Regatul Unit și-a schimbat rapid abordarea pe durata acestei săptămâni. Dacă britanicii nu s-au aliniat inițial măsurilor drastice din restul Europei, situația a luat o întorsătură bruscă atunci când numărul de persoane infectate și cel al morților au crescut alarmant.

În prezent, 233 de persoane din UK și-au pierdut viața, numărul persoanelor infectate cu noul coronavirus depășind 4.145

Cafenelele, pub-urile și restaurantele din Marea Britanie s-au închis vineri seara, la fel cum s-a întâmplat și cu toate școlile. Mai nou, problemele cu îmbulzeala din magazine sunt acum la ordinea zilei și în Regat.

„Am fost să luăm mâncare, dar n-am găsit aproape nimic”

Pentru Andrada, o româncă de 23 de ani care locuiește într-un oraș din nordul Angliei, o banală ieșire la supermarket nu reprezenta o problemă în urmă cu câteva săptămâni. Extinderea rapidă a virusului a afectat însă și ordinea socială din comitatul West Yorkshire. Acum, o simplă aprovizionare a devenit o aventură în toată regula.

Păstrând proporțiile, confesiunea ei aduce mai degrabă cu un jurnal de campanie scris în timpul vreunei conflagrații mondiale. Viața unui tânăr obișnuit se identifică acum cu noțiuni necunoscute, precum lipsa alimentelor, izolare sau raționalizare.

„Joi seara, am fost să luăm mâncare. Mult spus să luăm mâncare, având în vedere că n-am găsit aproape nimic. Rafturile de fructe, legume, carne proaspătă sau carne congelată erau complet goale. Raioanele de conserve, paste, lactate, pâine, hârtie igienică sau produse de curățare erau golite în proporție de 80%.

Dacă la începutul săptămânii singurele produse care lipseau erau hârtia igienică și pâinea, acum cu greu găsești alimente pentru a hrăni o familie. Isteria a început miercuri, iar până la finalul săptămâni rafturile au fost golite”, povestește Andrada.

„Ai voie maximum trei produse de același fel”

Cum decurge acum procesul cumpărăturilor? Românca face o descriere amplă: „Joi, retailerii au luat decizia de a limita cumpărăturile la maximum trei produse de același fel. Acum, ai voie să cumperi maximum trei produse. De exemplu, maximum trei doze de Coca-Cola, maximum trei pungi de paste.

Tot joi seara, majoritatea supermarketurilor au anunțat că primele 2-3 ore de la deschidere vor fi dedicate exclusiv bătranilor, grupurilor de risc și celor care lucrează în sănatate/poliție, etc.

Dacă vrei să mergi la cumpărături la orele respective, când rafturile sunt cât de cat mai pline, trebuie fie să faci parte dintr-un grup de risc, fie să arăți legitimația de muncă. Restul oamenilor pot merge la cumpărături în restul zilei, însă nu e garantat că vor găsi tot ce au nevoie.

Toate supermarketurile și-au micșorat programul, unele dintre ele ajungând de la 24 de ore la un program 06:00 – 22:00. Dacă magazinul deschide la 06:00, iar până la 09:00 este dedicat persoanelor vulnerabile, noi, cei care lucrăm de la 09:00 la 17:00, nu o să mai găsim nimic în magazine”, afirmă ea, în timp ce remarcă un lucru interesant:

„Englezii știu însă că îi așteaptă vremuri grele și sunt atenți la bani. Majoritatea produselor rămase pe raft sunt cele mai scumpe, pe care nu le poate achiziționa oricine”.

„Oare sunt ei nebuni sau suntem noi prea relaxați?”

Deși locuiește în Marea Britanie din 2015, Andrada vizitează periodic țara natală și e conectată la evenimentele sociale de la noi. Urmărind cu atenție situația din România, ea a făcut o paralelă cu ce se întâmplă în UK.

Concluzia trasată? Deși în România supermarketurile au fost luate cu asalt în ultimele zile, situația ar avea o amploare și mai mare în Regatul Unit, unde s-a trecut deja la raționalizarea unor produse.

„Aici e mult mai rău decât în România! Oare sunt ei nebuni sau suntem noi prea relaxați și o să regretăm că nu ne-am pregătit?”, se întreabă ea, reflectând asupra situației rudelor și prietenilor rămași în țară.

Când vine vorba de distanțarea socială și fizică impusă în toată Europa de autorități, românca spune că nu face excepție. Iar o înlănțuire de fraze simple, scrise din fața smartphone-ului său, conturează perfect dimensiunea crizei fără precedent cu care ne confruntăm: „O să-ți trimit niște poze dacă mai ajung prin magazin. Momentan, am zis să evit să mai ies, dar poate mă duc în câteva zile…”.

„Sunt oameni care încă ies inconștient la cumpărături la orele de vârf, însoțiți de copii, fără să realizeze riscurile care îi pândesc”, adaugă ea.

„Trendul” care ne vizează pe toți: „Am primit mail să lucrăm de acasă”

În ceea ce privește mersul la muncă, nici Marea Britanie nu face notă discordantă de celelalte țări afectate de coronavirus. Românca a fost înștiințată de angajator că trebuie să lucreze de la domiciliu în următoarele săptămâni.

„Am primit mail că trebuie să lucrăm de acasă”, spune Andrada, care s-a angajat în UK imediat după ce a terminat facultatea.

 
 

Urmărește-ne pe Google News