Un nou pas pentru dezincriminarea conflictului de interese. De data aceasta, beneficiari sunt aleşii locali care au această problemă şi ar urma să nu mai ajungă în instanţă şi să-şi piardă mandatele, ci să fie sancţionaţi doar cu o tăiere din salariu. Mai exact, potrivit unui proiect de lege adoptat tacit de deputaţi, indemnizaţia ar urma să fie tăiată cu 10%, pe o perioadă de maximul şase luni.
Noua formă a legii:
ART. 75
1) Aleşii locali au un interes personal într-o anumită problema, dacă au posibilitatea să anticipeze ca votul lor este decisiv in luarea unei (n.r.- introdus de Cătălin Rădulescu) decizii a autorităţii publice din care fac parte ar putea prezenta un beneficiu sau un dezavantaj pentru sine sau pentru:
a) soţ, soţie, rude sau afini până la gradul al doilea inclusiv;
b) orice persoana fizica sau juridica cu care au o relaţie de angajament, indiferent de natura acestuia;
c) o societate comercială la care deţin calitatea de asociat unic, funcţia de administrator sau de la care obţin venituri;
d) o alta autoritate din care fac parte;
e) orice persoana fizica sau juridica, alta decât autoritatea din care fac parte, care a făcut o plata către aceştia sau a efectuat orice fel de cheltuieli ale acestora;
f) o asociaţie sau fundaţie din care fac parte
2) Fapta aleşilor locali de a încălca legislaţia în materie privind conflictul de interese constituie abatere disciplinară şi se sancţionează cu diminuarea indemnizaţiei cu 10% pe o perioadă de maximum 6 luni.
Proiectul de lege este unul dintre cele mai controversate iniţiate de deputatul PSD Cătălin Rădulescu. Acesta susţine, în expunerea de motive, că actualele reglementări sunt „extrem de restrictive”.
Social-democratul a avut parte de o victorie similară şi în urmă cu două săptămâni, când un alt proiect al său a fost adoptat, după dezbatere, de Camera Deputaţilor. Respectivul act normativ a dat undă verde la afaceri pentru aleşii locali.