Cristi Tănase, un gălățean în vârstă de 28 de ani, a stat în izolare la domiciliu timp de 14 zile, după ce a fost confirmat cu COVID-19. A primit concediu medical pentru această perioadă, însă ulterior, când să revină la muncă, a descoperit că nu s-a vindecat. 

Angajatorul i-a plătit un test PCR, care a arătat că virusul încă era prezent în organismul său. A fost astfel nevoit să se întoarcă în izolare, așa că a cerut DSP prelungirea concediului medical. A primit însă un refuz, transmite Știrile TVR.

Nu este singurul în această situație. Publicația locală din Galați Viața Liberă relatează cazul unei femei, care a refuzat internarea, doar nu voit, ci pentru că nu mai erau locuri în spitale.

“M-au luat cu salvarea, m-au dus la cort, am stat de la 10.00 până la 18.00, mi-au făcut testul, după aceea mi-au făcut EKG și radiografie la plămâni. Eram vreo 20 de persoane. Au zis că nu ne dau drumul acasă până nu văd dacă suntem în stare bună. Seara ne-au trimis acasă, ne-au spus că nu au unde să interneze, pentru 48 de ore, 20 de persoane. Ne-au pus să semnăm că refuzăm internarea, că nu au spațiu, și ni s-a spus să stăm în izolare. A doua zi m-au sunat și mi-au dat confirmarea că sunt pozitivă și mi-au spus că voi fi sunată de la DSP (Direcţia de Sănătate Publică – n.r.)”, a povestit femeia pentru publicația locală.

Ea a subliniat că nimeni nu i-a transmis că va pierde concediul medical dacă nu stă internată, iar acum caută soluții pentru a nu își pierde locul de muncă. 

Purtătorul de cuvânt al DSP Galați, Liliana Iordăchescu, a precizat pentru publicația locală că “legislația nu mai prevede concediu medical după perioada de 14 zile”.

Situația nu este însă nouă, iar problema a apărut în urma legii carantinării și izolării. De vină este, susțin medicii de familie, legislația, care nu prevede o procedură și pentru asemenea situații. Nici medicii de familie nu îi pot ajuta, fără o dovadă în scris de la spital sau de la DSP.

Asociația Medicilor de Familie Galați: “Problema este cu pacienții pozitivi care nu stau în spital”

Contactată de Libertatea, dr. Daniela Ungureanu, președinta Asociației Medicilor de Familie Galați, a confirmat că “eliberarea certificatelor de concediu medical pentru coronavirus reprezintă o problemă”.

Medicul a explicat că persoanele confirmate cu coronavirus pot primi concedii medicale doar de la medicul curant, cu condiția să se interneze.

“Legea spune că dacă o persoană este pozitivă, 48 de ore trebuie să fie supravegheată în spital. Aici se rupe filmul, pentru că nu se duce nimeni la spital. Sau se duc foarte puțini. Și atunci ei vin acasă, iar concediul medical care trebuie să le fie acordat cu codul 05, adică pe urgență, pentru COVID-19 pozitiv, trebuie dat de doctorul care l-a avut în îngrijire în spital. Or, acest medic curant nu există, pentru că pacientul nu s-a dus la spital”, a declarat dr. Daniela Ungureanu, președinta Asociației Medicilor de Familie Galați.

Problema este cu pacienții pozitivi care nu stau în spital. Nerespectându-se cele 48 de ore de spitalizare, apar probleme la concediul medical. Cine îi dă concediu medical? Acești pacienții vin la medicul de familie, dar medicul de familie nu are voie să dea concediu medical decât persoanelor-contact, pe codul 07, care stau 14 zile în carantină sau izolare, în baza unei adeverințe eliberate de DSP.

Dr. Daniela Ungureanu, președinta Asociației Medicilor de Familie Galați

Dr. Daniela Ungureanu susține că unii medici de familie eliberează certificate de concediu medical și persoanelor confirmate cu COVID-19, care nu merg la spital. 

“Unii dintre noi, la presiunea pacienților, de milă, au dat concedii medicale. Și atunci începe nebunia. «Păi, da, am eu o cunoștință care a luat de la medicul de familie», susțin unii pacienți, care spun «Dar mie de ce nu-mi dați?». Se plâng că își pierd serviciul. Vom lua atitudine împotriva acestor colegi, pentru că este o atitudine neloială și se poate ajunge la Colegiul Medicilor. Nu e corect”.

Probleme durează de aproape o lună și au mai fost semnalate și de Libertatea, în luna iulie, precum și de alte publicații.

 
 

Urmărește-ne pe Google News