Corpul de Control al Ministerului de Interne a finalizat un raport privind evenimentele din noaptea dintre 14 și 15 noiembrie, când 63 de studenți au fost transportați la spital pentru îngrijiri medicale de specialitate, iar 80 studenți au primit îngrijiri medicale la nivelul Serviciului Medical al Academiei din cauza mâncării primite la cantină.
Acest raport confirmă multe din dezvăluirile făcute pentru Libertatea de studenți, precum faptul că, dincolo de activitatea de servire a mesei, cantina era folosită și pentru alte activități ca urmare a demarării în 2022 a activităților de reabilitare a clădirii.
Studenții care au vorbit cu Libertatea s-au plâns de „spoiala” făcută de muncitori, care au lucrat în condiții „mizere pentru toată lumea, cu praf inclusiv în cantinele închise după ce aproape 100 de studenți au făcut toxiinfecție alimentară”
Alte surse au spus că decizia de închidere a academiei, luată ca urmare a valului de îmbolnăviri, a venit mult prea târziu.
„Vă dați seama, au trimis studenții acasă când lucrările sunt făcute în proporție de 90%, poate peste 90%, când i-au ținut un an în praf inclusiv la cantine, cu grămezi de moloz în curte și îngrămădiți, câte 8 sau chiar 12 în camere”, au spus oameni din Poliție pentru ziar.
Neregulile găsite de inspectori
Raportul Corpului de Control a constatat mai multe disfuncţionalităţi şi neconformităţi privind respectarea procedurilor pentru asigurarea stării de sănătate şi a condiţiilor igienico-sanitare, a gestionării şi raportării evenimentului, precum şi în privinţa exercitării controlului intern managerial.
Inspectorii au identificat și mai multe cauze care au condus la incidentul din noiembrie, precum contaminarea unor alimente prin vectori (insecte), prin contactul direct al unui aliment preparat termic cu unul nepreparat termic, derularea altor activităţi decât cele de servire a mesei în sălile de masă, păstrarea alimentelor la temperatura camerei pentru o perioadă mare de timp, neaplicarea şi nerespectarea normelor de protecţie igienico-sanitară în unităţile de servire a mesei.
Inspectorii au mai constatat că incidentul din 14 spre 15 noiembrie nu a fost raportat corespunzător, pe cale ierarhică, în conformitate cu actele normative incidente, activitatea personalului de serviciu a fost realizată necorespunzător, iar conducerea unităţii a manifestat lipsă de interes în privinţa organizării şi aplicării sistemului de control intern managerial.
Prin urmare, s-a dispus „declanşarea cercetării prealabile faţă de trei persoane care au deţinut sau deţin funcţii de conducere în cadrul Academiei de Poliţie „Alexandru Ioan Cuza“” şi faţă de patru persoane cu funcţii de execuţie, pentru neglijenţă manifestată în îndeplinirea îndatoririlor de serviciu, respectiv neasigurarea îndeplinirii şi respectării normelor igienico – sanitare pentru desfăşurarea activităţilor la nivelul unităţii şi manifestarea de lipsă de interes în privinţa exercitării sistemului de control intern managerial, precum şi nerespectarea procedurilor de raportare pe cale ierarhică a incidentului”.
Val de îmbolnăviri
De altfel, incidentul din noiembrie când 63 de tineri au ajuns la spital cu toxiinfecție alimentară a produs deja mai multe schimbări. Academia de Poliție a fost închisă temporar, pe 25 noiembrie, din cauza condițiilor insalubre, iar rectorul a fost schimbat din funcție.
Într-un comunicat trimis în seara zilei de 26 noiembrie, Ministerul de Interne a acuzat că „actul profesional și managerial” de la Academia de Poliție s-a făcut „cu superficialitate sau cu lipsă de proactivitate”, motiv pentru care l-a numit în funcția de rector pe prim-adjunctul inspectorului general al Jandarmeriei Române, Liviu Uzlău.
Fostul rector Claudiu Chindriș a făcut o cerere de mutare de la conducerea Academiei de Poliție cu doar câteva zile înainte de izbucnirea scandalului, au precizat surse din instituție pentru Libertatea.
Peste 1.500 de studenți mâncau zilnic la cantina Academiei de Poliție, înainte ca incidentul din noiembrie să ducă la închiderea temporară a academiei și trimiterea studenților acasă.