Prima întrebare
Cine e candidatul Victor Ponta şi de ce crede că ar trebui să fie preşedintele României?
Aseară am discutat de probleme economice, justiţie, m-am pregătit şi aseară, şi azi, cred că sunt pregătit şi pot fi acel preşedinte de care România are nevoie din trei motive.
Viziunea mea ca premier – sfârşitul regimului Băsescu, Blaga, Predoiu, repararea nedreptăţilor. Doi – nu poţi faci nimic la conducerea unei ţări dacă nu ai o echipă. Echipa mea e USL, cu Tăriceanu, Teodor Meleşcanu.
Al treilea lucru – avem nevoie de stabilitate. A fost un regim care se sfârşeşte duminică şi care s-a bazat pe învrăjbirea românilor.
Cred că în următorii 5 ani pot să duc România spre acea idee pe care au avut-o acum o sută de ani înaintaşii noştri.
Cine e candidatul Klaus Iohannis şi de ce crede că ar trebui să fie preşedintele României?
Sunt Klaus Iohannis, primarul Sibiului, preşedintele PNL, candidatul ACL, candidatul care crede că votul nu e o lozincă, ci un drept, care crede că toţi trebuie să aibă condiţii să voteze, care crede că e nevoie de o schimbare profundă în România, după 25 de ani trebuie să avem curajul să spunem stop şi de la capăt, să facem altă politică, mia puţin scandal, gălăgie.
Drept la replică al lui Victor Ponta
Iohannis la disputa de ieri a fost total nepregătit şi a spus lucruri neadevărate. Primul, că PNL a propus amendament la Constituţie privind votul electronic şi PSD l-a respins. Am procesul verbal, amendament depus de doamna Gorghiu a fost retras, nu respins. Vreau că dl Iohannis să fie mai bine pregătit când face astfel de afirmaţii. Dar se vede că nu este pregătit nici în această seară.
:contrast(8):quality(75)/https://www.libertatea.ro/wp-content/uploads/feed/images/192_22f69332ed07bb27d7788994686c44c7.webp)
A doua întrebare
De ce nu ar trebui sa fie Ponta președintele României?
E greşit şi periculos să dai toată puterea unui singur partid care are foarte mari probleme. Membri marcanţi care au probleme grave cu justiţia. E foarte periculos pentru România să regresăm şi să punem în pericol democraţia.
E greşit pentru că a minţit şi a speriat pensionarii că le-aş tăia pensiile şi ca profesor cred că e totuşi o foarte mare problema dacă un elev copiază. Dacă cineva care îşi scrie lucrarea de doctorat plagiază, mi se pare o problemă mult mai mare. Oriunde în lume un politician care e prins că a plagiat e obligat să se retragă din politică. La noi unul dintre aceştia doreşte să fie preşedintele României.
De ce nu ar trebui sa fie Iohannis președintele României?
Cred că Iohannis va aduce România înapoi în 2010, are în echipa aceiaşi oameni care au tăiat pensiile – Predeoiu, Blaga. Eu îl vreau premier pe domnul Tăriceanu, un adevărat liberal. Domnul Iohannis seamănă cu Băsescu ,în primul rând pentru că e împotriva la orice. Spre exemplu, reducerea CAS, un proiect liberal la care v-aţi opus. Klaus Iohannis spune că e primar. Avem un singur primar care a ajuns președinte, şi acela este Traian Băsescu.
:contrast(8):quality(75)/https://www.libertatea.ro/wp-content/uploads/feed/images/192_49c940f8a05393296311235b1ee6d020.webp)
A treia întrebare
Două calități ale contracandidatului
Victor Ponta: E un politician abil, mult mai abil decât credeam, se vede în modul în care l-a dat jos pe Crin Antonescu. Poate fi un lucru bun. Locuitorii din Sibiu spun că e un primar bun. Domnul Băsescu, fost primar, a fost un preşedinte bun?
Klaus Iohannis: Contracandidatul meu are calitatea de a vorbi despre orice, oricât, indiferent dacă ştie sau nu despre ce e vorba. A două chestiune, e bine că un politician ambiţios e tânăr, dar a dezamăgit, e exponentul unui sistem foarte vechi, o persoană manevrată din umbră.
Văd că domnul Ponta știe să voerbească numai când citește de pe cartonașe.
A patra întrebare
Cum arată România fiecăruia dintre candidaţi?
Klaus Iohannis: În România lucrului bine făcut lucrurile încep şi se termină, în România lui Klaus Iohannis lucrurile se fac în aşa fel încât fiecare să fie mulţumit. România lui Klaus Iohannis este o ţară a prosperităţii, a locului de muncă, unde fiecare are un venit decent, nu este nimeni obligat să stea cu mâna întinsă la stat. România lui Klaus Iohannis seamănă cu Sibiul lui Klaus Iohannis. România lui Klaus Iohannis este o ţară în care investitorii vin cu mare încredere.
.
Victor Ponta Eu vă dau cifre. Este vorba de o ţară în reconstrucţie după dezastrul lăsat de Anastase, Videanu, Blaga, Falcă. În 2009 deficitul bugetar era 8,6% din PIB. Acum România are excedent bugetar. Domnul Iohannis spunea că sunt un fraier care nu a cheltuit banii. Îl anunţ că acum, în Europa, suntem 2 fraieri care nu au cheltuit banii: eu şi doamna Merkel.
REPLICI
Iohannis: Este foarte interesant că domnul Ponta ştie să vorbească doar când citeşte de pe cifre. După ce terminăm cu cifrele, vreau să îi întrebăm pe români: Vă merge mai bine de când domnul Ponta este prim-ministru?
Ponta: Cred că rezultatele din primul tur arată că românii sunt mulţumiţi. Ce am văzut pe reţelele de socializare este că Iohannis e considerat un candidat foarte slab, dar pe care oamenii îl votează ca să nu iasă Ponta.
:contrast(8):quality(75)/https://www.libertatea.ro/wp-content/uploads/feed/images/192_4fd20b0f951c85ea93bc85d70c12e61c.jpg)
LEGEA AMNISTIEI și GRAȚIERII
Klaus Iohannis: Dacă Victor Ponta va ajunge preşedinte, a doua zi în Parlament va fi aprobată Legea amnistiei şi graţierii şi ne vom trezi înapoi în societate cu toţi corupţii şi condamnaţii, toţi frumos albiţi.
Sunt total împotriva acestei legi, PNL-ul a fost de când am venit eu împotriva acestui act de care România nu are nevoie, dar de care PSD are mare nevoie. Ponta a fost împins în faţă de PSD ca să fie votată această lege.
Victor Ponta: Răspunsurile domnului Iohannis sunt din ce în ce mai puţin serioase. Aţi spus că nu aţi votat legea, dar legea nu a fost încă votată.
Klaus Iohannis l-a provocat în repetate rânduri pe Victor Ponta să convoace chiar mâine Parlamentul pentru a fi votată încuviințarea urmăririi penale și a arestării preventive a parlamentarilor, însă nu primește un răspuns concret din partea contracandidatului său.
TEMA JUSTIȚIEI
Primul care a fost rugat să răspundă la întrebarea Sunteţi de acord că un ministru să aibă mai multe drepturi în faţă legii decât un simplu om? a fost Victor Ponta.
Ieri, domnul Iohannis făcea două confuzii: că parlamentarii au imunitate totală, nu e aşa. La preşedinte se dau avizele pentru miniştrii care nu sunt parlamentari, voi da pentru toţi, a mai spus candidatul USL
De cealaltă parte, Klaus Iohannis este de părere că ”cea mai bună soluţie ar fi să lăsăm imunitatea pentru parlamentari, miniştri, doar când e vorba de vot politic sau de opinie politică, în nicio altă circumstanţă”.
”E obligatorie modificarea legislaţiei, e nevoie de simplificare semnificativă, justiţia trebuie să îşi poată urma cursul indiferent dacă o Camera votează sau nu o chestiune”, spune candidatul ACL.
Cum veţi garanta independenţa justiţiei?
Primul răspuns îi aparține lui Klaus Iohannis: Cred în independenţa justiţiei. În acest domeniu, cea mai bună soluţie este ca noi, politicienii, să nu ne băgăm în justiţie.
Replica lui Victor Ponta a fost imediată. ”În primul rând, domnul Iohannis spunea într-un limbaj neaoş, care îmi place, că să nu ne mai băgăm nasul unde nu ne fierbe oala. O să mă comport ca preşedinte în privinţa justiţiei aşa cum m-am comportat ca prim-ministru. Eu am propus-o pe doamna Kovesi”.
Care va fi atitudinea dumneavoastră față de ANI și DNA?
Klaus Iohannis: Sper ca, pornind de la dosarul Microsoft, să ajungem la o curățire a clasei politice. Ca președinte, voi lăsa DNA să-și facă treaba. În ce priveşte ANI, cred că e o instituţie foarte onorabilă care trebuie întărită şi păstrată. Trebuie să vedem că sunt acte normative care se referă la incompatibilităţi care nu sunt întotdeauna compatibile, voi propune elaborarea unei legislaţii unitare.
Victor Ponta: Pentru mine e mai uşoară întrebarea, pentru că nu am avut probleme cu ANI, nici cu DNA, ca premier am asigurat condiţiile să fie independente. Pe mine mă interesează în egală măsură viaţa de zi cu zi a celor care au aproape 4 milioane de procese civile, penale, am încercat să facem acest sistem să funcţioneze mai repede, mai eficient, şi atunci când un judecător sau procuror greşeşte, să fie şi responsabil.
Relația președinte-premier
Victor Ponta: Eu am propus și asa voi propune: USL. Ce au votat românii, motiv pentru care voi colabora cu Călin Popescu Tăriceanu.
Klaus Iohannis. Nu cred că o să ajungem în situația să avem o relație președintele Iohannis – premierul Ponta, pentru că din 16 noiembrie, cariera lui Victor Ponta se va încheia și partidul îl va trimite acasă.
Dacă totuşi se va întâmpla, voi colabora cu domnul Ponta.
Parlament bicameral sau unicameral și câți parlamentari?
Klaus Iohannis: Actualul Palament are câteva probleme majore. Este prea mare. Este un Parlament care nu se bucură de încrederea românilor. Este un Parlament ineficient. I-am propus domnului Ponta să rezolvăm problema amnisitiei şi graţierii şi nu doreşte. România are nevoie de un Parlament mai mic. După părerea mea, un Parlament bicameral. Avem un sistem uninominal, dar, de fapt, este proporţional.
De asemenea, Klaus Iohannis se declară un adept al Parlamentului bicameral. ”Haideţi să convocăm Parlamentul mâine şi putem rezolva asta imediat ce picăm legea amnistiei şi graţierii. Toţi vrem un Parlament mai suplu, haideţi să ne apucăm de treabă”.
Victor Ponta: Eu, spre deosebire de lozinci, am făcut lucruri. Am depus, împreună cu Crin Antonescu, o iniţiativă a unui Parlament cu 300 de parlamentari. Domnul Blaga, Ungureanu au intrat de pe locurile 2-3. Dacă le spuneţi mâine că lucrul acesta nu este corect.
ÎNTREBAREA DE FINAL
Klaus Iohannis: Văd că domnul Ponta neagă tot felul de lucruri. Ce să cred că mi-ar răspunde? Cred că indiferent ce l-aș întreba, ar suci un răspuns care să contrazică realitatea, așa că Nu doresc să vă întreb nimic, domnule Ponta.
Victor Ponta: Apreciez că sunteți prudent. În seara asta sunteți mai prudent decât mine.
Candidatul USL a citat un fragment din Declarația de unire a episcopului greco-catolic Iuliu Hosu și a încheioat cu următorul apel.
”Haideți să renunţăm la toate incercările de dezbinare a românilor, să sărbătorim 2018 împreună cu toţii”.
:quality(75)/https://www.libertatea.ro/wp-content/uploads/feed/images/280_c6fb56a3e60a73f2cfce4a9636fba132.png)
:contrast(8):quality(75)/https://www.libertatea.ro/wp-content/uploads/feed/images/280_ae13445c26a83bcc8e3276544c3978f6.jpg)
:contrast(8):quality(75)/https://www.libertatea.ro/wp-content/uploads/feed/images/280_5a70aa216886112b67e9b9caf455bd57.jpg)
:contrast(8):quality(75)/https://www.libertatea.ro/wp-content/uploads/feed/images/280_8aa5e6cab283ffdbba973b08b313fb4d.jpg)
:contrast(8):quality(75)/https://www.libertatea.ro/wp-content/uploads/feed/images/280_a0ddc153e0da58acfc3e5e042417880c.jpg)
:contrast(8):quality(75)/https://www.libertatea.ro/wp-content/uploads/feed/images/280_a3b9e359c27c4e5a38cdcca0176d7bfe.jpg)
:quality(75)/https://www.libertatea.ro/wp-content/uploads/feed/images/276_1f129f135ecd01378af5705a4bcccec6.png)
:contrast(8):quality(75)/https://www.libertatea.ro/wp-content/uploads/feed/images/206_6ed8d4a09629c82ae67bf8e1b2369260.jpg)
:contrast(8):quality(75)/https://www.libertatea.ro/wp-content/uploads/feed/images/253_e6ccb382bf8d546937983f3dad5d64f2.jpg)
:contrast(8):quality(75)/https://www.libertatea.ro/wp-content/uploads/feed/images/43_5830c4a4de1c5695364217292807522d.jpg)
:contrast(8):quality(75)/https://www.libertatea.ro/wp-content/uploads/feed/images/281_cc7bdecf4b1aa6c43ef342a2d4ed061f.jpg)
:contrast(8):quality(75)/https://www.libertatea.ro/wp-content/uploads/feed/images/153_d66c8bf4b7ba403b4b2536beedeb3363.jpg)
:contrast(8):quality(75)/https://www.libertatea.ro/wp-content/uploads/feed/images/233_2f4a02476be7fedafc7fbf6b8bb29fd3.jpg)
:contrast(8):quality(75)/https://www.libertatea.ro/wp-content/uploads/feed/images/278_a6947e63817ff8814b9483ce30137ba1.jpg)
:contrast(8):quality(75)/https://www.libertatea.ro/wp-content/uploads/feed/images/197_21661cb476d6102216435705a577564a.jpg)
:contrast(8):quality(75)/https://www.libertatea.ro/wp-content/uploads/feed/images/16_ad8f8ee17005a4696637b9a5dbec9e1d.jpg)
:contrast(8):quality(75)/https://www.libertatea.ro/wp-content/uploads/feed/images/275_b0295d1cb3627d30aeb43d3b52328058.jpg)
:contrast(8):quality(75)/https://www.libertatea.ro/wp-content/uploads/feed/images/274_439ef289ea7183c2e15d74cec04a9046.jpg)
:contrast(8):quality(75)/https://www.libertatea.ro/wp-content/uploads/feed/images/274_b9424f1cb3e4ab0f8649fa2d8c72bc1a.jpg)
:contrast(8):quality(75)/https://www.libertatea.ro/wp-content/uploads/feed/images/275_df0bea853933d2c2fa8e4ef75dc9703f.jpg)
:contrast(8):quality(75)/https://www.libertatea.ro/wp-content/uploads/feed/images/16_3b43625c9101976f2630106e41c0207c.jpg)
:contrast(8):quality(75)/https://www.libertatea.ro/wp-content/uploads/feed/images/254_8209350b64f4b5aebb2910a17f654bfd.jpg)
:contrast(8):quality(75)/https://www.libertatea.ro/wp-content/uploads/feed/images/206_f2618001ef61c029d5d851f8ff284def.jpg)
:contrast(8):quality(75)/https://www.libertatea.ro/wp-content/uploads/feed/images/255_3f97c24f964b91a8f786e4b61af9310d.jpg)
Loghează-te în contul tău pentru a adăuga comentarii și a te alătura dialogului.