Conferința de presă de la Palatul Victoria a început la ora 14:00. Principalele declarații ale lui Valeriu Gheorghiță:
Despre listele de așteptare
- Această listă de așteptare va fi disponibilă în platformă din data de 15 martie. Modalitatea de înscrierea persoanelor în platformă rămâne similară cu programarea care s-a derulat până la acest moment, fiecare persoană în momentul în care își face un cont va alege opțiunea de a se programa prin alegerea unui centru de vaccinare. Practic, fiecare centru de vaccinare va avea o listă de așteptare, persoana respectivă, selectează categoria din care face parte va trece în această listă de așteptare. În momentul în care, respectivul centru de vaccinare vor fi locuri disponibile, persoana respectivă va fi notificată prin SMS și respectiv mail și va avea la dispoziție acel loc liber pentru 24 de ore, timp în care va confirma programarea.
- Practic etapa ulterioară a acestei notificări este foarte simplă doar va salva și va confirma că dorește programare. Trebuie să înțelegem că după data de 15 martie centrele de vaccinare vor putea fi vizualizate doar din lista de de așteptare. Ele vor ajunge la interfața persoanelor care sunt listate și nu mai sunt vizibile pentru celelalte persoane care intră și vor dori să găsească un loc liber. Platforma este de așa natură, încât va notifica în primul rândul persoanele care sunt în lista de așteptare, drept pentru care ne așteptăm ca aceste locuri să fie ocupate în mod deosebit din lista de așteptare. După data de 15 martie noi ne dorim și vom încuraja evident programarea prin această listă de așteptare.
- Această listă de așteptare va ușura foarte mult procesul de programare efectivă și mai mult decât atât va permite o gestionare mult mai eficientă a numărului de persoane programate în raport cu dozele de vaccin disponibile pentru că întotdeauna vor fi notificate persoanele în funcție de numărul de doze de vaccin care vor fi disponibile și atunci nu am mai ajunge în situația ipotetică în care ar trebui din cauza unor doze insuficiente să ajungem la amânări.
Despre vaccinarea personalului din învățământ
- În perioada 24 februarie-1 martie au fost vaccinate peste 26.625 de persoane din rândul personalului didactic, iar de la începutul etapei a doua au fost vaccinate în total peste 80.000 de persoane din sistemul de învățământ, cumulând atât persoane din mediul preuniversitar, cât și persoane din cel universitar
Despre deschiderea noilor cabinete și centre de vaccinare
- De la 1 martie au fost activate încă 130 de cabinete de vaccinare, din a doua jumătate a lunii martie vom mai înființa aproximativ 50 de cabinete în care vom distribui vaccinul de la compania Moderna. De asemenea, ne menținem același obiectiv de a debuta etapa a treia a campaniei de vaccinare adresată populației generale din luna aprilie și practic din 15 martie va fi disponibilă această posibilitate de programare pe lista de așteptare a persoanelor din etapa a treia.
Despre bilanțul activității campaniei de vaccinare
- În total până pe 1 martie au fost recepționate peste 2 milioane de doze, în total fiind administrate peste 1,5 milioane de doze. Stocul existent în țară la această dată – 613.000 de doze de vaccin. Adică peste 66% doze utilizate.
- Până la data de 1 martie au fost raportate 5.458 de reacții adverse cu o rată de incidență 3,5 reacții adverse la 1.000 de doze administrate
- Vârsta mediană a persoanelor care au raportat reacții adverse a fost de 39 de ani, avem o tendință către persoanele cu vârstă tânără din care 64% au fost persoane de sex feminin.
- Cele mai întâlnire reacții adverse au fost:54% durere la locul injecției, tumefacție, erupție cutanata, stare de oboseală, febră, frison; 36% dureri musculare; 35% cefalee;13% reactii digestive gastrontestinale.
Întrebare: Cum se va produce vaccinarea în etapa a treia având în vedere că există câteva categorii prioritare. Se va păstra proporția de 75%-25%?
Valeriu Gheorghiță: Proporția de 75-25% aferentă etapei a doua va fi păstrată din lista de așteptare în ordinea cronologică a programării persoanelor. vor fi practic notificate pe 75% din locuri persoanele care se înscriu în grupa celor vulnerabile, respectiv 35% persoanele care deservesc activitățile esențiale. În ceea ce privește etapa a treia în funcție de gradul de ocupare al locurilor din centrele de vaccinare, pe locurile care vor rămâne disponibile vom notifica persoanele din etapa a treia în funcție de ordinea în care au fost programate.
Întrebare: Despre faptul că unii medici își pun problema colectării resturilor care rămân în flacoanele cu vaccin pentru a obține noi doze?
Valeriu Gheorghiță: Este total contraindicat să adunăm resturi de vaccin din mai multe flacoane. Este contrar oricăror reguli medicale.
Adriana Pistol (INSP): Pentru fiecare persoană trebuie să știm cu ce lot s-a vaccinat când se pune problema unei reacții adverse. Pe de alta parte, la flacoanele multidozî producatorul pune o cantitate puțin mai mare pentru că exista riscul pierderii pe seringa, pe ac.
Întrebare: Despre contagiozitatea noilor tulpini?
Valeriu Gheorghiță: Aceste modificări ale proteinei S face ca virusul să se lege mai bine de receptori, după cum știm aceste țepușe reprezintă modalitatea prin care virusul se fixează de receptorii de la nivelul celulelor, în momentul în care aceea proteină se modifică, după principiul de cheie în broască se fixează mult mai bine. Din acest punct de vedere anumite virusuri se leagă mai bine și au o contagiozitate mai mare. Practic din numărul de particule virale cu care o persoană intră în contact majoritatea se vor lega de receptori pentru că au această afinitate crescută.
Întrebare: La cât timp după momentul vaccinării oferă imunitate cele 3 vaccinuri împotriva COVID-19?
Valeriu Gheorghiță: Nu există o perioadă stabilită, dovedită științific, dar vorbim de o estimare de cel puțin un an. Companiile Pfizer și Moderna urmează să facă studii de siguranță și de imunogenicitate legate de administrarea celei de a treia doze de vaccin tocmai pentru eventualitatea în care vor apărea variante virale noi și atunci va trebui să acoperim din punct de vedere vaccinal și acele tulpini noi. Au fost precizări că această nu este legată de anticiparea pierderii răspunsului imun după schema actuală, cu două doze de vaccin.
„Conferință de presă susținută de președintele Comitetului național de coordonare a activităților privind vaccinarea împotriva SARS-CoV-2 (CNCAV), Valeriu Gheorghiță, secretarul de stat în Ministerul Sănătății și vicepreședinte CNCAV Andrei Baciu, directorul Centrului Național de Supraveghere și Control al Bolilor Transmisibile din cadrul INSP, Adriana Pistol, și directorul Direcției generale urgențe medicale din cadrul DSU, membru CNCAV, Călin Alexandru.”, se arată în comunicatul transmis de Guvern.
Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro