În ultima vreme am auzit din ce în ce mai mult vorbindu-se despre conexiune NFC. Despre ce înseamnă această tehnologie, cum se utilizează și la ce folosește vă vom vorbi în cele ce urmează.

Ce este NFC și cum funcționează pe telefon?

NFC este acronimul pentru Near Field Communication (n.n. – comunicare în câmp apropiat sau comunicare la mică distanță) și este un standard de comunicare wireless.

Smartphone-urile echipate cu funcția NFC vor putea comunica între ele prin unde radio, de la o distanță mai mică de 10 centimetri, folosind tehnologii complementare precum Bluetooth sau Wi-Fi.

Tehnologia NFC este oarecum asemănătoare cu RFID (Radio Frequency  Identification) de care, probabil, nu ați auzit, dar pe care o folosiți atunci când faceți o plată cu un card bancar contactless.

Diferența dintre cele două tehnologii este aceea că, pe de-o parte, NFC permite smartphone-urilor să transmită și să primească informații unu de la celălalt, în timp ce cipurile RFID pot fi doar citite.

Cum se activează NFC pe telefon?

Pentru a putea folosi telefonul pentru plăți, transfer de date ori conectare la un alt dispozitiv prevăzut cu NFC trebuie să activezi această funcție.

Pentru telefoanele cu Android poți activa NFC în două moduri, și anume:

Varianta A:

  1. Glisează cu un deget pe ecran de sus în jos de două ori pentru a deschide panoul Setări rapide. Alternativ, poți să glisezi în jos o singură dată utilizând de această dată două degete;
  2. Caută funcția NFC în grila de setări;
  3. Atinge pictograma NFC și funcția va fi activată pe telefonul tău.

Pentru dezactivarea NFC se vor parcurge aceiași pași.

Varianta B:

1. Accesează aplicația Setări de pe telefon;

2. Atinge secțiunea Mai multe conexiuni;

3. Atinge funcția NFC;

4. Activează funcția NFC.

Pentrru dezactivarea NFC se vor parcurge aceiași pași.

Telefoanele cu iOS nu au un comutator pentru activarea/dezactivarea NFC ca telefoanele cu Android. Cipul NFC al telefoanelor iPhone se activează doar atunci când este utilizat și se dezactivează de la sine atunci când ai încheiat plata cu telefonul.

Pentru a putea efectua plăți cu ApplePay trebuie să setezi cel puțin un card de debit sau de credit valabil în aplicația Portofel din iOS. Cardul va fi adăugat la sistemul de plăți ApplePay, care este disponibil începând cu iPhone 6.

Când mergi într-un magazin sau restaurant și dorești să plătești cu un iPhone tot ce trebuie să faci este să te autentifici folosind Face ID sau Touch ID și să ții iPhone-ul cu partea de sus în apropierea terminalului POS.

Astfel, iPhone-ul tău activează automat cipul NFC și permite ApplePay să îl folosească pentru a plăti.

Cum poți plăti cu telefonul în magazin?

Un telefon dotat cu tehnologia NFC poate fi folosit pentru a efectua plăți ca și cum ai folosi un card bancar contactless.

Pentru a putea face plăți cu telefonul mobil folosind NFC trebuie mai întâi să instalezi o aplicație dedicată tranzacțiilor de acest gen, în care vei înregistra un card bancar și datele tale financiare.

Pentru telefoanele Android există aplicația GooglePay, în timp ce dispozitivele iOS au aplicația ApplePay.

Există, în același timp, aplicația băncii la care ai deschis un cont sau aplicația de payment pe care a dezvoltat-o producătorul telefonului pe care îl deții. Procedura va fi aceeași.

Odată ce ai instalat aplicația și ai asociat un card bancar vei putea plăti cu telefonul la magazin, dar numai după ce vei fi activat funcția NFC.

Pentru a face plata efectivă va trebui să apropii telefonul de un terminal POS. Practic, smartphone-ul se transformă într-un portofel electronic extrem de ușor de utilizat.

La ce folosești NFC pe telefon?

Tehnologia NFC oferă mai multe utilizări, și anume:

  • Plăți fără contact (contactless) cu telefonul – poți folosi telefonul dotat cu NFC pentru a efectua plăți, ca și cum ai folosi un card;
  • Transfer de date și pagini web între două telefoane cu NFC (ex: fișiere, fotografii sau contacte);
  • Conectarea telefonului la alte dispozitive care folosesc NFC (ex: televizor, boxă, căști, imprimantă, etc.);
  • Sincronizarea telefonului cu sistemul Multimedia al mașinii;
  • Folosirea telefonului pe post de sistem de identificare la accesul într-o companie sau la diverse evenimente private.

Urmărește-ne pe Google News