Talibanii au obținut deja câștiguri rapide în zonele rurale de când a fost anunțat că aproape toate trupele străine vor pleca până în septembrie.

Dar soarta acestor orașe cheie ar putea fi crucială, în timp ce temerile cresc privind izbucnirea unei crize umanitare și capacitatea guvernului de a menține controlul țării.

Miliția islamistă fundamentalistă a capturat până la jumătate din întreg teritoriul Afganistanului, inclusiv treceri profitabile de frontieră cu Iranul și Pakistanul.

În Lashkar Gah, insurgenții au ajuns sâmbătă la doar câteva sute de metri de biroul guvernatorului, dar au fost împinși înapoi de căderea nopții.

A fost a doua lor încercare în atâtea zile de a prelua controlul. Comandantul forțelor afgane a declarat că vineri au fost victime semnificative în rândul militanților.

Talibanii și-au concentrat acum toate forțele asupra orașelor din Afganistan. Situația este schimbătoare, dar Lashkar Gah, capitala provinciei Helmand, unde mulți soldați americani și britanici și-au pierdut viața, arată acum cel mai vulnerabil. Conturile de socializare protalibane au încărcat videoclipuri cu luptătorii ajunși în inima orașului.

Forțele speciale afgane sunt trimise pentru a-i alunga, dar un rezident local ne-a spus chiar dacă acest lucru se va întâmpla, avansul talibanilor este o afirmare puternică a forței lor.

Unii talibani ar fi reușit să se infiltreze în casele familiilor obișnuite ceea ce va face mai dificilă dislocarea lor. Lupte mai lungi și mai sângeroase par să fie în față.

Un deputat din Kandahar a declarat pentru BBC că orașul riscă serios să cadă în fața talibanilor, zeci de mii de oameni fiind deja strămutați și un dezastru umanitar se apropie.

Gul Ahmad Kamin a declarat că situația se înrăutățește oră cu oră, iar luptele din oraș au fost cele mai severe din ultimii 20 de ani.

El a spus că talibanii văd acum Kandaharul ca fiind un punct major, un oraș pe care doresc să-l declare capitala temporară. Dacă ar cădea, atunci s-ar pierde și alte cinci sau șase provincii din regiune, a spus Kamin.

El a spus că luptătorii talibani se află în mai multe părți ale orașului și, din cauza populației civile numeroase, forțele guvernamentale nu vor putea folosi armament greu dacă militanții ar intra complet în oraș.

În Herat, un reporter Tolo News a declarat că ciocnirile s-au intensificat, luptătorii talibani intrând în partea de sud a orașului. Herat este consider un oraș important din punct de vedere economic.

SUA efectuează încă atacuri aeriene pentru a sprijini forțele afgane, care au recucerit un district din jurul aeroportului.

Un gardian din fața unui complex ONU din apropierea aeroportului a fost ucis vineri în ceea ce ONU a descris ca un atac deliberat al talibanilor.

Locuitorii spun că puține locuri din oraș sunt în siguranță și unii oameni își iau armele pentru a se apăra.

Trimisul special al UE pentru Afganistan, Tomas Niklasson, a declarat că este de părere că războiul se va agrava mult. El a avertizat că talibanii doresc acum „restabilirea emiratului lor islamic”.

Și fostul șef al forțelor armate britanice, generalul David Richards, a avertizat că retragerea internațională ar putea duce la prăbușirea moralului armatei afgane, ducând la controlul talibanilor și, eventual, la o nouă amenințare teroristă internațională.

Organizațiile umanitare au avertizat, de asemenea, despre o criză majoră în lunile următoare, pe măsură ce talibanii își continuă ofensiva – cu lipsă de hrană, apă și servicii și supraaglomerare în tabere pentru strămutați.

Trupele americane, NATO și aliații lor regionali au forțat talibanii să renunțe la putere în noiembrie 2001. Intervenția a avut loc pentru că gruparea îl adăpostea pe Osama Bin Laden și alte figuri al-Qaeda cu legături cu atacurile din 11 septembrie 2001 din SUA.

Dar, în ciuda unei prezențe internaționale continue, de miliarde de dolari de sprijin și instruire pentru forțele guvernului afgan, talibanii s-au regrupat și au redobândit treptat puterea.

În februarie 2020, Donald Trump și aliații au fost de acord să formuleze un acord cu talibanii privind retragerea forțelor de luptă internaționale.

Anul acesta, președintele Joe Biden a anunțat că retragerea va avea loc până în septembrie.

Ultimii militari români din Afganistan s-au întors acasă pe 26 iunie.

Urmărește-ne pe Google News