„Nicolae Iorga spunea că profesorul, preotul şi artistul nu au profesie, ci au vocaţie. E ceva mai mult. Faptul că trebuie să fie de profesie om, titlul presupune un sens de seriozitate şi o responsabilitate. În România se cultivă amatorismul la toate nivelele, de la cel politic până la cel existenţial”, şi-a început Dan Puric discursul.

Acesta a continuat: „Profesia presupune profesionalism şi responsabilitate şi înseamnă un lucru bine făcut de la un capăt la altul. Primul lucru care caracterizează omul are o nelinişte existenţială. El se linişteşte numai în proximitatea lui Dumnezeu. Petre Ţuţea spunea că e de profesie român. A luat povestea asta cu românismul ca pe o chestie serioasă”.

‘Omenia este intraductibilă la alte limbi

Dan Puric a vorbit şi despre operaţiunea de salvare a medicilor prăbuşiţi în munţii Apuseni. „Uitaţi-vă la ţăranii care i-au salvat pe bieţii oameni. Acolo e milă, virtute, responsabilitate. Moţul a avut trei gesturi: să-şi pună haina pe foc, să o ia pe fata aia să o acopere pe pătură şi să adugă o cruce. Asta face parte din omenie. Omenia est rezultatul omului. Nu umanismul, ci oamenia. ‘Omenia este intraductibilă la alte limbi la fel ca şi ‘dorul’”, a spus maestrul.

„N-au ruşii atâtea mănăstiri câţi sfinţi le putem da noi”

Dan Puric a încheiat: „A zis un rus la un moment dat când au intrat tancurile sovietice în România că nu au iei atâtea topoare câte cozi de topoare avem noi. Eu îi răspund că n-au ruşii atâtea mănăstiri câţi sfinţi le putem da noi”.

 
 

Urmărește-ne pe Google News