Poliția a început evacuarea satului Lützerath, ocupat de activiști pentru climă. Intervin 1.500 de ofițeri, cu cai și tunuri cu apă. Poliția a „spart” baricadele.
„Zona este încercuită. Oamenii din zona asigurată mai au posibilitatea de a părăsi locul fără alte acțiuni ale poliției”, au transmis serviciile de urgență, pe canalul de Twitter.
Die Räumung von #Lützerath hat begonnen. Der Bereich wird umzäunt. Personen im abgesperrten Bereich haben aktuell die Möglichkeit, den Ort ohne weitere polizeiliche Maßnahmen zu verlassen.
— Polizei NRW AC (@Polizei_NRW_AC) January 11, 2023
La intrarea în ferma Bauer Heukamp din Lützerath au izbucnit primele ciocniri între protestatari și forțele de poliție. Au fost aruncate obiecte asupra agenților.
Un activist a făcut apel la oficialități să oprească operațiunea: „Această misiune nu poate fi motivul pentru care ai devenit ofițer de poliție”.
Viele Menschen stellen sich gerade dem Räumungsbeginn entgegen, um #LützerathUnräumbar zu machen und die 1,5°C-Grenze zu verteidigen.
— Fridays for Future Germany (@FridayForFuture) January 11, 2023
Kommt jetzt auch dazu und unterstützt den solidarischen Protest, damit wir die Räumung aufhalten und #LütziBleibt! 🚧 pic.twitter.com/fP58qpB2pJ
Mii de activişti pentru climă din vestul Germaniei demonstrează de doi ani în satul Lützerath, condamnat la dispariţie din cauza extinderii unei mine de cărbune.
Lignitul sau cărbunele brun este combustibilul cu cel mai mare consum de CO2 din mixul energetic. La Lützerath este extras prin exploatare deschisă și apoi ars într-o centrală electrică din apropiere.
50 de sate din această zonă au suferit deja distrugerea parțială sau totală pentru a facilita activitățile miniere, inclusiv părți din pădurea Hambach, care a fost evacuată în 2018 de poliție, în urma ordinelor guvernului landului Renania de Nord-Westfalia.
Acțiuni și mobilizări civice, demonstrațiile de stradă și petiții, ba și crearea „Zonei de apărare” (ZAD Rheinland), o bucată de pământ pe care activiștilor li s-a permis accesul de către Eckardt Heukamp, 58 de ani, ultimul fermier din Lützerath, au fost în zadar.
În ciuda protestelor, guvernul a pecetluit soarta satului Lützerath, anunțând, pe 4 octombrie, că RWE, cea mai mare companie energetică a Germaniei, are nevoie să prelucreze cărbunele din zonă pentru a compensa reducerea livrărilor din Rusia.
Timp de decenii, locuitorii din comunități precum Lützerath au acceptat exploatarea cărbunelui, inclusiv cerința de a se reloca și când guvernele au încheiat acorduri cu companii energetice precum RWE. De la Al Doilea Război Mondial, aproximativ 300 de sate germane au fost distruse pentru a exploata resursele de cărbune de sub ele.
„Este păcat că Lützerath trebuie evacuat cu forța”, a declarat ministrul mediului din Renania de Nord-Westfalia, Oliver Krischer., care a subliniat că decizia a fost luată în instanță.