• Libertatea a descoperit o situaţie cel puţin bizară la Complexul Energetic Oltenia, al doilea cel mai mare producător de energie electrică din România.

  • Compania de stat a oferit un contract de peste 3.600 de euro pe zi unei firme care reprezintă echipa de fotbal Pandurii Tg. Jiu.

  • Echipa a fost finanţată până de curând chiar de complexul energetic.

  • Clubul sportiv are de recuperat de la complex peste două milioane de euro.

  • În acelaşi timp, firma Consulting Company S.R.L. cere la tribunal falimentul Pandurii Târgu Jiu, în calitate de administrator judiciar.

  • Această firmă a fost controlată până în 2007 de actualul şef al vânzărilor şi avizărilor de preţuri din CE Oltenia

a

Povestea din jurul S.C. Consulting Company se citeşte ca un lung şir de coincidenţe, care de care mai bănoase pentru societatea gorjeană. Firma este controlată, din 2007, de Emanoil Ciobanu şi Elena Ciobanu. În această toamnă, a câştigat un contract de 169.000 de lei, derulabil pe o perioadă de 10 zile, de la Complexul Energetic Oltenia. Compania de stat a invocat „urgenţa deosebită” ca motiv pentru care a acordat lucrarea fără licitaţie.

Este vorba despre servicii de evaluare a unor bunuri mobile şi imobile. Astfel de contracte se încheie des la CE Oltenia. Oameni care cunosc îndeaproape procesul au explicat pentru Libertatea că acesta iese în evidenţă prin valoare şi timpul redus în care se cere îndeplinirea lui.

La aceşti bani, ar fi vorba în mod normal de mii de terenuri şi clădiri de evaluat. Contractul în schimb este realizat pentru o serie de buldoexcavatoare şi imobile de la sucursalele Işalniţa şi Craiova II.

O altă ciudăţenie: anunţul a fost publicat pe 19 noiembrie, cu trei zile înainte de data-limită de depunere a ofertelor – 21 noiembrie.

Un contract, multe întrebări

Din seria coincidenţelor care urmăresc firma Consulting Company, cel puţin una iese în evidenţă. Este exact aceeaşi firmă care acţionează şi ca administrator judiciar al echipei de fotbal Pandurii Tg. Jiu.

Echipa agonizează de ani buni, în insolvenţă, după ce acţionarii ei au încetat să o mai sprijine financiar. Iar cel mai mare astfel de acţionar este Complexul Energetic Oltenia.

Judecătorii au decis că această companie de stat are de plătit către Pandurii Tg. Jiu o datorie de 1,3 milioane de euro. Alte 700.000 de euro trebuie să vină de la Primăria Târgu Jiu, Consiliul Județean și Artego. Ar reprezenta o gură de aer pentru echipă.

Datoria ar fi însă mult mai greu de recuperat dacă Pandurii ar intra în faliment. Ar însemna procese în plus şi multă birocraţie. Iar intrarea în faliment este exact ceea ce S.C. Consulting Company cere în instanţă.

Ca administrator judiciar, S.C. Consulting Company are în atribuţii tocmai recuperarea acestor datorii. Aici intră inclusiv cele două milioane de euro pe care judecătorii au decis că CE Oltenia trebuie să-i dea echipei de fotbal.

O posibilă miză a scandalului

Toată această încrengătură s-a complicat pe data de 26 octombrie, cu o lună înainte de contractul buclucaş, de la care a pornit toată povestea. Atunci, Pandurii Tg. Jiu au reuşit să blocheze conturile Complexului Energetic Oltenia, în urma deciziei instanţei, apelând la un executor judecătoresc.

Reacţia companiei de stat a fost să trimită o scrisoare către administratorul judiciar – viitorul beneficiar a 3.600 de euro pe zi, S.C. Consulting Company – prin care să ceară sistarea acestor proceduri. CE Oltenia spunea că sunt periclitate salariile angajaţilor. Banii sunt încă blocaţi.

Fostul şef al firmei, angajat al CE Oltenia

Ca lista coincidenţelor să fie completă, de achiziţiile miniere din CE Oltenia se ocupă un anume Constantin Văduva. El apare în actele contabile ale firmei S.C. Consulting Company ca acţionar până în 2007. Din acel an, Constantin Văduva ajunge angajat la Turceni şi ulterior în CE Oltenia. În vara acestui an, devine şeful serviciului Vânzări şi Avizări Preţuri în cadrul companiei de stat.

Cum arată buletinul de vot pentru alegerile prezidențiale din 24 noiembrie!
 

Urmărește-ne pe Google News