 de soldați, recunoașterea „independenței” republicilor Donțek și Lugansk, să devină stat neutru și fără arme nucleare au fost doar câteva dintre condițiile puse de Rusia Ucrainei, la momentul respectiv.

Volodomir Zelenski a respins condițiile

Rusia controlează aproximativ o cincime din Ucraina după mai bine de doi ani și jumătate de război. Pe 14 iunie, Vladimir Putin a stabilit noi termeni pentru încheierea conflictului: Ucraina să renunțe la ambițiile sale NATO și să-și retragă toate trupele de pe întreg teritoriul regiunilor revendicate de Rusia.

Ucraina a respins aceste condiții ca fiind echivalente cu capitularea, iar președintele Volodomir Zelenski a prezentat un „plan de victorie” pentru care a cerut sprijin suplimentar occidental.

 
 

Urmărește-ne pe Google News