„Declarațiile pe care le auzim zilnic de la Kremlin nu ne permit să concluzionăm că Rusia se va retrage nici măcar un pic din ceea ce Putin a proclamat drept obiectivul războiului, și anume distrugerea Ucrainei”, a explicat președintele conferinței, Christoph Heusgen, într-un interviu pentru postul de radio MDR Aktuell.
Potrivit acestuia, în locul oficialilor din Rusia au fost invitați reprezentanți ai societății civile și ai opoziției, în special Gari Kasparov și Mihail Hodorkovski.
Cei doi au semnat recent un text în revista Foreign Affairs în care argumentau că Vestul trebuie să susțină puternic Ucraina în acest moment critic al războiului, pentru a asigura o victorie clară în fața armatei lui Vladimir Putin pe câmpul de luptă.
Înfrângerea, mai asigură Kasparov și Hodorkovski, nu va genera haos, așa cum se tem unii din Occident, ci ar fi urmată de prăbușirea regimului și de o tranziție spre democrație, pe care opozanții ruși din exil, inclusiv cei doi, sunt gata să o susțină.
Kasparov este un fost șahist de renume, implicat de mulți ani în politică și în activism pentru democrație.
Hodorkovski a avut un trecut mai complicat. Afacerist în domeniul energiei, considerat în anii 90 cel mai bogat om din Rusia, el a intrat în conflict cu regimul lui Putin în momentul în care și-a declarat tot mai clar intențiile politice.
El a fost arestat și condamnat pentru evaziune – acuzație pe care a negat-o, iar imperiul său petrolier a fost dezmembrat și confiscat. După eliberare, Hodorkovski a plecat în străinătate, de unde a început să coordoneze o mișcare de opoziție.
Conferința de Securitate de la München are loc din 1962. Rusia participă la forum din 1999.
Președintele Vladimir Putin a participat o singură dată la conferință, în 2007. El a rostit așa-numitul „discurs de la Munchen”, în care a criticat „modelul unipolar al lumii”, Statele Unite și NATO. Acest discurs este considerat unul dintre punctele de plecare pentru deteriorarea relațiilor dintre Rusia și Occident.
În 2022, Rusia a refuzat pentru prima dată să participe la conferința de la München, spunând că „își pierde incluziunea, obiectivitatea”.