Numărul tot mai mai mare al victimelor în urma atacului a intensificat criticile la adresa înaltului comandament militar al Rusiei, chiar și comentatorii pro-Kremlin sugerând că bilanțul morților ar putea urca la câteva sute.
Bombardamentul mortal a venit după luni de furie internă îndreptată împotriva armatei ruse, în urma campaniei nepopulare de mobilizare derulată de Kremlin.
În primele ore ale zilei de miercuri, Ministerul rus al Apărării a anunțat că numărul morților în urma atacului de la Makiivka a crescut la 89. De asemenea, a precizat că o comisie va investiga exact ce s-a întâmplat și a promis că orice oficial „vinovat” va fi pedepsit.
Inițial, Rusia a anunțat că a pierdut 63 de soldați în atac, în timp ce Ucraina a transmis că sute de militari ai Moscovei au fost uciși.
Într-o înregistrare video, generalul-locotenent Serghei Șevriukov a afirmat că tragedia a avut loc probabil din cauza faptului că trupele ruse au folosit telefoanele mobile, fapt ce a făcut ca poziția lor să fie identificată de forțele ucrainene.
Dar unii critici au acuzat armata că încearcă să paseze vina pentru propria greșeală.
Corespondenții de război ai televiziunii de stat – a căror influență a crescut în timpul ofensivei din Ucraina – i-au acuzat pe înalții comandanți militarp de incompetență „fatală”.
Atacul a dus, de asemenea, la o rară manifestare publică a durerii în unele orașe, inclusiv în regiunea rusă Samara, pe râul Volga.
Ca un semn că au început să fie luate în serios criticile, influenta șefă a postului de televiziune de stat Russia Today (RT), Margarita Simonyan, a salutat promisiunea făcută de armată potrivit căreia oficialii vinovați vor fi „trași la răspundere”.
„Este timpul să înțelegem că impunitatea nu duce la armonie socială. Impunitatea duce la noi crime. Și, ca urmare, la disidență publică”, a afirmat Margarita Simonyan.
Au existat și relatări conform cărora militarii ruși din Makiivka erau cazați într-o clădire neprotejată, care a fost distrusă pentru că în incintă erau depozitate muniții ce au explodat în timpul atacului.
Contul de Telegram Rybar, care are aproximativ un milion de urmăritori, a scris că a fost o „naivitate criminală” ca armata să depoziteze muniția lângă dormitoarele soldaților.
Ministerul britanic al Apărării a transmis miercuri, în evaluarea zilnică a situației de pe front, că afirmațiile potrivit cărora muniția ar fi fost depozitată în apropierea locurilor în care dormeau trupele reprezintă o „posibilitate realistă”.
„Armata rusă are un record de depozitare nesigură a muniției”, a precizat ministerul britanic, în evaluare.
„Acest incident evidențiază modul în care practicile neprofesioniste contribuie la rata ridicată a victimelor” din rândul armatei ruse, a adăugat ministerul de la Londra.
Foto: Profimedia Images
Urmărește pe Libertatea LIVETEXT cu cele mai noi informații despre războiul din Ucraina
seaman651 • 04.01.2023, 22:05
Luati toata conducerea de partid si de stat de la Moscova, toata conducerea armatei si toata presa loiala lui Putler si trimiteti-i sa fie judecati pentru crime de razboi si asa veti afla cine se face vinovat pentru tot ce se intampla in RuZZia si Ucraina.