Consiliul Autorității de Supraveghere Financiară (ASF) a decis să retragă autorizația de funcționare a societății Euroins România, constatând un deficit de solvabilitate de peste 400 de milioane de euro, record pentru România.
Consiliul a mai hotărât promovarea de către ASF a unei cereri pentru deschiderea procedurii de faliment și numirea Fondului de Garantare a Asiguraților (FGA) ca administrator interimar al societății.
Independent față de oricine, ASF răspunde doar în Parlament
Informațiile prezentate în comunicatul de vineri al ASF au venit cu doar câteva zile înainte ca Nicu Marcu, președintele Autorității, să vină în fața senatorilor pentru a da explicații oficiale despre problemele din piața asigurărilor.
ASF e, prin lege, independent de Executiv, de partide, de orice alte instituții, tocmai ca deciziile sale de supraveghere și control să se bazeze doar pe calcule și pe legislație, în folosul asiguraților. Tot prin lege, Parlamentul este forul care controlează activitatea ASF.
Parlamentul nu a fost informat oficial despre potențialele probleme și nereguli de la Euroins, susține Nicolae Neagu (PNL), președintele Comisiei de buget-finanțe din Senat. Nu e singurul nemulțumit, opoziția continuă și ea să fie vocală. AUR, prin George Simion și alți parlamentari, a fost la ASF și a protestat, delegația a discutat, scurt, cu Marcu și a spus că vor continua să abordeze tema la audierile din Parlament. Simion a spus că USR e cel care insistă ca șefii ASF să vină în Parlament și că se adaugă acestei inițiative.
Cătălin Drulă (USR): E o nouă țeapă pe piața asigurărilor
USR a depus, vineri, o cerere la Parlament prin care solicită revocarea președintelui ASF, dar și a Consiliului ASF, a anunțat de la Bistrița Cătălin Drulă.
„E o nouă țeapă pe piața de asigurări, o țeapă la care ASF este complice. Am avut City Insurance, astăzi este Euroins. Să fie limpede: ASF i-a lăsat pe Euroins să vândă hârtii A4 pe post de RCA. ASF a fost complice la o gaură care aflăm din comunicatul lor că a fost de 1,75 miliarde de lei sub cerința de capital minim absolută. Trebuia să supravegheze să fie îndeplinită. Din 2022, avem o gaură de 1,75 miliarde de lei, iar ei i-au lăsat pe cei de la Euroins să vândă în continuare RCA, evident niște asigurări care nu mai au acoperire”, a susținut liderul USR.
Când face comparația cu hârtiile A4 fără valoare, Drulă se referă la faptul că dacă un asigurător nu are garanții de solvabilitate, practic cel care se asigură nu va fi despăgubit când va avea o problemă (la RCA) sau când este scadentă asigurarea (asigurări de studii, de pildă). Polița pe care asiguratul o plătește cu bani reali ar trebui să fie o hârtie capitalizată, dar, dacă acest capital nu există, hârtia nu are nicio acoperire.
Liderul USR i-a solicitat președintelui PSD, Marcel Ciolacu, să fie de acord cu revocarea conducerii ASF și numirea unor profesioniști în conducerea instituției.
„Înțeleg că domnul Ciolacu știa situația Euroins, a ieșit și a spus-o. Să dea explicații de ce PSD și PNL au înțesat acest consiliu cu oameni de partid, cu rude, soții, oameni care au lăsat să se întâmple un dezastru în piața de asigurări din România și au ajuns românii să plătească de două/trei ori mai mult pentru un RCA”, a subliniat Drulă.
Drulă trimite la afirmația lui Marcel Ciolacu din 8 martie 2023, când a spus că s-ar putea să existe un faliment în piața asigurărilor.
„S-au plătit pentru City Insurance 650 de milioane de lei, suntem abia la jumătate cu despăgubirile pentru a acoperi incompetența sau complicitatea. Aici e treaba procurorilor să vadă ce s-a întâmplat, cu țeparii pieței de asigurări”, a precizat președintele USR.
Radu Oprea (PSD): Trebuie să aflăm dacă piața de asigurări a fost supravegheată sau nu. Ca primă reacție, nu și-au făcut treaba
Radu Oprea a subliniat că decizia devansării audierii lui Nicu Marcu, președintele ASF, în Parlament a fost luată pentru că „lucrurile au evoluat foarte rapid”.
„Dorim să aflăm dacă ASF a acționat preventiv, dacă a acționat din timp, dacă au avut toate datele și au făcut ceea ce scrie în lege și în competențele pe care ASF le are. Opinia publică dorește să afle aceste lucruri, dacă s-a acționat la timp și dacă piața de asigurări a fost supravegheată sau nu”, a spus purtătorul de cuvânt al PSD.
Senatorul a adăugat că efectele se văd deja în piață prin anunțul legat de Euroins.
„Dacă avem un cadru legal corect, avem două posibilități: au acționat în conformitate cu cadrul legal sau nu. Dacă nu, trebuie luate și măsuri”, a afirmat Oprea.
A spus că orice decizie privind conducerea ASF se ia după analiza din Parlament.
„Eu știu doar ce am citit în Libertatea și presă. Trebuie în comisie să avem mai multe date. Unii trebuiau să își facă treaba. Constatăm că s-a întâmplat ceva, ca primă reacție este că nu și-au făcut treaba. Lucrul s-a întâmplat. Efectele le vedem în piață”, a declarat Oprea.
Nicolae Neagu (PNL): ASF trebuie să vină cu un plan în Parlament
Președintele Comisiei de buget din Senat a spus pentru Libertatea că ASF trebuie să vină în fața Parlamentului și cu un plan.
„Trebuie să calmăm piața, nu să zboare piața și să ne trezim cu alte probleme. Audierea va avea loc luni, la ora 12. Nu am toate informațiile. La nivelul Comisiei nu există informațiile. Informațiile le avem din spațiul public. Oficial nu există aceste informații la nivelul Comisiei de buget finanțe din Senat. ASF era obligat de lege să își ia toate măsurile să supravegheze piața. Cum a considerat ASF să facă, vedem luni”, a spus Neagu.
Senatorul a spus că nu vrea să se pronunțe înainte de audierea de luni până nu vede toate datele.
„Vedem pașii pe care i-a gândit ASF. Răspundere au toți cei care au atribuții din punct de vedere legal”, a conchis președintele Comisiei de buget finanțe.
Eugen Tomac: Conducerea ASF trebuie demisă
PMP, partid neparlamentar, a solicitat demiterea conducerii ASF.
„Sub ochiul vigilent al actualei conduceri PSD, venită pe filiera PSD, se dau tunuri care aduc aminte de Bancorexul anilor 90. Este clar că degeaba îi plătim regește pe conducătorii ASF, cu aproape 800.000 de lei anual, dacă ei nu sunt în stare să își îndeplinească condițiile legale: reglementare, control și arbitru”, a fost mesajul postat de Eugen Tomac.
Președintele PMP crede că se impune reorganizarea din „temelii a ASF”.
***
Citește și:
- ANUNȚ OFICIAL. ASF a decis insolvența Euroins, confirmând investigația jurnalistică a ziarului Libertatea. Sutele de milioane de euro care lipsesc vor fi plătite de stat – de fapt, de către asigurați
- EXCLUSIV. O nouă fraudă la adresa asiguraților RCA. ASF a descoperit nereguli majore la Euroins, liderul actual al pieței, și a sesizat Parchetul. Ce a găsit
- INVESTIGAȚIE. Lovitură pe piața RCA: documente interne, obținute de la avertizori de integritate din Euroins, au dus la un seism. ASF a decis ieri să facă plângere penală întregii conduceri a liderului asigurărilor RCA din România!
- CRIZĂ LA RCA. Răspunsul Euroins după ce Consiliul ASF a votat în unanimitate că fac raportări paralele și e caz de Parchet: „Nu avem cunoștință. Vom coopera pe deplin cu autoritățile”
- Prima reacție oficială a ASF după dezvăluirile Libertatea: „Ori de câte ori au rezultat suspiciuni la posibile încălcări penale, am sesizat organele competente”
- INVESTIGAȚIE. Grupul bulgar Eurohold amenință Libertatea cu tribunalul pentru investigația cu Euroins, liderul RCA din România. Articolele vor continua
- AMENINȚĂRI PE PIAȚA RCA. După ce ASF le-a făcut plângere penală și le analizează solvabilitatea, patronii bulgari de la Euroins amenință cu „Schengen”
Citește și seria de investigații pe tema City Insurance:
- INVESTIGAȚIE. Falimentul de sute de milioane de euro de la City Insurance din România, dezvăluit într-un document confidențial, trimis de autoritățile britanice: „Sume mari de bani, bazate pe contracte false, au fost transferate unor persoane”
- INVESTIGAȚIA CITY: Numit de PSD, președintele ASF, Nicu Marcu, a redesenat organigrama și l-a repus director pe directorul sub „supravegherea” căruia au dat faliment trei firme, lideri ai asigurărilor din România
- INVESTIGAȚIE. Casa de Insolvență Transilvania anunță, după ce a analizat documentele interne ale City: „Vom cere instanței antrenarea răspunderii tuturor persoanelor care au administrat City”
- FALIMENTUL CITY: ASF recunoaște că fostul director de „supraveghere și control” din timpul căderii City a fost avansat din nou director, pe 21 decembrie 2022
- INVESTIGAȚIE. După falimentul CITY, prețul polițelor RCA a crescut cu 71% în 2022, dar ASF susține că nu a găsit niciun responsabil intern
- INVESTIGAȚIE. Cum se scumpește RCA. Publicăm documente confidențiale din Consiliul ASF: City a spus că a primit un împrumut de 50 de milioane de euro de la o firmă de închiriere echipamente video, cu sediul într-o boxă, la parter. Banii nu existau, dar ASF n-a verificat
- Culmea fraudei în RCA: Cumnatul lui Adrian Năstase și un român-elvețian conectat la serviciile secrete și-au plătit „dobânzi” și „comision de succes” de 30 de milioane de euro, pentru că au reușit să păcălească ASF!
Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro
Imparatul_e_gol_pe_YOUTUBE • 18.03.2023, 13:21
De ce ne este prezentata parerea unui partid neparlamentar, dar nu este prezentat punctul de vedere al celorlalte partide parlamentare ? Asta e partizanat politic, doamnele ziaristele care esteti.
Jonx • 18.03.2023, 13:20
Bani ăștia care s-au furat din tunuri puteau fi folosiți in spitale ca sa nu mai stam 3 luni pentru un set de analize decontate. 12000€/luna salariu e aberant. Dacă toti fura atât de mult ce mai rămâne la buget pentru alte instituții? Nimic! De-a lungul istorie am tot luptat cu boierimea si acum am ajuns de unde am plecat, 1000ani inapoi, in care un grup select de oameni au ca sclavi 20mil de oameni ?!