„Au avut loc discuţii legate de modalităţile în care putem să identificăm noi surse de gaze, să identificăm noi surse de energie. S-au pus în discuţie aspectele legate de interconectare în reţelele de transport energie electrică şi cele de transport gaze”, a spus Nicolae Ciucă într-o declarație de presă, la Sofia.
Șeful Executivului a precizat că a primit garanții de la omologul său bulgar, Kiril Petkov, că se lucrează la interconectorul de gaze Bulgaria – Grecia, care urmează să fie operațional în luna iunie, iar din toamnă, România ar putea beneficia de tranzit de gaz lichefiat.
Am primit garanții că toate aceste lucrări se vor finaliza vara aceasta, în luna iunie, și ulterior va urma procesul de teste, astfel încât în toamna acestui an să putem să beneficiem de tranzitul de gaz lichefiat care poate fi alimentat în portul Alexandropolis, din Grecia.
Premierul Nicolae Ciucă, la Sofia:
„De asemenea, am discutat aspectele legate de ceea ce poate să însemne sporirea capacității de aprovizionare cu gaz pe conducta trans-Balcani. Toate acestea sunt oportunități și posibilități care pot fi folosite nu numai pentru România și Bulgaria, ci și pentru celelalte țări din Europa”, a mai spus Ciucă.
România importă aproximativ 20% din necesarul său de gaz
Afirmațiile premierului vin în contexul în care Uniunea Europeană intenționează să le impună celor 27 de state membre, implicit României, să îşi asigure 80% din stocurile de gaz pentru iarna 2022 până în luna noiembrie şi „reflectează la o plafonare a preţurilor gazului şi a electricităţii”, potrivit anunțului făcut pe 22 martie.
În prezent, stocul de gaz al Europei este de 30%, comparativ cu aproximativ 40% în urmă cu un an. Totodată, Rusia este acum cel mai mare furnizor de energie al Uniunii Europene. Aproximativ 40% din importurile de gaze naturale provin din țara condusă de Vladimir Putin.
În contextul invadării Ucrainei de către Rusia, președintele Klaus Iohannis a declarat pe 3 martie, după întâlnirea cu președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, că „dependența Uniunii Europene de gazul rusesc trebuie terminată”. România importă aproximativ 20% din necesarul său de gaz.