Informația vine în contextul în care ASF a păstorit în ultimii doi ani falimentele Euroins și City Insurance, lideri de piață pe sectorul polițelor auto obligatorii (RCA), iar prețurile acestora au crescut masiv.
- Guvernul a plafonat prețul polițelor RCA în primăvară, iar recent a decis prelungirea termenului de plafonare până la finalul anului.
Proces în instanță
Contractul colectiv a fost obținut de către Claudiu Năsui, deputat USR, în urma unui proces cu ASF.
„Ce ascundea ASF de a fost nevoie să-i dau în judecată. Și-au dat două noi salarii pe an. Adică au ajuns de la 14 la 16 salarii pe an”, a scris Năsui, pe pagina sa de Facebook.
Conducerea ASF a încasat 1,5 milioane de euro în 2022
Acesta scrie că, în 2022, consiliul ASF, format din nouă persoane, a primit în total 1,5 milioane de euro, iar președintele Nicu Marcu a avut venituri de 25.000 de euro brut pe lună.
„Iată salariile consiliului pe care și le secretiza ASF. În total, peste 1.5 milioane de euro doar în 2022 pentru cei 9 care conduc ASF. Fără să punem la socoteală «mărunțișul» din decontarea transportului, chiriei și deplasărilor externe. «Numărul unu» este probabil domnul președinte Nicu Marcu, a avut venituri lunare de 25.000 euro brut. Totul din banii dumneavoastră. După un an jumătate de procese am primit și noi cifrele. Dacă tot îi plătiți salariul, n-ar fi rău să aflați și cât este”, a scris Claudiu Năsui pe Facebook.
Alte beneficii
Conform Economedia, documentul mai prevede și alte beneficii pentru toți angajații ASF:
- pachet gratuit de servicii medicale
- 300 lei pe lună pentru abonamente de fitness & wellness, fonduri de pensii facultative, asigurări de viață/sănătate
- 8.775 de lei pentru „situații medicale deosebite”
- 8.500 de lei în cazul decesului unei rude de gradul I
- cadouri pentru copii cu ocazia zilei de 1 iunie și a sărbătorii Crăciunului
- vouchere de vacanță
- tichete de masă.
Falimente în serie pe piața RCA
Libertatea a scris în mai multe rânduri despre veniturile conducerii ASF.
Instituția a fost aspru criticată în ultimii ani, după ce au intrat în faliment, rând pe rând, liderii pieței RCA: Astra Asigurări, Carpatica Asig, City Insurance și Euroins.
În cazul Euroins, CITR – lichidatorul judiciar al asigurătorului – spune că expunerea companiei este de un miliard de euro. Suma va fi plătită indirect de către șoferii români, prin costuri mai mari ale viitoarelor polițe.
Opoziția a criticat virulent ASF și a cerut demisia conducerii, după ce Libertatea a arătat că Euroins a trimis în Bulgaria, la compania-mamă, o sumă de 1,6 miliarde de lei, cu puțin timp înainte de ridicarea licenței.
Conform surselor Libertatea, Liviu Voinea – fost ministru al bugetului și fost viceguvernator BNR – este favorit să preia conducerea ASF în noiembrie, când mandatul actualei conduceri ASF va expira.
Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro
Nelualex.83 • 26.10.2023, 13:54
Cum e posibil ca unii să aibă salarii colosale iar alții de abia să își ducă traiul de pe o zi pe alta??
mariussorin75 • 26.10.2023, 13:52
Bravo lor, sa le dea si mai mult, noi sa fim sanatosi sa ii cotizam
costin1984 • 26.10.2023, 12:50
Păi cine este vinovat?! La mitinguri stăm în casă!! La alegeri stăm în casă!!! După care vb pe la spate,egal cu zero!!